Murat Yetkin: Türkiye'yi 2020'de daha çetin sorunlar bekliyor

Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye'nin yeni yılda daha büyük dış politika sorunlarıyla karşılaşacağını ifade etti. Son Irak olaylarının önemine dikkat çeken Yetkin, "Türkiye’nin Orta Doğu’da bir sorunun daha komşusu oldu" dedi. kiye

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, kişisel internet sitesinde yayınladığı yazısında, Irak'taki ABD Büyükelçiliği baskını ve Türkiye'nin Libya hamlesine değindi. Yetkin görüştüğü bir Ortadoğu uzmanının, Irak'taki baskını 1979’da İran İslam Devrimi'ndeki ABD Büyükelçiliği baskınına benzettiğini aktardı. Irak’taki baskını Ekim ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerle karıştırmamak gerektiğini ifade eden Yetkin, gösterilerin Irak halkının ABD ve İran etkisine karşı itirazı olarak yorumlarken, baskını ise doğrudan İran etkisine bağladı.

Libya'daki Serrac-Hafter tablosunun çok karışık ve riskli olduğunu belirten Yetkin, yeni patlak veren Irak sorununu "Türkiye’nin Orta Doğu’da bir sorunun daha komşusu oldu" diyerek özetledi. Irak'ı ABD-İran çekişmesinin sıcak bir sahnesi olarak yorumlayan Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"ABD Başkanı Donald Trump saldırıdan doğrudan İran’ı sorumlu tuttu ve “uyarmıyorum, tehdit ediyorum” dedi. İsrail, ABD’nin İran’a karşı daha da bilenmesinden memnun görünüyor.

Irak, ABD-İran ihtilafının Suriye’den de sıcak bir sahnesi olmaya dönüşüyor. Türkiye şimdilik bu ihtilafın tarafı olmamaya çalışıyor. Öte yandan Irak, Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye’nin Orta Doğu’ya açık ticaret kapısı konumunda. Dahası, PKK ile mücadele konusunda Irak hükümetinin ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimin işbirliğine önem veriyor Ankara.

Orta Doğu ve Akdeniz havzasında Türkiye’yi 2020’de, 2019’dan da çetin sorunlar bekliyor."

YAZININ TAMAMI