AK Parti’de ikinci tur hesabı
AK Parti’ye göre Türkiye’de yeni bir parti doğuracak siyaset zemini yok. Ancak kurulacak partilerin yüzde 2-2,5 oyla yeni sistemde etkisi olacağını kabul eden kurmaylara göre bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalabilir. Ancak ikinci turda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına çıkacak bir adayın şansı olmayacağı görüşü hâkim.
ANKARA - Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski bakan Ali Babacan ve eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti kuracağı iddiaları, AK Parti’de yakından takip ediliyor.
Edinilen bilgiye göre parti organlarının son toplantılarında parti kuracağı söylenen isimlerin ihracı gündeme gelmedi. AK Parti’nin 18. yıl videosunda Gül ve Davutoğlu’nun görüntülerinin bulunduğuna dikkat çeken bir AK Partili yetkili, “Geçmişimizi inkar etmek söz konusu olamaz. Kimseye gidin dediğimiz yok. Siyasi netice elde etmek için bir disiplin süreci işletilmez. Geçmişte yaşandığı gibi parti disiplini ve parti içi bütünlüğü bozacak bir durum olursa bu mekanizma işler” dedi.
Ancak muhaliflerin açıklamalarının yakından takip edildiği partide, yapılan konuşmalardaki eleştiri ve suçlamalarda özneye Cumhurbaşkanının konulması durumunda ihraç hızla gündeme gelebilir.
SİYASET BOŞLUĞU YOK
AK Partili kurmaylara göre Türkiye siyaset zemininde yeni bir parti kurulması için zemin bulunmuyor. Eski başbakanlar Adnan Menderes ve Turgut Özal’ın iktidara geldiği dönemlerle AK Parti’nin kuruluş süreçlerine dikkat çeken kaynaklar, “Türkiye’de hem Davutoğlu hem de Babacan’ın kuracağı partinin örgütleneceği bir zemin, bir siyaset boşluğu yok” görüşünde.
'2. TURDA SONUÇ DEĞİŞMEZ'
Ankara kulislerinde, 24 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52.6 oyla kazandığına dikkat çekilerek, yeni kurulacak partilerin alacağı 2-2.5 puan oyun bile siyaset dengelerini değiştirebileceğine işaret ediliyor. AK Parti’de de çok sayıda siyasetçi bu yorumu doğruluyor, ancak sonucun yine değişmeyeceği görüşünü dile getiriyor. AK Partili bir yönetici, “Ne yapmak istediklerini biliyoruz. Hedefleri yüzde 2-2.5 oy alıp AK Parti’ye kaybettirmek. Bu durumda ancak cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalır. Bu durumda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına çıkacak hiçbir adayın şansı yoktur. Cumhurbaşkanı’nın karizması, toplumdaki etkisi, liderliği, oyun kuruculuğu karşısında kimse varlık gösteremez” dedi.
AK Parti’ye göre 'beş benzemez' olarak nitelendirilen muhalefetin kuracağı ittifak çok farklı görüşleri barındırması dolayısıyla da siyaseten hata yapmaya açık. AK Parti’de bu durumun da işleri kolaylaştıracağı konuşuluyor.
İYİ PARTİ'YE BAKANLIK TEKLİFİ OLABİLİR
Meclis kulislerinde AK Parti’nin Cumhur İttifakı’nı güçlendirecek bir arayış içinde olduğu da dile getiriliyor. AK Parti, MHP ittifakının İYİ Parti ile güçlendirilebileceği senaryoları yazılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti Kongresi öncesi “Partiye dön” çağrısını bu girişimin parçası olarak değerlendiren bir siyasetçi, bu sonuç vermeyince transfer gibi farklı yöntemlerin devreye girebileceği görüşünü dile getirdi. İYİ Parti’ye Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, bakanlık teklifiyle gidilmesi durumunda böyle bir ittifaka sıcak bakabileceği konuşuluyor. Ankara’daki siyaset senaryolarına göre İYİ Parti’nin dahil edileceği bir ittifak; iktidarın gücünü tazelemek, büyütmek anlamına geleceği için Davutoğlu, Babacan’a gidebilecek seçmeni de geri çevirmeye katkı yapacaktır.
KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?
Bu arada AK Parti’de İstanbul seçimlerinin ardından gündeme gelen kabine değişikliği beklentisi sürüyor. AK Parti’nin ekim ayı içinde yapacağı milletvekili kampı öncesi bir kabine değişikliği olasılığından bahsedilirken cumhurbaşkanı yardımcılığı sayısının ikiye çıkarılmasına, yeni koltuğa İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın oturmasına da kesin gözüyle bakılıyor.