Murat Yetkin: ABD, İsrail'e bir eyaletiymiş gibi davranıyor

Gazeteci Murat Yetkin, ABD'nin açıkladığı Ortadoğu ve İsrail planına destek veren ülkeleri 'anlaşmanın suç ortakları' olduğunu kaleme aldı. Anlaşmaya değinen Yetkin, planın Trump'dan Netenyahuya bir hediye olduğunu ve ABD'nin İsrail'e bir eyaletleriymiş gibi davrandığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, kişisel internet sitesinde yayınladığı yazısında ABD ve İsrail'in açıkladığı ve 'asrın planı' olarak tanıttıkları projeyi değerlendirdi. ABD'nin İsrail'e kendi eyaletiymiş gibi davrandığını, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun da bunu istediğini belirten Yetkin, Demokratların da Trump'a destek vermesini "Evanjelist oyları söz konusu olduğunda, Filistinlilerin haklarının Demokratların da umurunda olmadığı görülüyor" yorumunu yaptı.

Planı "dünyanın en büyük askeri ve ekonomik gücünün bir başka ülkenin liderinin seçim kazanması için verdiği en riskli ve pahalı seçim kampanyası desteği" olarak gören Yetkin, Kudüs’ü Müslüman halkın elinden almayı Haçlı ordularının bile başaramadığını hatırlattı. Yetkin, plana destek veren ülkeleri 'anlaşmanın suç ortakları' olarak nitelerken, Türkiye'nin plana topyekun karşı çıktığını fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışının tahmin edilen şiddette olmadığını vurguladı. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Konumuza dönersek, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, ABD’nin ülkesine verdiği muazzam askeri ve siyasi desteğin de ötesinde, Amerikan yönetiminden kendilerine adeta ABD’nin bir parçasıymış, eyaletiymiş gibi davranmasını istediği görülebiliyor. ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin ortak üreticisi olduğu F-35’lerin Türkiye’ye sevkiyatını durdururken, İsrail’e sattığını düşünsenize; İsrail jetleri Türkiye’de imal edilen parçalarla uçuyor; Türkiye’nin parasını ödediği uçaklar ABD’de bir hangarda el konulmuş vaziyette yatıyor.

ABD yönetimi, hem Trump’ın Cumhuriyetçileri, hem de Demokratların verdiği destekle, İsrail adeta kendilerinin bir parçasıymış, bir eyaletleriymiş gibi davranmaya başladı. Adeta geriye bir tek bu duruma resmiyet kazandırılması kalıyor. Böylece ABD resmen bir Orta Doğu ülkesi haline gelir, herkesin bu fiili durumu kabullenmesi de daha kolay olur. Bu trajik konu kara mizahı dahi kaldırmaz ama yaşadığımız gerçek buna yakın bir şey maalesef."

YAZININ TAMAMI