Murat Yetkin: CIA’nın Putin yönetiminde casusu varmış. Acaba başka nerede? Ve diğer hassas sorular

CNN'in dün yayınladığı bir haberle, CIA'in Putin yönetimine üst düzey bir ajan sızdırdığı ortaya çıktı. Ajanın, Trump'ın 2017'de Putin'le yaptığı görüşmede aktardığı bir istihbarat nedeniyle deşifre olduğu belirtilirken, gazeteci-yazar Murat Yetkin "CIA, acaba başka başkentlere, mesela Pekin’e, Tahran’a, Berlin’e, Paris’e, Ankara’ya da sızdırmış mıdır? Moskova’daki nasıl yıllardır açığa çıkmadan çalışıyorsa, buralardaki -varsa- ajanlar da halen Amerikan yönetimine bilgi aktarıyorlar mıdır?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve Rusya arasındaki ajan krizi, liderler düzeyinde görüşmeler başta olmak üzere ne kadar bilginin ve sırların Washington'a aktarıldığı sorusunu gündeme getirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin yönetiminde üst düzey görevli olan ajanın, ABD Başkanı Trump nedeniyle deşifre olması, "Trump başka liderlerle, örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmelere ilişkin de başka liderlere aktarımda bulunmuş mudur? Ya da söz konusu ajan, Moskova'daki Türkiye'nin de yaptığı görüşmelere ilişkin neler aktardı Washington'a?" soruları gündeme geldi.

Gazeteci-yazar Murat yetkin, 'yetkinreport'taki 'CIA’nın Putin yönetiminde casusu varmış. Acaba başka nerede? Ve diğer hassas sorular' başlıklı yazısında, ajan krizinin olası sonuçları hakkında ayrıntılı bir analizde bulundu. Yazının bir bölümü şöyle:

Tabii başka sorular da var. Örneğin, dünyanın en etkili istihbarat örgütlerinden, KGB’nin ardılı SVR’nin sıkı denetimine rağmen Putin yönetimine yıllardır üst düzey bir casus sızdırabilmiş olan CIA, acaba başka başkentlere, mesela Pekin’e, Tahran’a, Berlin’e, Paris’e, Ankara’ya da sızdırmış mıdır? Moskova’daki nasıl yıllardır açığa çıkmadan çalışıyorsa, buralardaki –varsa- ajanlar da halen Amerikan yönetimine bilgi aktarıyorlar mıdır?

Türkiye’nin ABD ile NATO müttefiki olmasına karşın Soğuk savaş sırasında CIA hesabına çalışırken yakalanan iki MİT üyesi kamuoyunca biliniyor: Sabahattin Savaşman ve Turan Çağlar. Brüksel’deki NATO karargâhında çalışan Maliye Bakanlığı temsilcisi Nahit İmre de Romenler üzerinden Sovyet istihbaratı KGB hesabına çalışırken suçüstü yakalanmıştı. Bunları ortaya çıkaran da yine MİT olmuştu; Meraklısı İçin Casuslar Kitabı’nda ayrıntılarıyla yazmıştım.

Yani bu öykülere yabancı değiliz. Acaba şimdi, artık “Yeni Soğuk Savaştan” söz edildiği şu sıralarda başka Savaşman’lar, Çağlar’lar, İmre’ler de var mıdır aramızda? Bunu, 15 Temmuz hain darbe girişimi ardından –çoğu Almanya olmak üzere- NATO ülkelerine sığınan, Alman BND başta olmak üzere oraların istihbarat örgütleri tarafından sorgulanan eski subayların, istihbaratçıların, polis, savcı ve hâkimlerin bulunduğunu unutmadan soruyorum: var mıdır? Sorunun muhatabı sadece MİT de değil, doğal olarak.

Türkiye’nin bir yandan ABD ile Rus yapımı S-400 füzeleri, bir yandan F-35’lerin iptali ve ekonomik yaptırım ihtimalini, bir yandan Suriye’de PKK ile mücadeleyi ve Trump’ın (Çin ile ticaret savaşının türevi olarak) ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefini nasıl konuşuyor. Rusya ve İran’la ise yine Suriye’de cihatçı örgütlerle mücadele ve Suriye’nin geleceğini… Bu ortamda patlayan bu casusluk haberi, bu tür soruları fantezi olmaktan çıkarıyor, tehlikeli ihtimallere dönüştürüyor.

Unutmamak gerekiyor:

Sır tek kişiliktir. Mahrem iki kişi arasındadır. Üç kişi kalabalıktır. Kural budur.

MURAT YETKİN'İN YAZISININ TAMAMI

Etiketler Putin CIA casus