Zabıt katiplerine ilişkin teklif tartışma yarattı
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in yazı işleri müdürleri ve zabıt katiplerinin hakim ve savcı sınavlarına girişiyle ilgili kanun teklifi tartışma yarattı. İdare Hukukçusu Metin Günday, “Eczacı kalfaları da imtihana girip yargıç olsunlar” tepkisi gösterdi. Mevcut kanunlara göre zabıt katibi ya da yazı işleri müdürlerinin hakim ve savcı sınavlarına girme hakkı olduğuna dikkat çeken Özel ise kanun teklifinin sınav yaş şartının sadece 35’ten 45’e çıkarılmasına dönük bir değişiklik içerdiğini söyledi.
ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, yazı işleri müdürleri ve zabıt katiplerine bir kereye mahsus yaş sınırı olmaksızın ‘Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’ veya ‘İdari Yargı Ön Sınavı’na giriş hakkı sağlanmasını içeren kanun teklifi tartışmalara neden oldu.
‘ECZACI KALFALARI DA YARGIÇ OLSUNLAR’
İdare Hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Özel’in teklifine tepki gösterdi, “İdari yargı için bir bu eksik kalmıştı. Bu teklif yasalaşırsa giderilmiş olacak... Teklif sahibini içtenlikle kutlarım!” dedi. Gazete Duvar’a konuşan Günday, teklife ilişkin, “Ben bunu sakıncalı buluyorum. Yozlaşmış bir yargı düzeni var. İdari yargı için de aynı yozlaşma söz konusu. İdari yargıç olmak için hukuk fakültesi mezunu olmak şartı yok. Dolayısıyla bu öteden beri eleştirilen bir şeydi. Eczacı kalfaları da imtihana girip yargıç olsunlar. Bu popülizmin daniskası” diye konuştu.
İdarî yargı için bir bu eksik kalmıştı.Bu teklif yasalaşırsa giderilmiş olacak...
— Metin Günday (@MetinGnday) January 8, 2020
Teklif sahibini içtenlikle kutlarım ! pic.twitter.com/Vb7kqzaA9G
‘TEKLİFTE MEZUN OLMAYANLARA AYRICALIK BULUNMUYOR’
Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifine ilişkin yanlış anlaşılmaların olduğunu ifade eden Özgür Özel ise şunları ifade etti:
“Beş maddelik kanun teklifimizle yazı işleri müdürleri ve zabıt katiplerinin doğrudan hakim ve savcı olarak atanabilmesinin amaçlandığı ya da tüm zabıt katipleri için bu yolun açık olduğuna ilişkin bazı yorumlar yapılmaktadır. Halihazırda hukuk fakülteleri ile iktisadi ve idari ilimler fakültelerinden mezun olan ve zabıt katibi ya da yazı işleri müdürü olarak görev yapan adliye personelinin hakim ve savcı sınavlarına girmeleri mümkündür. TBMM Başkanlığı’na sunduğumuz kanun teklifiyle ilgili fakültelerden mezun olmayan zabit katibi ya da yazı işleri müdürlerine tanınmış bir hak ya da ayrıcalık bulunmamaktadır.”
‘YAŞ SINIRININ ESNETİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR’
Meclis’e sundukları kanun teklifinde, mevcut kanunda hâkim ve savcı olabilecek yeterliliğe sahip zabıt katipleri ve yazı işleri müdürleri için sınav şartını da koruyarak, yalnızca yaş şartının bir kereye mahsus olarak esnetilmesini öngördüklerini belirten Özel şunları ifade etti: “Yaş şartının bir kereye mahsus olarak kaldırılmasındaki temel gerekçemiz ise, 2011 yılında avukatlık mesleğinden hakim ve savcılığa geçiş için aranan yaş şartının temelli olarak 35’ten 45’e çıkarılmış olmasıdır. Bu nedenlerle hakim ve savcı olabilme yeterliliklerini ve koşullarını taşıyan adliye personeli için 35 yaş şartının bir kereliğine esnetilmesinin uygun olduğunu değerlendirmiş bulunuyoruz. Bir kere daha vurgulamak gerekirse, teklifimiz mevcut kanunlarda hakim ve savcı olabilme koşullarını zabıt katipleri ya da yazı işleri müdürleri sadece yaş şartından esnetmekte, ilgili bölümlerden mezun olmayan herhangi bir kişiye bir hak tanımamaktadır.”