'Çocuklara cinsel istismar affı'nda uzlaşma arayışı!
Türkiye’nin farklı illerinde çok sayıda sivil toplum örgütünü sokağa çıkaran “çocuklara cinsel istismar suçlarına af” önerisi 14 Ocak’ta açılacak Meclis’in en önemli tartışma konularından biri olacak. AK Partililere göre bu konuda geçici bir düzenleme şart, ancak diğer partilerle uzlaşma aranması gerekiyor. Meclis’in gündeminde ayrıca imar kanunu, ikinci yargı paketi, güvenlik soruşturması, infaz kanunu ve değerli konut vergisi yer alacak.
ANKARA - Yaklaşık 2 ay süren bütçe mesaisi sonrası verilen arada, Libya tezkeresi için bir kez olağanüstü toplanan Meclis 14 Ocak’tan itibaren tam mesaiye başlayacak. Meclis’i memuriyete girişte güvenlik soruşturması şartı, değerli konut vergisi, çocuklara cinsel istismar suçlarına af ve infaz kanununda değişiklik gibi çok sayıda tartışmalı başlık bekliyor.
Meclis, 14 Ocak Salı günü siyasi partilerin grup toplantıları ile çalışmaya başlayacak. Sağlık sorunları nedeniyle uzun süre Meclis çalışmalarına katılmayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de bu yasama yılının ilk grup konuşması için kürsüye çıkması bekleniyor.
AK Parti grubundan edinilen bilgiye göre Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri AK Parti grubunun uzun süredir üzerinde çalıştığı İmar Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi olacak. En geç gelecek hafta Meclis’e sunulması beklenen kanun teklifi ile kaçak yapılaşmanın önlenmesi hedefleniyor. Düzenlemeyle ruhsatsız ve imar planının dışındaki yapıların tespiti halinde projenin durdurulması, mühürlenmesi, yıkımı ve hapis cezalarını içeren kademeli yaptırımlar planlanıyor. Teklifteki yıkım yetkisine sahip olan belediyelerin bu yetkiyi kullanmaması durumunda Bakanlık’ın devreye girmesini sağlayacak bir düzenlemenin tartışma yaratması bekleniyor.
'ÇOCUK İSTİSMARINA AF' İÇİN UZLAŞMA ARAYIŞI
Adalet Bakanlığı'nın Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırladığı, istinaf mahkemelerine Yargıtay denetimi, hukuk mesleklerine giriş sınavı gibi birçok düzenleme içeren paketin yasalaşmasının ardından ikinci paket için çalışmalara başlandı. İkinci pakette; noterler, icradan çocuk teslimi, icra iflas kanununda değişiklikler gibi hukuk yargılama usulüne dair düzenlemelerin olması bekleniyor.
Kamuoyunda tartışma yaratan çocuklara cinsel istismar suçlarına af getirecek bir düzenlemenin bu pakette olup olmayacağı netleşmedi. AK Partili bir yetkili bu konunun toplumsal bir sorun olduğunu belirterek, düzenlemenin şart olduğunu savundu. Yetkili, “Burada bir sorun var. Resmi evliliğe dönüşmüş, bir ya da iki çocuğu olan aileler var. Daha önceki mevzuatta bu yoktu. Cezaları sertleştiren biz olduk. Çok ciddi düzenlemeler yaptık. Ama bazı mağduriyetler ortaya çıkıyor. Adalet Bakanlığı'ndan bu nedenle yargılanan, cezaevinde bulunanların sayılarıyla ilgili çalışma yapmalarını istedik. O gelecek. Sadece bir kez uygulanacak, geçici bir madde ile düzenleme yapılabilir. Teknik olarak çalışma sürüyor” dedi.
AK Parti’de bu konuda düzenlemenin şart olduğunu belirten yöneticiler bunun pakette olup olmayacağı sorusuna ise yanıt vermedi. Bir başka AK Partili yönetici, “Bu konuda çalışma yapılması şart. Ama bu bizim tek başımıza yapacağımız bir düzenleme olmaz. Diğer partilerle konuşup, onlarla uzlaşma içinde bir adım atılabilir” dedi.
İNFAZ KANUNU DEĞİŞİKLİĞİNDE MÜZAKERELER SÜRECEK
Tartışma konusu olan düzenlemelerden biri de İnfaz Kanunu’nda değişiklik teklifi. Toplumun genelini ilgilendiren bu konunun çok hassas olduğunu belirten AK Partili yetkililer müzakerelerin devam ettiğini, tamamlanması durumunda, diğer partilerin de görüşüne sunularak bir adım atılacağını söylediler. İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklikle ceza infaz süresinin bazı suçlar için yarıya düşürülmesi ve yeni infaz yöntemleri planlanıyor.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI YENİDEN
Kamu kurumlarına girişte OHAL KHK’si ile getirilen güvenlik soruşturması şartı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bunun üzerine güvenlik şartını yeniden düzenleyen bir teklif sunuldu ama bu teklif de tepkiler üzerine, Genel Kurul aşamasındayken geri çekildi. Ancak AK Parti düzenlemeden vazgeçmiş değil. Güvenlik soruşturmasının memuriyete giriş şartı olarak yeniden getirilmesi için çalışma başlatıldı. Bu çalışmanın tamamlanmasının ardından tekrar Meclis’in gündemine gelmesi bekleniyor.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ YENİDEN DÜZENLENECEK
5 milyon lira üzerindeki konutlar için getirilen 'Değerli Konut Vergisi' ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konunun yeniden çalışılması talimatı vermişti. Değerli Konut Vergisi'ne yeni kriterler getirmesi beklenen çalışma henüz tamamlanmadı. Edinilen bilgiye göre öneriler arasından 5 milyon lira üzerinde tek konutu olanlardan bu verginin alınmaması yer alıyor. Ayrıca vergi miktarının belirlenmesinde değerli konut sahiplerinin gelir durumu da kriterler arasına eklenebilir.
YEREL YÖNETİM YASA TEKLİFİ İÇİN TAKVİM YOK
Bu arada Yerel Yönetimler Yasası’nda kapsamlı bir değişiklik çalışması da devam ediyor. AK Parti’de yapılan çalışmanın tamamlanmasının ardından teklifin AK Parti Meclis grubunda da ele alınması, ardından Meclis gündemine sunulması bekleniyor. Ancak bu düzenleme için yakın bir takvim verilmiyor.