Duvar Arkası: Erdoğan 'tamam' dedi ama İmamoğlu yine yok
Belediye başkanları toplantısında Erdoğan'ın da onayladığı teklifle 'başkanlar komisyonu'na giren Ekrem İmamoğlu'ndan Yavaş ve Büyükerşen'in aksine yazılı teklif bile istenmedi... İki yeni partinin hedefi AK Parti'deki yüzde 50... Kabine değişikliğinde son durum... İYİ Parti kilitlenecek kapı bırakmayabilir! Hepsi Duvar Arkası'nda...
İMAMOĞLU’NA BİR DAVET KRİZİ DAHA
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yapılan Türkiye Afet Müdahale Planı Toplantısına davet edilip edilmediği tartışması sürerken bir başka davet krizinin de Ankara merkezli yaşandığı ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 büyükşehir belediye başkanını Ankara’ya davet edip dört saat dinlediği toplantının üzerinden iki haftayı aşkın süre geçti. 11 Eylül’de yapılan toplantının en somut sonucu özellikle Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun değişmesi konusunda yapılacak çalışmalarda belediye başkanlarının da görüşlerinin alınması için bir komisyon oluşturulması oldu. Öneri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu öneriyi yerinde buldu. Komisyon’da görev alacak isimleri de toplantı sırasında Cumhurbaşkanı belirledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında oluşturulacak komisyonda 6 bakan, 6 büyükşehir belediye başkanı yer alacaktı. Komisyon’a CHP’li Ankara, İstanbul ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanları katılacaktı. Toplantı bitiminde de hem AK Partili hem de CHP’li Belediye Başkanları bu üç ismi teyit eden açıklamalar yaptı.
Hızla çalışmaya başlayacağı söylenen Komisyon’un bir hafta içinde toplanması bekleniyordu. Ama öyle olmadı. Komisyon’a alınan belediye başkanları Mansur Yavaş ve Yılmaz Büyükerşen bir süre sonra aranarak, “öneri ve tekliflerinizi yazılı olarak gönderin” denildi. Yüz yüze yapılacak bir toplantı daveti beklenirken gelen bu teklif şaşırttı. Edindiğimiz bilgiye göre Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bu durumu konuşmak için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu aradı. Ancak bu kez şaşkınlık yaratan bir başka durumla karşılaşıldı. Çünkü İmamoğlu aranmamış, toplantı çağrısı bir yana önerilerle ilgili yazılı bir çalışma göndermesi de istenmemişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynakları da dün itibariyle resmi bir çağrı, davet yapılmadığını doğruladı. Ön çalışma için istendiği öğrenilen yazılı teklif ve öneriler alındıktan sonra yapılacak bir toplantıya halen İmamoğlu’nun davet edilip edilmeyeceği bilinmiyor. Ama görünen o ki İmamoğlu Komisyon’da yok gibi davranılıyor.
AK PARTİ’DE RAHATSIZLIK YÜZDE 50
AK Parti’nin son dönem politikalarını eleştirerek yeni parti kurmak için düğmeye basan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Ali Babacan’ın çalışmaları sürüyor. Yıl bitmeden parti tabelalarını asmaya hazırlanan iki oluşum bir yandan da kamuoyu araştırmaları yapıyor. Babacan ekibinin de Davutoğlu ekibinin de ilk hedefi AK Parti tabanı olacak gibi görünüyor. Ölçümlere göre iktidar partisi tabanında mevcut politikalara ve işleyişe dair rahatsızlık yüzde 50’leri buluyor. AK Parti’nin son yerel seçimlerde aldığı oyun yüzde 44 olduğu düşünüldüğünde bu en az yüzde 20’lik bir oy potansiyeli anlamına geliyor. Araştırmalarda Babacan ve Davutoğlu isimlerine dönük olumsuz bir bakış tespit edilmezken kadroların açıklanması, parti programlarının ortaya çıkışı ile bu ilginin desteğe dönüşebileceği hesabı yapılıyor.
MECLİS AÇILIŞI KABİNE BEKLENTİSİNİ CANLANDIRDI
AK Parti’de yerel seçimlerin ardından başlayan ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Siparişle değişiklik olmaz” sözleriyle zamana bırakılan Kabine değişikliği beklentisi Meclis’in açılışı ile yeniden güçlü şekilde dillendirilmeye başlandı.Bakanların göreve başlaması için Meclis’te yemin etme zorunluluğu bulunduğu için yeniden yükselen beklentide İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanlığına alınan 4 yeni zırhlı araç, 4 yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı atanacağı yorumlarına yol açmıştı. Ancak Fuat Oktay ve Binali Yıldırım’ın dışında belki sadece ekonomi alanında bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı daha atanabileceği konuşuluyor. Kulislerde değişebilecek bakanlarla ilgili ise sürpriz yok. Milletvekilliğinden Bakanlığa geçen Berat Albayrak, Hulusi Akar, Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül’ün yerini koruması beklenirken gidecek bakanlar arasında en çok konuşulan isim Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli olmayı sürdürüyor. Meclis dışından atanan bakanların bir kısmının değişmesi, Kabineye daha çok milletvekili alınması da yüksek ihtimaller arasında görünüyor.
İYİ PARTİ ANAHTAR MI, KİLİTSİZ KAPI MI?
24 Haziran genel seçimleri ve 31 Mart seçimlerinde iş birliği yapan CHP-İYİ Parti ittifakının geleceği tartışılıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 30 Ağustos resepsiyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğrafı, yine İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu’nun, “Millet İttifakı’na Katolik nikahı ile bağlı değiliz” sözleri "Yeni ittifak arayışları mı var” sorusuna yol açmıştı. İYİ Parti yöneticileri açıklamalarında sık sık “anahtar partiyiz” derken siyasetin yeni dönemini de kendilerinin şekillendireceği iddiasında bulunuyor. Bu açıklamalara dair parti içinde farklı yorumlar da var. İYİ Parti'nin etkili bir ismi son dönem yapılan açıklamaları, “Bu anahtar rol değil tersine açık kapı politikası” sözleriyle değerlendirdi. İYİ Parti’nin yeni ittifak arayışında tüm kapıları açtığını söyleyen politikacıya göre bu sürecin sonu 'kilitlenecek bir kapı kalmamasına' da yol açabilir.