Duvar Arkası: Erken seçim 'şimdilik' yok

23 Haziran seçiminin ardından AK Parti'de 'hesap dönemi' başladı.... Büyük kentleri kazanan CHP ise temmuz sonunda kampa hazırlanıyor.... Partiler 'erken seçim yok' derken 'şimdilik' kaydı düşmeyi ihmal etmiyor... CHP'de Süleyman Soylu'ya 'sonsuz teşekkür'... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

'17 YILDA YAPMADIĞIMIZ KADAR HATAYI 17 GÜNDE YAPTIK'

Yenilenen İstanbul seçimini 9 puan farkla kaybeden AK Parti’de muhasebe zamanı. İktidar partisi milletvekilleri ve yöneticilerine göre seçimin kaybedilmesinin bir değil onlarca nedeni var. Pontus iddiaları, Ordu Havaalanındaki VIP tartışması, Öcalan mektubu, Osman Öcalan’ın TRT’ye çıkarılması, İmamoğlu’nun seçilse dahi yargı kararıyla görevden uzaklaştırılabileceği söylemi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları, seçim yenileme kararının anlatılamaması sıralanan yenilgi nedenlerinden sadece birkaçı. Neredeyse tüm İstanbul kampanyasının hatalı olduğunu söyleyen bir AK Partili, “17 yılda yapmadığımız kadar çok hatayı 17 günde yaptık” dedi.

'ÇALIŞTAY DİYORUM TATİL DEMİYORUM'

Aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in bulunduğu 11’i büyükşehir 250’nin üzerinde belediye kazanan CHP temmuz sonunda kampa hazırlanıyor. Tüm belediye başkanlarının katılacağı 2 günlük çalıştay için yer aranıyor. Edinilen bilgiye göre Çalıştay’ın CHP’nin bu dönem kazandığı sürpriz illerden biri olan Bolu’da yapılması düşünüldü. Ancak tüm belediye başkanları, parti yöneticilerinin katılacağı çalıştay için büyük, uygun bir otel bulunamadı. Yer arayışı sürerken bazı partililerden Antalya önerisi geldi. Kulağımıza gelen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya önerisini getirenlere, “Arkadaşlar çalıştay diyorum, tatil demiyorum” diye çıkıştı. Antalya şıkkının elendiği çalıştayın yapılacağı yer için arayış sürüyor. Seçenekler arasında CHP’nin 39 yıl sonra kazandığı Kırşehir’in de olduğu konuşuluyor.

ERKEN SEÇİM 'ŞİMDİLİK' YOK

Cumhur İttifakı'nın İstanbul seçimini 9 puan gibi açık bir farkla kaybetmesinin ardından ilk gündeme gelen konu erken seçim oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim akşamı yaptığı ilk açıklamada "yeni bir erken seçim bahsi açmayı" ülke açısından en büyük kötülük olarak değerlendirdi. AK Parti’den gelen açıklamalar da Türkiye'nin seçim gündeminden uzaklaşıp asıl sorunlarına yoğunlaşması gerektiği yönündeydi. Seçimden başarıyla çıkan CHP ve İYİ Parti'de de erken seçim talebi yok. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ülkenin çok ciddi sorunları var. Bir seçim isteğimiz talebimiz yok” dedi. Açıklamalar böyle ama erken seçim için "şimdilik yok" demek daha doğru. Hem iktidar hem de muhalefet kulislerinde ekonomiden dış politikaya birçok sorunun kriz noktasına geldiği, iktidarın Türkiye’yi bu haliyle 2023’e taşıyamayacağı konuşuluyor. Hatta tarih de veriliyor. Hem iktidar hem de muhalefet kulisinde en çok dile getirilen erken seçim tarihi 2020 sonbaharı.

CHP’DEN SOYLU’YA SONSUZ TEŞEKKÜR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının 25 yıl sonra 9 puan farkla el değiştirmesi CHP’de bayram etkisi yarattı. Bu dönem seçilerek Meclis’e girmeye hak kazanan bir milletvekili, İstanbul seçim sonucuyla ilgili, “Milletvekili olunca bu kadar sevinmemiştim” dedi. Seçim sonucunda iktidarın hatalarına dikkat çeken bir parti yöneticisinin ise özel teşekkürleri vardı. “Sağolsunlar, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bize çalıştı. Ayrıca anmamız gereken biri var. Sayın Soylu’ya da sonsuz teşekkür ediyoruz. Varlığı bizim için önemli! Böyle devam etsin” dedi.