Irak-Suriye tezkeresinde 'Fırat'ın doğusu' vurgusu

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna askeri harekat hazırlığı yaptığı dönemde Suriye-Irak tezkeresinin 1 yıl uzatılması için Meclis’e sunulan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinde 'güvenli bölge' vurgusu dikkat çekti. Tezkerede "Suriye’de Fırat’ın doğusunda sınırımıza mücavir alanlarda meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda bir güvenli bölgenin tesisine yönelik faaliyetler devam ettirilmektedir” denildi. Bir yıl önce HDP dışında tüm partilerin evet oyu verdiği tezkere görüşmelerinin bu yılki oylamasında da sürpriz beklenmiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM, Fırat’ın doğusuna operasyon tartışmalarının gölgesinde, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşecek.

Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşülecek tezkere ABD Başkanı Donald Trump’ın sınır ötesi operasyona yeşil ışık yaktığı ancak "Eğer Türkiye benim büyük ve eşsiz bilgeliğimle belirlediğim sınırlardan çıkmaya yönelik herhangi bir adım atarsa, Türkiye ekonomisini tamamen mahvedip, yok edeceğim. (Daha önce yaptım!)” sözlerinin gölgesinde ele alınacak.

Her yıl benzer ifadelerle Meclis’e sunulan Suriye tezkeresinde bu yıl 'güvenli bölge' vurgusu dikkat çekti. Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının millî güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiği ifade edilen tezkerede, "PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere, Suriye'de mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri Türkiye'ye yönelik eylemlerini sürdürüyor" denildi.

Bu yılki tezkerede farklı olarak bu bölüme ayrıca,"Suriye'de Fırat’ın doğusunda sınırımıza mücavir alanlarda meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda bir güvenli bölgenin tesisine yönelik faaliyetler devam ettirilmektedir” cümlesi eklendi.

HÜKÜMETE VERİLEN YETKİYE CUMHURBAŞKANI DÜZELTMESİ

Ayrıca tezkerede geçen yıldan farklı olarak Astana süreciyle başlayan ateşkesin kalıcı barışa ve çözüme ulaştırılması yönünde Suriye sınırları içerisinde ilan edilen gerginliği azaltma bölgesi ifadesi "İdlip' ifadesi kullanılarak netleştirildi. Birçok Birleşmiş Milletler kararına atıf yapılan tezkereye, BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 yılında aldığı 2254 sayılı karar da eklendi. Tezkerede yeni sistem doğrultusunda "hükümete" verilen yetki ifadeleri de “Cumhurbaşkanı” olarak değiştirildi.

CHP'DE 3 GRUP BAŞKANVEKİLİ KONUŞACAK

Meclis Genel Kurulu’nda bugün yapılacak görüşmelerde gruplara yirmişer dakika, şahsı adına da iki üyeye onar dakika söz verilecek. Geçen yıl yapılan tezkere görüşmelerinde HDP hariç tüm partiler olumlu oy kullanmıştı. Hükümetin Suriye politikasını sert sözlerle eleştiren CHP, "evet” oyuyla ilgili, “Biz bu tezkereye AKP'nin Orta Doğu'nun hamisi olma hayalleri için değil yurt topraklarına şehit cenazeleri gelmesin diye olumlu bakmak istiyoruz; biz bu tezkereye ülkemize cihatçı terörist akımını önlemek için olumlu bakmak istiyoruz; biz bu tezkereye zamanın Dışişleri Bakanının 'öfkeli gençler' dediği IŞİD'e karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin eli güçlensin diye olumlu bakmak istiyoruz; biz bu tezkereye Suriye'de insani bir dram yaşanmasın diye olumlu bakmak istiyoruz” açıklaması yapmıştı.

OYLAMADA PARTİLERİN TUTUMUNUN DEĞİŞMESİ BEKLENMİYOR

Son oylamada “Ulusal güvenlik” gerekçesiyle kabul oyu veren CHP’nin bu oylamada da tavrını değişmesi beklenmiyor. Edinilen bilgiye göre görüşmelerde CHP’ye grup ve şahıslar adına düşen toplam yarım saatlik konuşma süresini 3 grup başkanvekili eşit olarak paylaşacak. Konuşmalarda dış politikadaki yanlışlar nedeniyle taşınan tereddütler dile getirilecek. Ancak verilecek yetki doğrultusunda daha sert uyarıların yapılması bekleniyor.

ABD'NİN CONİ'Sİ CONİ DE, BİZİM MEHMET'İMİZ MEHMET DEĞİL Mİ?

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, tezkere görüşmelerinde alacakları tutumla ilgili, “ABD’nin çıkarları üzerine kurulu bir siyaseti Türkiye Cumhuriyeti benimseyemez. ABD tek bir dış siyaseti vardır o da ABD’nin menfaatidir. ABD’nin Coni’si Coni de bizim Mehmet’imiz Mehmet değil mi? ABD’nin halkı vergi yüküyle ezilmeyecek de bizim vatandaşımız mı ezilecek? Afganistan’dan IŞİD’i dünyaya yayan politika bizim politikamız mı? Burada yanan yıkılan İslam dünyası ve Ortadoğu. Elbette yetki başkomutan olarak cumhurbaşkanında olabilir ama bu yetkiyi nasıl kullanacağı önemli” dedi.

Özkoç, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’nin yapmayı planladığı operasyonla ilgili son açıklamaları için de “Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti’ni tehdit edemez. Ama Türkiye Cumhuriyeti de kendini tehdit edecek bir ülke konumuna düşürmemeli” ifadesini kullandı.

Etiketler Suriye TBMM tezkere