Paylan: Sur'u orada yaşayanlar Toledo yapabilir

HDP Milletvekili Garo Paylan, Sur'da restore edilen Gürsel Sokağı'nın açılışında, 'hendek operasyonları' sırasında başbakan olan Ahmet Davutoğlu'nun "Sur, Toledo olacak" ifadesini hatırlattı. Paylan, "Sur'u Toledo yapacağım diyenler, Sur’u yıktılar. Sur’u onlar değil Sur’da yaşayanlar Toledo yapabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Sur Belediyesi tarafından Abdaldede Mahallesi'nde restorasyonu yapılan Gürsel Sokağı’nın açılışı yapıldı. Açılışa, HDP milletvekilleri Remziye Tosun, Garo Paylan, Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve mahalle sakinleri katıldı.

Açılışta konuşan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, bina yüzeylerindeki sıvayı, boyayı, kaldırıp taş ve tuğla dokuyu ortaya çıkardıklarını anlattı. Buluttekin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tarifesine göre 400 bin lira tutacak bu çalışmayı 60 bin liraya tamamladıklarını açıkladı ve “Yakmadan, yıkmadan, dozerlerle Sur’un kadim dokusunun üzerinden geçmeden de Sur tarihsel görünümüne kavuşturulabilir” dedi.

‘İKTİDARIN TARİHİMİZE SAYGISI YOK’

HDP Milletvekili Garo Paylan ise iktidarın inançlara, halkın iradesine, kimliklerine ve insana saygısının olmadığını söyleyerek, “Bütün bunlara saygısı olmayanların tarihimize, hafızamız ve kentimize saygısı yok” dedi. Şehirlerin yıkılıp yerle bir edildiğini dile getiren Paylan, “Binlerce yıllık taşlarımızı sokaklarımızı dozerlerle kamyonlara doldurup surdan götürdüler. Oysa her bir sokak her bir taş bizlerin hatırasıydı. Ermenilerin, Kürtlerin, Süryanilerin Yahudilerin, Êzidîlerin hepimizin ortak hafızasıydı” diye konuştu.

Sur ilçesinin 'hendek' operasyonlarında büyük oranda yıkıldığını belirten Paylan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Sur, Toledo gibi olacak" sözlerini hatırlattı. Paylan, “Hepimizin ortak hafızası burada. Sur Belediyesi, yıkmadan yakmadan yerinde evlerimizin sokaklarımızın nasıl ihya edilebileceğini gösterdi. Sur'u Toledo yapacağım diyenler, Sur’u yıktılar. Sur’u onlar değil Sur’da yaşayanlar Toledo yapabilir. Bizler tarihimize sahip çıkarak onları koruyabiliriz” diye konuştu.

Konuşmaların ardında grup, sokağın açılışını yaparak beyaz güvercin uçurdu. (Kaynak: MA)