Meclis açılıyor, ana gündem yargı olacak

TBMM yeni yasama dönemi 1 Ekim’de başlıyor. İlk gündem maddesi yargı paketi olacak. Büyük beklentiye yol açan infaz kanununda değişiklik için de çalışmalar başladı. Nöbetçi Bakanlık uygulaması için içtüzük değişikliği gündemde.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yaklaşık 2.5 aylık aranın ardından 1 Ekim’de yeni yasama dönemine başlayacak. Meclis’in ilk mesaisi yargı paketi olacak.

Adalet Bakanlığı'nın Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ilk paket AK Parti tarafından CHP, MHP ve İYİ Parti’ye sunuldu. Taslak metin HDP grubuna da gönderildi. 15 kanunda değişiklik öngören 38 maddelik pakette uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılması, yargılamanın daha da hızlandırılması, istinaf mahkemesi kararlarına Yargıtay denetimi, hukuk alanında mesleklere giriş sınavı, avukatlara yeşil pasaport ve KHK ile ihraç edilmiş ama hakkında soruşturma olmayıp beraat edenlere İçişleri Bakanlığı onayı ile pasaportlarının iadesi gibi düzenlemeler yer alıyor.

BİR HAFTA İÇİNDE GENEL KURUL’A GELMESİ BEKLENİYOR

Taslak metin parti gruplarının değerlendirmesinin ardından bir teklife dönüştürülerek bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulacak. AK Parti’nin planı Meclis açıldıktan hemen sonra teklifin Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi, bir sonraki hafta da Genel Kurul’a getirilerek hızla yasalaşması.

CHP AYRI TEKLİF SUNACAK

Teklifi bir “reform” olarak görmeyen CHP de farklı siyasi parti ve meslek örgütlerinin desteği ile hazırladığı ayrı bir teklifi Meclis Başkanlığına sunmaya hazırlanıyor. İçerisinde yargıyla ilgili kısmı bir anayasa değişikliği de bulunan yasa teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığına verilmesi bekleniyor.

İKİNCİ YARGI PAKETİ HAZIRLIĞI DA BAŞLADI

Yargı paketi tartışmalarında en büyük beklentilerden biri de “dolaylı af” yorumlarına neden olan infaz kanununda değişiklik oldu. MHP’nin önceki dönem Meclis’e sunduğu 5 yıl şartlı ceza indirimi öngören teklif gündeme alınmadı. AK Parti’nin sunduğu teklifte de infaz kanununda beklenen değişiklik yer almadı. AK Parti yetkilileri toplumda büyük beklentiye yol açan bu konunun mutabakatla ele alınması gerektiğini, bir sonraki yargı paketinde bu yönde bir düzenleme yapılabileceğini açıkladı. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı da "İnfaz düzenlemesi siyasi pozisyonlara göre değerlendirilecek bir konu değil. Daha önce MHP'nin bu konuya ilişkin bir teklifi vardı. Ona baktık. O çerçevede bir taslak var elimizde. Bu konuyu en hızlı şekilde yapmaya çalışacağız" dedi.

NÖBETÇİ BAKAN UYGULAMASI BAŞLAYACAK

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eksik ve aksaklıklarını tespit etmek amacıyla' Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında kurulan komisyon çalışmalarını tamamladı. Yeni sistemde en büyük şikayetlerden biri iktidar grubu milletvekillerinin bakanlara ulaşamamasıydı. Bu kapsamda nöbetçi bakanlık uygulamasına geçilmesi, bu konunun yanı sıra Meclis'in yeni sistemle uyumunun sağlanması için bazı düzenlemelerin yer alacağı bir içtüzük değişikliğinin de Meclis’in gündemleri arasında olması bekleniyor.

RABİA NAZ KOMİSYONU ÜYELERİ BELİRLENECEK

Meclis kapanmadan hemen önce 12 yaşındaki Rabia Naz’ın şüpheli ölümünü araştırmak için Meclis’te komisyon kurulması kararı alınmıştı. Ancak üyeler seçilmediği için komisyon çalışmaya başlamadı. Yeni yasama yılında partilerin üyelerini seçmesiyle komisyonda çalışmaya başlayacak.

HAYVAN HAKLARI YASASI HAZIRLANACAK

Yeni yasama yılında hayvan hakları ile ilgili kurulan araştırma komisyonunun raporunu tamamlaması bekleniyor. Raporun bitmesinden sonra hayvan hakları ile ilgili ayrıntılı bir yasal düzenlemenin de Meclis Başkanlığına sunulması planlanıyor.

BÜTÇE MARATONU İKİ AY SÜRECEK

Meclis'in yeni yasama dönemindeki en önemli çalışmalarından biri de bütçe maratonu olacak. Meclis 2019 yılının son iki ayını yoğun bir bütçe mesaisi ile geçirecek.

AK PARTİ VE CHP KAMPA GİRECEK

AK Parti ve CHP yeni yasama dönemine kampla hazırlanacak. AK Parti 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Kızılcahamam’da, CHP grubunun 27. Dönem 2. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı ise Abant’ta aynı tarihlerde, 4-5-6 Ekim’de yapılacak.

Etiketler TBMM yargı meclis