Pervin Buldan: Hükümet hasta tutsak sözünü yerine getirmedi

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların durumuna dikkat çekti. Buldan, çözüm sürecinde hükümetin hasta mahpuslarla ilgili verdiği sözü yerine getirmediğini söyleyerek, "Cezaevlerinden cenazeler çıkarken, hükümet bunları ancak ve ancak seyretmekle kalmıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Diyarbakır’da gerçekleştirilen MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu’nun 1’nci Olağan Kongresi'ne katıldı. Van Bahçesaray'daki çığ felaketinden dolayı başsağlığı dileyen Buldan, Sivas katliamı hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından cezasının kaldırıldığını hatırlatarak çözüm sürecinde hükümetin hasta mahpuslarla ilgili verdiği sözü yerine getirmediğini söyledi.

'EN FAZLA ACI CEZAEVLERİNDE YAŞANIYOR'

"Cezaevlerinde binlerce arkadaşımız yaşamını yitirdi" diyen Buldan şunları söyledi: "12 Eylül vahşetini yaşayan Diyarbakır zindanı başta olmak üzere, bugüne kadar binlerce insan cezaevlerinde ne yazık ki yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren bütün insanlarımızı bir kez daha rahmet ve minnetle anarken, ailelerine bir kez daha başsağlığı diliyorum. Hak mücadelesi yürüten, demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, faşizmin hukuk dışı uygulamalarını eleştiren, kadın mücadelesini yürüten ve muhalif görüşlerini ifade eden kim varsa, bugün cezaevindedir. Biz biliyoruz ki, cezaevleri yoluyla bu insanlar etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor. Bu topraklarda yaşanan acılardan bahsettik, bu topraklarda ödenen bedellerden bahsettik, insanlık dışı nice uygulamalara bu toprakların tanıklık ettiğinden bahsediyoruz. Ama en fazla hak ihlali, en fazla acı, en fazla bedel cezaevlerinde gerçekleşiyor ve ödeniyor. Bugün cezaevlerinde en yüksek doluluk oranlarının olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Tarih boyunca, belki de Cumhuriyet tarihi boyunca cezaevinde hiçbir zaman bu kadar doluluk oranına rastlanmadı."

'TOPLUMA KARŞI UYGULANAN DÜŞMANLIK...'

Buldan, "Roboski, Ankara, Suruç katliamları ile Berkin, Uğur ve Ceylan’ın katilleri dışarıdayken barış ve özgürlük isteyenler ne yazık ki içeride" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu arkadaşlarımızın, siyasi olarak cezaevlerinde rehin tutulan hiçbir arkadaşımızın bir suçunun olmadığını biliyoruz. Ancak bu ülkede Kürt düşmanlığı üzerinden yürütülen bu anlayış, bu kadar insanın cezaevinde olmasına sebep olmakta. Suçlular dışarıda gezerken, 34 insanımız Roboski katliamında yaşamını yitirmiş ve bunların failleri belliyken, Uğur Kaymazların, Berkin Elvanların, Ceylan Önkolların katilleri dışarıda gezerken, Suruç katliamını gerçekleştirenler, Ankara Gar katliamını gerçekleştirenler bugün dışardayken, 17 bin faili meçhul cinayetini gerçekleştirenler bugün dışarıdayken barışı, adaleti ve demokrasiyi isteyenler ne yazık ki içeride. İşte bu, Kürt halkına karşı uygulanan, Türkiye toplumuna karşı uygulanan bir düşmanlıktır. Bunun başka bir adı yoktur, başka bir izahı yoktur."

'İMRALI'DA TECRİT İÇİNDE TECRİT YAŞANIYOR'

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı Cezaevi'ndeki koşullarını da eleştiren Buldan, "21 yıldır Sayın Öcalan mutlak bir tecritle karşı karşıya" dedi. Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: "En son Sayın Öcalan ile yapılan son görüşmeler, bizlerin siyasi heyet olarak 5 Nisan 2015’te, avukatların 7 Ağustos 2019’da, ailelerin ise 12 Ağustos 2019’da yaptığı görüşmelerdir. Bu tarihten sonra İmralı Adası’nda herhangi bir görüşme gerçekleşmemiştir. En son ailenin yaptığı görüşmeden sonra, İmralı Adası bir kez daha kapatılmış ve tecrit her anlamıyla uygulanmaya başlanmıştır. Tecridi ilk defa sadece bugün görmüyoruz. Tam 21 yıldır İmralı’da tecrit içerisinde tecrit yaşanmıştır. Hükümetin, bu ülkeyi yönetenlerin canı istediği zaman, işlerine geldiği zaman İmralı’ya ya siyasi heyetleri ya da avukatları göndermesi, ama işine gelmediği zaman bu görüşmeleri bitirmesi, bir AKP anlayışı olarak karşımıza çıkıyor. 21 yıldır hep aynı şeyden bahsediyoruz."

'HÜKÜMET SÖZÜNÜ YERİNE GETİRMEDİ'

Buldan geçtiğimiz haftalarda Sivas katliamı hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç’ın Cumhuırbaşkanı Erdoğan tarafından cezasının kaldırıldığını hatırlatarak hükümetin çözüm sürecinde 'hasta mahpuslar tahliye edilecek' sözünün yerine getirilmediğini söyledi. Buldan son olarak şöyle konuştu: "Bir önemli mesele de hasta tutsaklardır. Bugün kendi yaşamını tek başına idame ettiremeyecek durumda olan yüzlerce arkadaşımız var. Barış ve müzakere sürecinin önemli gündem maddelerinden bir tanesi de hasta tutsaklar meselesiydi. O zaman yaptığımız görüşmelerde, Sayın Öcalan için olmazsa olmaz şartlardan biri de hasta tutsaklardı. Biz zaman kaybetmeden hasta tutsaklar salıverilmeli, özgürlüklerine kavuşmalı, barış ve müzakere süreci bu çerçevede başlayabilir demiştik. O zaman hükümet ile yaptığımız görüşmelerde, hükümet yetkililerine bunu aktardığımız zaman onlar da en yakın zamanda hasta tutsakları bırakacağız demişlerdi. Ancak hala hasta tutsaklar içeride. Ayda bir kaç hasta tutsak cezaevinde yaşamını yitirirken, cezaevlerinden cenazeler çıkarken, hükümet bunları ancak ve ancak seyretmekte ve seyirci kalmakla kalmıştır." (HABER MERKEZİ)