Duvar Arkası: Öcalan'ın mektubu, HDP'de nasıl tartışıldı?

Öcalan'ın seçimden hemen önce gelen mektup HDP'de nasıl değerlendirildi hangi yorumlar yapıldı? CHP'de İstanbul seçimi yorumu: Sonuç değil bir başlangıç seçimi olacak... AK Parti'den Meclis'te 'Davutoğlu önlemi' gelebilir... İmamoğlu'na ortak yayın öncesinde giden su uyarısı... AK Partili Özkan ve İYİ Partili Türkkan arasında Hablemitoğlu tartışması... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

HDP KULİSİ: BAŞKA BİR TUTUM İNTİHAR OLURDU!

İstanbul seçimine kısa bir süre kala PKK lideri Abdullah Öcalan’dan HDP’ye giden mektup haftaya damgasını vurdu. Anadolu Ajansı’nın İstanbul seçimlerinde, “Öcalan’dan HDP’ye tarafsızlık çağrısı” olarak yayınladığı mektubun ardından gözler HDP’ye çevrildi. HDP mektupla ilgili 9 maddelik bir açıklama yayınladı. Öcalan’ın mektubunda geçen "3. yol stratejisi"nde kararlı olunduğuna vurgu yapılan açıklamada, “İstanbul seçim stratejisi ve taktik adımlarımızda değişiklik söz konusu değildir” denildi. HDP’nin bu açıklaması, Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda seçimde tarafsızlık ilanı bekleyenleri şaşırttı. HDP ise yaşanan şaşkınlığa şaşırdı! Parti içinde, “Başka bir tutum siyasi intihar olurdu”, “Stratejimizi son dakika değiştirsek bölünmek bir yana partiye kilit vurmamız gerekirdi”, “HDP bu tutumu ile daha da büyüdü”, “Biz DTP, BDP değil, HDP’yiz” şeklinde yorumlar yapıldı. HDP’lilere göre son gelişmeler de uyguladıkları seçim stratejisinin başarısının yeni bir göstergesi oldu.

CHP KULİSİ: SONUÇ DEĞİL BAŞLANGIÇ SEÇİMİ OLACAK

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın gözü de bugün yapılan İstanbul seçiminde. Siyasi partiler haftalardır sürdürdükleri kampanyanın sonunda en iyi sonucu almayı bekliyor. Başa baş bir rekabetin olduğu seçimde şimdilik tek endişe sandık başlarında yaşanabilecek gerilimler. Herkesi 'soğukkanlılığı korumaya' çağıran CHP; milletvekili, MYK, PM, Disiplin Kurulu üyeleri, il başkanları ve eski milletvekillerinin olduğu tecrübeli bir ekiple 39 ilçede görev yapacak. Seçimin huzur içinde geçmesi için sahada olacak deneyimli siyasetçiler oy sayımı sürecinde de ilçe seçim kurullarında görev alacak. Peki İmamoğlu kazanırsa bir kutlama yapılacak mı? CHP’li yetkililere göre fark kapanmayacak duruma geldiğinde İmamoğlu'nun bir konuşması ile seçim sonucu ilan edilir. Özel bir kutlama planı olmadığını anlatan bir yönetici bunun nedenini, “Bu bizim için sonuç değil bir başlangıç seçimi olacak” sözleriyle açıkladı.

AK PARTİ KULİSİ: SİYASİ PARTİ ÜYE SAYISINA DAVUTOĞLU AYARI!

Anayasa ve TBMM İçtüzük hükümlerine göre siyasi parti grupları 20 milletvekilinden oluşuyor. Siyasi parti grubu demek Meclis’te belirli süreler üzerinden her gün konuşma hakkı demek. Bunun dışında konuşma hakkı çok sınırlı, hatta bu hak başkanın inisiyatifinde demek mümkün. Ancak grup için 20 milletvekili kuralı milletvekili sayısı 450 iken getirildi. Sayı 550’ye çıktığında da son anayasa değişikliği ile 600’e yükseltildiğinde de grup kurma sayısı değişmedi. AK Parti’de bazı siyasetçiler şimdi bunun değişmesi gerektiğini, grup kurmak için gereken milletvekili sayısının mutlaka 30’un üzerine çıkarılması gerektiğini tartışıyor. Öneriyi tartışmaya açanlar milletvekili sayısındaki artışa paralel olarak bu değişikliği savunurken arka planda AK Parti’nin kendi içinden çıkabilecek yeni bir partinin grup kurmasını güçleştirmeyi hedeflendiği konuşuluyor. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Bakanlardan Ali Babacan’ın adlarının geçtiği yeni parti oluşumlarıyla ilgili henüz atılan bir adım yok ama AK Parti şimdiden tüm olasılıklara karşı alabileceği önlemleri düşünmeye başlamış görünüyor. Anayasa değişikliği gerektirecek böyle bir düzenlemeye Meclis’ten olur çıkar mı, bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İMAMOĞLU İÇİN ORTAK YAYINDA SU ÖNLEMİ!

YSK kararı ile yenilenmesine karar verilen İstanbul seçimi, iptal tartışmalarından kampanya sürecinde yaşananlara kadar şimdiden tarihteki yerini aldı. İki rakibin ortak televizyon yayınına çıkması da bu süreçte en çok akıllarda kalan gelişmelerden olacak. Yayın öncesi ve sonrası günlerce tartışılan programla ilgili her gün yeni bir ayrıntı ortaya çıkıyor. İddiaya göre, “Her an bir şey yapılabilir” duygusu öyle bir noktaya geliyor ki Ekrem İmamoğlu ekibine, “Stüdyodaki ikramları kesinlikle içmesin” uyarıları gidiyor. Edinilen bilgiye uyarı dikkate alınıyor ve İmamoğlu ekibi suyunu da yanında götürüyor.

MECLİS’TE TARTIŞMA: TARİH OKUTUN BU ÇOCUĞA

Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ile İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan arasında sık sık yaşanan tartışmalara bu hafta bir yenisi daha eklendi. AK Partili Özkan bir konuşmasında bir suikast sonucu öldürülen Necip Hablemitoğlu’nun kitabından bahsetti. Özkan’ın konuşmasında Hablemitoğlu’nun öldürüldüğü tarihte iktidar olmadıklarına dair sözlerine İYİ Partili Türkkan, “Yine tarih hatası yapıyorsun. Tarih okutun bu çocuğa” diye itiraz etti. Özkan’a daha önce tarih kitapları serisi hediye ettiğini hatırlatan Türkkan, “Zannediyorum, benden aldığı gibi rafa koydu; hiç okumamış. Necip Hablemitoğlu 18 Aralık 2002'de, sizin iktidarınız döneminde öldürüldü. Hafızanı bir daha gözden geçir” dedi. Özkan ise hatasını kabul etmedi, kapağı açılmamış kitapları kendisinin eskittiğini anlattı.