Genç işsizliğine karşı bakanlığın çözümü: Atölye kurduk!
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, sayıları 4 milyonu geçen işsiz gençlerin istihdamı için eğitim ve atölye çalışmaları yaptıklarını anlattı. Bakan'ın verdiği bilgiye göre KOSGEB hibeleri için 81 ilde 9 bine yakın gence girişimcilik eğitimi, Kişisel Gelişim Atölyesi kapsamında ise 59 bin 292 gence iletişim, diksiyon gibi becerileri içeren eğitim verildi.
ANKARA - TÜİK’in açıkladığı verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik oranı bir önceki yıla göre 980 bin kişi artarak 2019 Ağustos ayı itibariyle 4 milyon 65 bin kişiye ulaştı. 15-24 yaş arasını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise 2018 Ağustos ayında yüzde 20.8 seviyesindeyken 2019 Ağustos itibariyle 6.6 puanlık artışla yüzde 27.4’e çıktı.
Gençlerin işsizlik oranındaki artış Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme geldi. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na, “Bakanlık olarak işsizlikle karşı karşıya olan gençliğimiz için nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?” diye sordu. Bakan Kasapoğlu yazılı gönderdiği yanıtta genç girişimcilere KOSGEB tarafından hibe ve kredi desteği kapsamında Bakanlık olarak eğitim verildiğini belirtti. Ayrıca Kasapoğlu, Bakanlık tarafından yürütülen Kişisel Gelişim Atölyesi kapsamında 59 bin 292 gence de eğitim verildiğini söyledi.
KOSGEB İLE YAPILAN PROTOKOL SONRASI 8 BİN GENCE EĞİTİM
Genç işsizliğine karşı yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Kasapoğlu, genç istihdamını arttırmak ve gençlerin girişimci yönlerini ortaya çıkararak Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Bakanlık arasında protokol imzalandığını hatırlattı. Kasapoğlu’nun yanıtında, “Bu protokol ile Bakanlığımız, KOSGEB'in yeni girişimcilere vermiş olduğu destekten (50.000 TL hibe, 100.000 TL kredi) yararlanmanın ön şartı olan uygulamalı girişimcilik eğitimi 81 ilde gençlik merkezlerimizde verilmektedir” dedi.
"Gencim, Girişimciyim, Güçlüyüm" sloganıyla gerçekleşen eğitimlerden 8 bin 805 gencin faydalandığını ifade eden Bakan Kasapoğlu yanıtında, “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan genç girişimciler, KOSGEB'in yeni iş kuranlara verdiği 50 bin TL'ye kadar hibe ve 100 bin TL' ye kadar faizsiz krediye başvuru hakkına sahip olmaktadır” ifadelerini kullandı.
ATÖLYE ÇALIŞMALARINA 59 BİN GENÇ KATILDI
KOSGEB ile yapılan protokol dışında gençlerin istihdam süreçlerine destek vermek amacıyla Kişisel Gelişim Atölyesi çalışmaları yürüttüklerini aktaran Bakan Kasapoğlu, iletişim, diksiyon ve hitabet, mülakat teknikleri, proje uygulama geliştirme becerileri başlıkları altında eğitimler verdiklerini söyledi.
Yanıtında atölye çalışmalarının amacını, “Gençlerimizin her geçen gün gelişen dünyamızda ne istediğinin farkında olan, kendi kabiliyet ve yeterliliklerinin sınırlarını zorlayan, gerek sosyal hayatta gerek kariyer planlamasında gerekse istihdam süreçlerinde daha etkili olmaları” sözleriyle ifade eden Bakan Kasapoğlu bu eğitimlerden bu güne kadar yararlanan genç sayısını ise 59 bin 292 olarak açıkladı.