CHP’den genç işsizliği raporu: Siyasete daha az katılıyorlar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre “Eğitimde ve İstihdamda Olmayan Gençler ve Genç İşsizliği” başlıklı rapor hazırladı. Genç işsizliğin artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda çözüm önerileri sıralandı. Rapora göre istihdamda ve eğitimde olmayan gençler siyasete daha az katılıyorlar ve toplumun geneline daha az güven duyuyorlar.
ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ağustos ayı verilerine göre 15-24 yaş arası gençlerde işsizlik bir önceki yıla göre 6,4 oranında artarak 27,4’e çıktı. Genç işsizlik oranına çalışmayan ve eğitimde olmayan yüzde 30,1 de eklendiğinde gençlerin yarısından fazlasının ya iş aradığını ya da ümidini kaybederek evde oturduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, “Eğitimde ve İstihdamda Olmayan Gençler ve Genç İşsizliği” başlıklı rapor hazırladı.
Rapora göre, eğitimde ve istihdamda olmayan gençler, özellikle psikolojik açıdan ve aile yaşamları çerçevesinde bu durumdan oldukça olumsuz bir biçimde etkileniyor. Aileye bağımlılığın getirdiği “yetişkin” olarak görülmeme durumu, bu durumun gencin gelecek planlarına yansıması, yetersizlik, umutsuzluk ve çaresizlik hisleri, gençleri kıskaca alan ve onları kısır döngüye sokan olumsuz hislerden yalnızca birkaçı.
İstihdamda ya da eğitimde olmayan gençlere ilişkin raporda şu tespitler sıralandı:
- Toplumun geneline daha az güven duyuyorlar,
- Siyasete daha az katılıyorlar,
- Kendilerini daha az yeterli görüyorlar,
- Daha mutsuz ve gelecekten daha umutsuzlar,
- Mekânsal ve sosyal hareketlilikleri daha az, sosyal sermayeleri daha düşük.
‘EĞİTİM SİSTEMİNE İLİŞKİN YASAL DÜZENLEME YAPILMALI’
Gelecek adına kaygı veren işsizliğe ve eğitime ilişkin CHP’nin politika önerileri de raporda yer aldı. Eğitimlerini bırakmış ya da ara vermiş genç kadınların eğitimlerine devam etmelerinin teşvik edilmesi gerektiği ifade edilen raporda, “Ailelerle yakın temas ve öğrenci takip sistemi, barınma ve burs sorununun çözülmesi, eğitim sistemine ilişkin kapsamlı yasal düzenlemelerin yapılması” gerektiği belirtildi.
CHP’nin genç işsizliğine karşı atılması gereken adımları tarif ettiği önerilerinden bazıları şu şekilde:
KREŞ SORUNU HIZLA ÇÖZÜLMELİ
- Eğitimlerini sona erdirmiş genç kadınların (örneğin evli ve çocuklu olanların) kişisel gelişimlerine devam edebilmeleri ve hareketliliklerini koruyabilmeleri sağlanmalıdır.
- Çok Amaçlı Toplum Merkezleri benzeri toplum merkezlerinin sayısı arttırılmalıdır.
- Meslek edindirme kursları benzeri yerel yapılar cesaretlendirilmelidir.
- Halk Eğitim Merkezleri daha etkin kullanılmalıdır.
- Kreş sorunu hızla çözülmelidir.
AİLENİN GELİR DURUMU EĞİTİMDE OLMAMA OLASILIĞINI ARTTIRIYOR
- Araştırmalar, genç erkeklerin eğitimlerine son vermelerinin en önemli sebeplerinden birinin yoksulluk nedeniyle çalışmak zorunda olmaları olduğunu göstermektedir. Yine genç erkekler arasında ailenin gelir durumu eğitimde ve istihdamda olmama olasılığını artırmaktadır.
- Yoksul ve diğer kırılgan ailelerde genç erkeklere yönelik maddi destekler yaygınlaştırılmalı,
- Burs olanakları genişletilmelidir.
YENİ BİR İSTİHDAM STRATEJİSİ OLUŞTURULMALI:
- Yükseköğrenim sınavlarına ya da ALES, KPSS benzeri sınavlara yönelik ücretsiz hazırlık kursları yaygınlaştırılmalıdır.
- Gençlik Evleri benzeri yapılanmaların sayısı arttırılmalıdır.
- Burs karşılığı gönüllülük teşvik edilmelidir.
- Gençlerin işgücüne katılımına öncelik veren yeni bir istihdam stratejisi oluşturulmalıdır.
- Gençlerin istihdama kolayca geçebilmeleri için tecrübe kazanacakları sivil toplum kuruluşlarına istihdam edilmeleri teşvik edilmelidir.
- Eğitime bakış açısında köklü bir değişiklik gereklidir.
- Eğitim “kindar nesil” yetiştirmek için gençleri dünyadan yalıtan bir süreç olarak tanımlanmamalıdır. Aksine dünyaya açık ve dünyayla yarışan bir nesil yetiştirmek amacıyla tasarlanmalıdır.