Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü için yeni düzenleme
AK Parti, AYM’nin Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiği Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü için yeni düzenleme getiriyor. Aynı alanda imar kanunu değişikliği ile resmi kamu kurumu yapılabilecek. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, düzenleme ile AYM kararının arkasından dolaşıldığını savunarak, “Teklife imza atanlar, duyuranlar ve kanunu hazırlayan Çevre Bakanlığı, anayasaya aykırı bir işe teşebbüs ediyor. Düzenleme kanun metninden çıkarılmalı” dedi.
ANKARA - AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kaçak yapılarla ve yeni imar planlarına ilişkin düzenleme öngören 37 maddelik kanun teklifinde, Van Gölü kıyısına yapılmak istenen Cumhurbaşkanlığı Köşkü ile ilgili de bir madde yer aldı. Yeni düzenleme ile Ahlat’ta, Kıyı Kanunu'na tabi bölgede, imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilecek.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Van Gölü kıyısına yapılmak istenen Cumhurbaşkanlığı Köşkü için AK Parti’nin teklifiyle Ocak 2019’da Kıyı Yasası’nda değişiklik yapıldı. Söz konusu düzenlemede “kroki ile sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda bu Kanunun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz” denildi. Bu düzenleme ile Ahlat’ta inşaatına başlanan Cumhurbaşkanlığı Köşkü için kıyının doldurulmasına, kazı yapılmasına, değiştirilmesine, duvar, çit, parmaklık gibi engeller oluşturulmasına olanak sağlanmış oldu.
AYM İPTAL ETTİ, 'YASAL DÜZENLEME ŞART' DEDİ
Söz konusu düzenlemenin iptali için CHP, Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı. AYM de torba yasayla getirilen kanun hükümlerini iptal etti. AYM’nin iptal gerekçesinde, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olmasının, buraların özel mülkiyete konu olamayacağı ve doğasına uygun olarak herkesin ortak kullanımına açık bulunmaları gerektiği anlamına geldiği vurgulandı. “Kıyıların herkesin ortak kullanımına açık” olduğuna dikkat çeken AYM kararının gerekçesinde, “Devletin gözetim ve denetim görevini yerine getirmesini sağlayacak kurallara yer verilmeksizin belirli alanlardaki yapılaşmaların 3621 sayılı Kanun'daki sınırlamalardan istisna tutulması, aynı zamanda hukuki belirsizliğe de yol açmaktadır. Söz konusu belirsizliğin ortadan kaldırılması, devletin gözetim ve denetim yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi için Kanun'a ekli kroki ve listelerde gösterilen alanlarda Anayasa'da öngörülen ilkelere uygun yasal düzenleme yapılması zorunludur” denildi.
ERDOĞAN: ENGELLEMEYE ÇALIŞSALAR DA YAPACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYM kararından yaklaşık bir ay sonra Ahlat’taki konuşmasında, “10 dönüm arazi üzerine 1071 metrekare oturma alanına sahip bir cumhurbaşkanlığı külliyesi kuruyoruz. Birileri rahatsız olsa, engellemeye çalışsa da bu otağı ilçemize kazandıracağız. Ahlat’ta külliyenin yanına butik birkaç otel de yapacağız” dedi.
AYM’NİN İPTAL KARARINA YENİ DÜZENLEME
AYM’nin kararından yaklaşık altı ay sonra Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü için İmar Kanunu değişikliği içinde yeni bir düzenleme getirildi. AK Partili milletvekillerinin imzası ile TBMM’ye sunulan kanun teklifinde, AYM’nin iptal kararı verdiği Kıyı Kanununa Ek 2 maddesi getirilmesi önerildi. Ayrıca teklifte resmi kurum alanı sınırlarını ve koordinatları gösteren bir de kroki eklendi.
GEREKÇE: BÖLGENİN GELİŞMESİNE KATKI
Söz konusu değişiklik teklifinin gerekçesinde, “Ahlat ilçesinin topografik yapısı geri sahasındaki doğal ve yapay kısıtlayıcı koşullar sebebiyle, Kıyı Kanunu’na tabi alanlarda bölgenin gelişmesine katkı sağlayacak kamu yapısının oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğundan, Kıyı Kanunu’na tabi kısımlarda kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılabilmesini de teminen imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilmesi amaçlanmaktadır” denildi.
ÖZEL: SARAY HIRSI ANAYASA TANIMIYOR
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ahlat’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Köşkü için AYM’nin verdiği iptal kararını hatırlatarak, “AYM’nin kararının arkasından dolanmak için yeni bir düzenlemeyi imar torbasıyla tekrar getirmeye çalışmaktadırlar. Recep Tayyip Erdoğan’ın saray merakı çok yüksek bir noktaya ulaşmıştır. Saray hırsı anayasa tanımıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, 'kuvvetler ayrılığı' kavramı yerine 'kuvvetler birliğini’ savunan pozisyona savrulmuştur. Recep Tayyip Erdoğan, anayasaya aykırı bir kanunda ısrar ederek kuvvetler ayrılığını tanımadığını bir kere daha kamuoyuna göstermektedir” ifadelerine yer verdi.
'DÜZENLEME KANUN METNİNDEN ÇIKARILMALI'
TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifine imza atanların, o teklifi kamuoyuna duyuran AK Parti’nin grup başkanvekili ve bu kanunu hazırlayan Çevre Bakanlığı’nın anayasaya aykırı bir işleme teşebbüs ettiğini savunan Özel, şöyle konuştu: “Yargı kararlarını tanımayan Recep Tayyip Erdoğan, Parlamentoyu kendisine suç ortağı yapmak konusunda da ısrarcı olmaktadır. İktidar partisinin keyfi ve anayasaya aykırı, kamu yararını hiçe sayan kanunlar çıkarmasına engel olmak görevimizdir, anayasaya aykırı olduğu Anayasa Mahkemesi’nin 2019/53 sayılı kararıyla da tescil olmuş bu düzenlemenin kanun metninden çıkarılması gerektiği ortadadır.”
İYİ PARTİLİ ORAL: KANUNSUZ YATIRIMA KARŞIYIZ
İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral ise, Ahlatlı olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’yi yönetenlerin AYM’nin verdiği karar doğrultusunda davranması gerektiğini düşünüyorum. Kimseye bir ayrıcalık tanınmaz. Ahlat’a kanunsuz bir yatırım gelecekse ben onun yanında değilim. Biz kanundan, hukuktan yanayız. Eğer Cumhurbaşkanlığı Köşk yapılacaksa Kıyı Kanunu’na ve hukuka uygun yapılmalıdır” dedi.