CHP’li Bekaroğlu: Milletin vergisi 3 şirket kurtardı
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, İstanbul Finans Projesi inşaatını üstlenen Ağaoğlu Şirketler Grubu, YDA ve İntaş’ın taahhütlerini yerine getirememesi üzerine Varlık Fonu’nun projeye ortak olması ve vatandaşın vergilerinden toplanan 1 milyar 700 milyon liranın kullanıldığına dair iddiaları 10 soruda meclis gündemine taşıdı.
ANKARA- İstanbul Finans Projesi inşaatını üstlenen Ağaoğlu Şirketler Grubu (Akdeniz İnşaat), YDA ve İntaş’ın taahhütlerini yerine getirememesi üzerine Varlık Fonu’nun projeye ortak olmasını CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu meclise taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bekaroğlu, vatandaşın 1 milyar 670 milyon lirası ile bu üç şirketin kurtarılmasının nedenlerini sordu.
BEKAROĞLU 1 MİLYON 670 LİRAYI SORDU
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez’in Varlık Fonu’nun İstanbul Finans Projesine ortak olduğunu belirttiği, 1,3 milyon metrekarelik kullanım alanı olan projenin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmının proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1,67 milyar TL karşılığında devralındığı ifade edilmişti. Konu hakkında basında çıkan haberlerin doğru olup olmadığını soran Bekaroğlu, Türkiye Varlık Fonunun söz konusu tasarrufu, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek gayesi ile kurulmuş bulunan fonun kuruluş ve işleyiş amaçlarına uygun olup olmadığının da yanıtlanmasını istedi.
'3 ŞİRKETİN ZARARI MİLLETİN VERGİLERİNDEN Mİ KARŞILANACAK'
“Söz konusu tasarruf, kamu ihalelerine katılıp belli şartlar ve teminatlar ile cezai müeyyideleri kabul ederek ihaleyi üstlenen bazı şirketlerin bu edimlerini yerine getirmemeleri/getirememeleri üzerine kurtarılması anlamına gelmemek midir?” diyen Bekaroğlu, sırasıyla şu soruların cevaplanmasını talep etti: “Yani Ağaoğlu Şirketler Grubu (Akdeniz İnşaat), YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve İntaş Taah. Yapı San. Tic. AŞ, firmalarının ihmallerinden ve taahhütlerini yerine getirmemelerinden kaynaklanan bu zarar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ödedikleri vergilerden mi karşılanacaktır? Söz konusu tasarruf, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından 7161 Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32. maddesiyle 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa eklenen geçici 4. maddede yer alan hükümler dikkate alınarak mı yapılmıştır? Yoksa söz konusu ihale işlemleri başka prosedürler uygulanarak gerçekleştiği için fesih işlemlerinde bu geçici madde hükümleri uygulanmamış mıdır?
FİRMALARA CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANDI MI?
2012 yılının Kasım ayında arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkılan söz konusu projenin tamamlanma tarihinin sürekli ertelenme nedeni nedir? Projeyi üstlenen üç firma taahhütlerini neden yerine getirememişlerdir? Büyük umutlar bağlanan söz konusu projenin gecikmesinin nedenleri nedir? Söz konusu proje zaman, mekan ve mali kaynaklar bakımından iyi bir şekilde tasarlanmamış mıdır? Gecikmenin sorumluları kimlerdir? TOKİ ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı bünyesinde bunlar hakkında herhangi bir araştırma ve soruşturma yapılmış mıdır?
İhale ile ilgili taahhütlerini yerine getirmeyen üç firmaya (Ağaoğlu Şirketler Grubu (Akdeniz İnşaat), YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve İntaş Taah. Yapı San. Tic. AŞ) herhangi bir cezai müeyyide uygulanmış mıdır? veya uygulanacak mıdır? Türkiye Varlık Fonu söz konusu tasarrufta bulunurken mali kaynağı nereden temin etmiştir? Türkiye Varlık Fonunun yurtdışından sağladığı iddia edilen kredileri, (ki şu ana kadar Makamınıza yönelttiğimiz sorulara ısrarla cevap vermekten kaçınılarak Fonun yurtdışından kredi kullanıp kullanmadığı konusunda kamuoyuna tatmin edici bir açıklamada bulunulmamıştır) bu tür dolaylı şirket kurtarma operasyonlarında kullanması doğru mudur? Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı Türkiye Varlık Fonu bünyesinde söz konusu ortaklık işlemi ile ilgili olarak yeni bir yapı veya şirket kurulacak mıdır? (DUVAR)