Gelecek Partisi’nden Dernekler Kanunu tepkisi: Fişleme hukuksuzluğuna geri dönüş

Dernek üyelerinin bilgilerinin valiliklere bildirilmesini zorunlu hale getiren yasa değişikliğinin meclisten geçmesine Gelecek Partisi’nden tepki geldi. Yazılı bir açıklama yayınlayan Gelecek Partisi, yasa değişikliğinin dernek üyeleri üzerinde baskı kuracağını ve sivil toplumun alanını daraltacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Derneklerin tüm üye bilgilerinin valiliklere bildirimini zorunlu hale getiren yasa değişikliği teklifinin Meclis’te kabul edilmesine Gelecek Partisi tepki gösterdi. Gelecek Partisi'nin yazılı açıklamasında bu değişikliğin fişleme hukuksuzluğu ile istihbarat devleti oluşumunu pekiştireceği ve bunun temel hakları yaralayacağı ifade edildi.

Sivil toplumun başlıca işlevinin siyasi iradeyi özgürce denetlemek olduğu vurgulanan açıklamada, “Özgür denetim ortamının bu şekilde müdahalelere açık hale getirilmesi, dernek üyeleri üzerinde baskı kurmaya, korkutmaya, üyelikleri caydırmaya dönük girişimler kabul edilebilir değildir. TBMM’de kabul edilip yasalaşan bu değişiklik önerisi sivil toplumun ve temel hakların yara almasına sebebiyet verecek pek çok sakıncalar içermektedir” denildi.

Açıklamada ayrıca, yasa değişkliğinin sivil toplum alanını törpüleyerek sivil denetim alanlarına kapalı totaliter siyasetlere güç kazandıracağı belirtilirken, “Fişleme hukuksuzluğuna geri dönüş anlamı taşıyan bu yasalaştırmanın istihbarat devleti oluşumunu pekiştireceği; normalleşme umuduna, sosyal barışa ve devlet-toplum ilişkilerine zarar vereceği açıktır” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

AK Parti hükümeti, Meclis’e derneklerin üye sayılarının net olarak bilinmediği, kişilerin bilgileri dışında bazı derneklere üye yapıldığı ve istifa halinde dahi üyelikten çıkarılmadıkları gerekçesiyle dernek üyelerinin kişisel bilgilerinin elektronik ortamda İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesini zorunlu hale getiren bir yasal düzenleme sunmuştu.

Mevcut yasada sadece dernek yöneticilerinin kimlik bilgilerinin bakanlığa verilmesi zorunlu iken OHAL’in kalkmasının ardından 1 Ekim 2018’de İçişleri Bakanlığı, Dernekler Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, derneklerin üye bilgilerinin en yakın mülki idari amirliklere bildirilmesini zorunlu hale getirilmişti. Ankara Barosu, Mülkiyeliler Birliği ve İnsan Hakları Derneği ise yönetmeliğe karşı dava açmıştı. (DUVAR)