Davutoğlu'ndan Kanal İstanbul yorumu: Ekolojik ve stratejik sorunlar var

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Libya arasında yapılan antlaşmanın doğru bir adım olduğunu belirterek, Türkiye'nin Libya'da yaşanan iç savaşa karışmaması uyarısında bulundu. Kanal İstanbul'a ilişkin de kapsamlı bir rapor açıklayacaklarını söyleyen Davutoğlu, "Montö ile Türkiye'nin boğazlar üzerindeki egemenlik konusunda sağlanan kazanımlar tahkim edilmelidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gelecek Partisi, Parti Başkanlar Kurulu'nu (PBK) açıklayan Ahmet Davutoğlu, Kanal İstanbul ve Libya konularına ilişkin değerlendirmede bulundu.

'LİBYA ANLAŞMASI DOĞRU BİR ADIM'

Türkiye- Libya arasında imzalanan antlaşmanın doğru bir adım olduğunu belirten Davutoğlu, "Libya konusunda Doğu Akdeniz ile ilgili stratejik çalışmalar yapılırken bizde görevdeydik. Doğu Akdeniz, Türkiye'nin en önemli hareket alanıdır. Stratejik olarak ihmal edilmemesi gereken, çıkarlarımızın olduğu, gelecekte ülkemizin güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir alan. Dolayısıyla Libya ile yapılan anlaşma son derece önemli ve doğru bir adımdır" dedi.

Gelecek Partisi'nde 'A takımı' açıklandıGelecek Partisi'nde 'A takımı' açıklandı

'TÜRKİYE, İÇ SAVAŞTA ASKERİ RİSKE GİRMEMELİ'

Libya antlaşması hususunda uyarılarda bulunan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Libya'nın uluslararası alanda tanınmış hükümeti ile anlaşma yürütülürken, Libya'da devam eden iç savaşın seyrini de takip ederek ilerde telafisi mümkün olmayacak bazı askeri risklerin içine girmeksizin çalışmaların yürütülmesi lazım. Türkiye, Libya sorununa soğukkanlı bir şekilde yaklaşmalı. Var olan Libya ulusal mutabakat hükümeti kesinlikle desteklenmeli. Onunla yapılan anlaşma hukuki olarak kayda baglanmalı, atılacak askeri adımlar ise son derece dikkatle atılmalı."

DAVUTOĞLU: OLAĞANÜSTÜ DURUMDA İSTANBUL'UN KORUNMA RİSKİ

Kanal İstanbul ile ilgili detaylı bir raporu haftaya paylaşacaklarını belirten Davutoğlu, stratejik çerçeveyi şu sözlerle çizdi: "Başbakanlık dönemimde Kanal İstanbul ile ilgili görüşlerinizi ilgili kurumlar ile paylaşarak bir stratejik çerçeve geliştirdik. Montrö'nün Türkiye'nin en önemli kazanımlarından biri olduğu göz önüne alınmalı ve Montrö ile Türkiye'nin boğazlar üzerindeki egemenlik konusunda sağlanan kazanımlar tahkim edilmelidir. Orada ekolojik olarak ciddi sorunlar var. Burada yapılan fizibilite etütleri dikkate alınmalı. Stratejik olarak en zor korunan yer adalardır. Kanal İstanbul hayata geçirilirse İstanbul, Avrupa yakası ve sur içi bir adaya dönüşüyor. O dönemde Genelkurmay Başkanı'na olağanüstü bir durumda İstanbul'un nasıl korunması gerektiği üzerine bir çalışma yapmaları için talimat vermiştim. Hâlâ aynı kaygıları taşıyorum. Bu proje ekolojik olarak konunun uzmanları arasında tartışılmalı, stratejik olarak ise Türkiye'ye getireceği yükler soğukkanlı bir şekilde ele alınmalı. Biz Gelecek Partisi olarak kapsamlı bir rapor paylaşacağız" dedi.