CHP’den AK Parti başvurusuna yanıt: Altı boş, soyut iddialar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AK Parti’nin seçimlerin yenilenmesi için yaptığı itirazın soyut iddialara dayandığını söyledi. Somut olarak sadece kısıtlı ve ölü seçmenle ilgili iddiaların incelenebileceğini söyleyen Erkek, bunlar doğru olsa dahi aradaki farkı kapatmaya yetmeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AK Parti’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu değerlendirdi. 44 sayfalık ana dilekçeye baktığını anlatan Erkek, “Son derece altı boş bir dilekçe. İddialar soyut” dedi.

Dilekçede somut olarak sadece kısıtlı ve ölü seçmenle ilgili iddiaların incelenebileceğini söyleyen Erkek, “Bunlar da ne kadar doğru bilmiyorum ama 2 bin 308 kısıtlı seçmen oy kullanmıştır deniliyor. Yine bin 229 ölü seçmen yerine oy kullanıldığı iddiası var. Bu iki iddianın somut olduğunu kabul etsek dahi bu sayılar 14 bin civarındaki farkı kapatmıyor” dedi.

'14 BİN 1 KISITLI SEÇMEN BULMASI GEREK'

YSK’nin seçim hukukunda usulsüzlük ve kanunsuzluğu ayırdığına dikkat çeken Erkek, şöyle devam etti:

“Usulsüzlüğe dayanarak seçimi iptal edemezsin. Kanunsuzluktan kasıt 298 sayılı kanunda sayılan seçmen olamayacaklar ve oy kullanamayacaklardır. Kısıtlı, hükümlü gibi bunlar tek tek sayılır. Şu ana kadar 3 yerde seçim iptal edildi. Yusufeli, Keskin, Honaz. Örneğin Yusufeli'ni AK Partili aday 3 oy farkla kazandı. CHP 4 kısıtlı seçmenin oy kullandığı yönünde itirazda bulundu. YSK da bu durumun seçim sonucunu etkilemiş olabileceği ihtimali üzerine yeniden seçim kararı aldı. Şimdi İstanbul’da yaklaşık 14 bin fark var. Bu durumda söz konusu farkın 1 fazlası, yani 14 bin 1 tane kısıtlının oy kullandığını ispatlarsan o zaman seçimi iptal edersin. Dilekçede bu var mı, yok.”

Erkek, AK Parti’nin dilekçesinde cezaevlerindeki 10 bin kadar seçmenin iki yerde ikametgahının göründüğü iddiasının da karşılığının bulunmadığı görüşünde. Erkek örnek vererek, Kadıköy’de oturan birinin suç işleyip Silivri Cezaevi'ne gönderildiğinde Kadıköy’de oy kullanamayacağına dikkat çekti.

'YSK KISA SÜREDE KARAR VERECEKTİR'

YSK Başkanı Sadi Güven’in seçmen listeleriyle ilgili “mükerrer seçmen yok, sahte seçmen yok” yönündeki sözlerini hatırlatan Erkek, “Şimdi varsa bile sorumlusu sizsiniz. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü YSK’ya bağlıdır. YSK seçmen kütüğünü İçişleri, Adalet ve Savunma Bakanlığı’ndan alır. Bunları biz oluşturmuyoruz ki” dedi.

AK Parti’nin “mazbata verilmesin” başvurusunu da değerlendiren Erkek, “Mazbatayı hemen vermesi gerek. Ama bu başvurunun da kısa sürede sonuçlandırılacağını düşünüyorum. Çünkü soyut iddialar, içi boş bir dilekçe” dedi.

CHP’nin İstanbul seçimlerini izlemek için oluşturduğu Hukuk Komisyonu, AK Parti’nin YSK’ye yaptığı seçimlerin yenilenmesi başvurusunu incelemeye başladı. Çalışmanın ardından bir açıklama yapılması bekleniyor.