Salıcı: Topu penaltı noktasına koyduk

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, 31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimleriyle ilgili “Belediyelerdeki CHP başarısı bir sonuç değil başlangıç. Topu penaltı noktasına koyduk” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Son 1 yılda 3 seçim geçiren CHP teşkilatı yeni döneme hazırlanıyor. İlk olarak belediye başkanlarının kampa alındığı partide ağustos ortasında il başkanları, ekim başında milletvekilleri toplantısı yapılacak. 2019 başında yapılacak kongre ile parti vitrini de yenilenerek seçime hazır hale gelinecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Belediyelerdeki CHP başarısı bir sonuç değil başlangıç. Topu penaltı noktasına koyduk” dedi.

İSTANBUL SEÇİMİ BİR KIRILMAYI GÖSTERİYOR

CHP’nin yeni dönem yol haritasını ve güncel gelişmeleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı ile konuştuk. CHP’nin yerel seçim başarısının CHP dışındaki siyasi partilerden oy alabilecek doğrultuda bir siyaset izlemesine bağlayan Salıcı, “Bunu devam ettireceğiz” dedi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin genel seçimlerde zorunlu kıldığı ittifakın ardından yerelde de Cumhuriyet tarihinin en geniş işbirliğini yaptıklarını anlatan Salıcı, AK Parti tabanından da MHP tabanından da oy aldıklarını söyledi.

Salıcı, “Özellikle 23 Haziran İstanbul seçimleri yüzde 54 oyla sonuçlanan bir Türkiye seçimi oldu. Bu önemli bir kırılmayı gösteriyor. Siz medyayı zapturapt altına aldınız. Propaganda döneminde her türlü adaletsizlik yapıldı. Tüm olanaklar iktidar lehine kullanıldı. Ama vatandaş dedi ki, 'Sandıktan çıkan sonuca riayet edeceksin. Sonucu değiştirmeye kalkarsan bunun faturasını sana ağır şekilde keserim'" dedi.

İKTİDAR OLDUĞUMUZDA ENKAZ DEVRALMAK İSTEMİYORUZ!

Vatandaşın temel problemi olan ekonomideki sorunların çözümü için geçen ağustos ayında 13 maddelik bir ekonomi çözüm paketi açıkladıklarını, bunları hayata geçirecek yasal düzenlemelere parlamentoda destek açıklaması yapmalarına karşın iktidarın kulak kapattığını söyledi.

Salıcı şöyle devam etti: "Bunları iktidar başarılı olsun diye söylemedik. Vatandaş bu yükün altında eziliyor. Türkiye rahata ersin, düze çıksın istiyoruz. Biz sonuçta iktidar olduğumuzda enkaz devralmak istemeyiz. Ama geçen 1 yılda 13 maddeden hiçbiri yapılmadı. Ekonomi kötüye gidiyor. Başkanlık sisteminde ülkenin hayrına kararlar daha hızlı alınacak, Türkiye birinci lige çıkacak, denildi. Ama başkanlık sistemine geçildikten sonra iyi giden bir şey söyleyin. İktidar kulak kapatıyor. Biz Türkiye’nin ekonomik çıkışına katkı sunuyoruz. Türkiye’de dış politika ile ilgili konuda görüşümüzü söylüyoruz. Arkadaşlarımız Kaz Dağları’nda eylemde. Salda Gölü tartışılıyor. Düzce’de Rize’de sel felaketinden hayatını kaybedenler var. Tedbir yok. Vatandaşın bunları görüp anlamasını sağlamaya çalışıyoruz. Ortalıkta 'milliyetçiyiz' diye dolaşanların Tank Palet Fabrikası satışında sesleri çıkmıyor. McKinsey’in bakanlıkların bütçelerini denetleyeceği söylendiğinde gıkları çıkmadı. Bu nasıl milliyetçiliktir anlamak mümkün değil."

BİZİM İTTİFAK ORGANİK, ONLARINKİ MASA BAŞI MÜHENDİSLİK

İktidar cephesindeki bloklaşmayı masa başında yapılmış bir bloklaşma olarak nitelendiren, "Masa başında olmasaydı yerel seçimlerde fire vermezlerdi" diyen Salıcı ittifaklarla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: "Gidin AKP’li milletvekillerinden ortaklarının aleyhlerine çalışma hikayelerini, kendi arkadaşlarının seçim sathından kaybolmasıyla ilgili hikayeleri, AKP’li milletvekillerinin kendi çocuklarını ikna edememeleriyle ilgili, CHP adayına oy vermeleriyle ilgili hikayeleri dinleyin. Benzer hikayeleri MHP kanadından da dinleyin. Ortada bir masa başı mühendisliği var. Bir toplum mühendisliği yapmaya çalışıyorlar. Ama biz gayet organik bir şey yaptık. İYİ Parti ile görüşmeler yaptık. Bütün bu süreçte bizim dışımızda herkesin desteğini almaya dönük bir siyaset dili kullandık ve bu siyaset dili hala geçerli. Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz."

BİZİM ERKEN SEÇİM TALEBİMİZ YOK

Erken seçim tartışmalarını da değerlendiren Salıcı, "Biz erken seçim talebinde değiliz. Türkiye seçimden yoruldu. Ekonomi zaten dibe vurmuş durumda. Böyle bir dönemde 'siyasetçiler tepede kendi iktidarları için yarışıyorlar' anlamına gelecek bir erken seçim önerisinde bulunmayacağımızı 31 Mart öncesinde açıkladık. Bugün de aynı noktadayız. Bizim bir erken seçim talebimiz yok. Türkiye ağır koşullar altında. İktidarın bu durumdan çıkarma yükümlülüğü var. Muhalefet olarak biz de önerilerimizi yapıyoruz. İktidarın bu önerilerden ders çıkarması lazım. Başkan sizden. Parlamento çoğunluğunuz var. Yerelde başarılı olduk, diyorsunuz. Hadi çözün. Bunu söylüyoruz" dedi.

MÜFETTİŞLERE MAKAM ODALARI AYRILMIŞ DURUMDA

Salıcı, iktidarın muhalefetin kazandığı belediyeleri çalıştırmayacağı iddialarına da yanıt vererek şunları söyledi: "Hem borç ödeyeceğiz hem de yatırım yapacağız. İsraf, savurganlığa izin vermeyeceğiz. İşte Mansur Yavaş 100 günün sonunda 136 milyon bütçenin fazla verdiğini açıkladı. Hem yatırım yapacak hem borç ödeyecek hem de gelir arttırıcı önlemler araştıracağız. İktidar sizi kaynak açısından zorlayacak, hizmet veremeyecek hale getirecek, yorumları var. CHP’li belediyelere ayrı, AKP’li belediyelere uygulanacak ayrı yasalar yok. Bunu fiili durum yaratarak yapıyorlar. Sürekli bir müfettiş uygulaması ile yapıyorlar. Bunu yıllardır CHP Belediyeleri zaten yaşıyor. Bu konuda deneyimliyiz. Müfettişlere belediyelerimizde makam odaları ayrılmış durumda. Yatırım konusunda örneğin İstanbul, Ankara metroları hazine bütçesiyle yapıldı. Ama İzmir’de metroyu belediye başkanımız yaptı. 'Azınlıktasınız' diyorlar. Eskişehir’de biz 10 sene azınlıktaydık. Ama Eskişehir Sayın Büyükerşen başkanlığında marka şehir oldu. Biz bunları yaptık, deneyimleri diğer belediyelere de yayacağız. Neden yapmasınlar."

TOPU PENALTI NOKTASINA KOYDUK

2019 yılı başında yapılacak CHP Kurultay sürecinde örgütün yenileneceğini anlatan Salıcı, "Örgütte daha dirayetli, daha hızlı koşacak ve önümüzdeki sürecin genel merkezce belirlenmiş politikasını sahiplenecek bir örgütsel yapıyla ilk yapılacak seçimlere hazırlanacağız. Örgüt hem gençleşir hem de bugünün siyaseti farklı siyasi partilerle yan yana gelebilecek iş birliği siyaseti. Bu işbirliği siyasetine uyum sağlayan, bu iş birliği siyasetini görev gereği değil bunun doğru olduğunu görerek siyaset yürütecek olan arkadaşlarımız olacak. CHP örgütü 1 yıl önce 24 Haziran seçimlerinde mücadele etmiş sonra kurultay tartışmasına girmiş olmasına rağmen yerel seçimlerde başarı gösterdi bunu daha ileri götürmemiz lazım. Belediyelerdeki CHP başarısı bir başlangıç bir sonuç değil. Topu penaltı noktasına koyduk."