İnfaz görüşmelerinde taktik savaşları
İnfaz kanun teklifi görüşmelerinde 2 gün geride kaldı. Paketin genişlemesini isteyen muhalefet İçtüzük’ten doğan haklarını kullanarak uzatma taktikleriyle uzlaşmayı zorluyor. Muhalefetin olmazsa olmazları arasında tutuklular ile ilgili de düzenleme yapılması, “terör” suçlamasıyla yargılanan siyasetçi, gazeteci ve akademisyenlerle ilgili adım atılması ve cezaevlerinin yeniden dolmasına yol açacak denetimli serbestlik maddesinin geri çekilmesi var.
ANKARA - AK Parti ve MHP’nin infaz indirimi, denetimli serbestlik ve izin yoluyla cezaevlerinden 90 bin kişinin çıkmasını öngören kanun teklifinin görüşmelerinde 2 gün geride kaldı.
Meclis Genel Kurulu’nda salı günü başlayan 70 maddelik kanun teklifi görüşmelerinde 2 günde ancak teklifin tümü üzerinde konuşmalar yapıldı. AK Parti ve MHP bu hafta yasalaşmasını istediği teklif için cuma günü için de çalışmayı öngörüyor ancak uzlaşma olmadan teklifin bu hafta yasalaşması zor görünüyor.
CHP, HDP ve İYİ Parti’nin muhalefet şerhi verdiği teklifte birçok tartışmalı madde var. Ayrıca muhalefetin teklifin kapsamının genişlemesi için de önerileri bulunuyor. Muhalefet partileri taleplerinin en azından bir kısmı karşılanmadan teklifin Meclis’ten kolay geçmeyeceğini beyan ediyor. Bu kapsamda gruplar adına konuşma haklarının sonuna kadar kullanılacağı açıklanırken, içtüzükten doğan yoklama talebi gibi uzatma taktiklerine de başvuruluyor. Çarşamba günü yapılan görüşmelerde HDP grubu yoklama istedi, AK Parti grubu yeterli çoğunlukta olmayınca Meclis Genel Kurulu 20.43’te kapandı. Bu nedenle görüşmelerde çok fazla yol alınamadı.
'TUTUKLULAR DA KAPSAMA ALINSIN'
Teklife en önemli itiraz noktalarından biri tüm düzenlemelerin hükümlüler için yapılmış olması. Salgın hastalık durumu gözetilerek tutuklular için de belli suç türleri, ceza miktarı gözetilerek elektronik kelepçe gibi yöntemlerle bu süreçte cezaevinden geçici bir düzenlemeyle izinli sayılması gibi çözümler üretilmesi isteniyor. CHP’li konuşmacılar bu kapsamda, “Açıktaki hükümlülerle ilgili geçici bir düzenlemeyle, geçici bir tahliye getiriliyorsa Ceza Muhakemesi Kanunu'na eklenecek geçici bir düzenlemeyle de belli suçlar ayrı tutularak geçici tahliye ya da adli kontrol mekanizması kurulabilir” diyor.
'DÜŞÜNCE SUÇLULARI BIRAKILSIN'
Bir başka itiraz noktası ise tüm indirim ve denetimli serbestlikle tahliye imkanlarından “terör” suçlamasıyla yargılananların istisna tutulması. “Terör” tanımının çok geniş olduğuna dikkat çeken muhalefet temsilcileri düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğü hakkını kullanan çok sayıda kişinin Terörle Mücadele Kanunu 7/2 ve 6/2 ile Türk Ceza Kanunu 220/6 maddelerinden yargılanıp cezalandırıldığına dikkat çekerek bunların indirim kapsamına alınması, üç yıla çıkartılan denetimli serbestlik süresinin bu kişileri de kapsamasını istiyor.
DENETİMLİ SERBESTLİKTE KALICI DÜZENLEME GERİ ÇEKİLEBİLİR
Teklifin “yenilik” olarak getirdiği düzenlemelerden biri tüm hükümlüler için uygulanan 1 yıl denetimli serbestlik süresinde kalıcı değişiklik yapılması. Teklife göre denetimli serbestlik süresinin 1/5’i cezaevinde geçecek. Bu 10 ay ceza almış bir kişinin 1 ay cezaevinde yatması anlamına geliyor. İktidar “Cezasızlık algısını kaldırmak için” bu düzenlemeyi getirdiğini söylese de muhalefet partileri salgın dolayısıyla cezaevleri boşaltılmak istenirken basit suçlardan binlerce kişinin cezaevine girebileceğine dikkat çekiyor, maddenin geri çekilmesi isteniyor. AK Parti kulislerinden edinilen bilgiye göre bu maddeye yönelik itirazlar dikkate alınabilir, geri çekilmesi söz konusu olabilir.
İZLEME KURULUNA BARO TEMSİLCİSİ DE ALINACAK
İnfaz sürecinde hükümlülerin iyi hal değerlendirmesi için bir izleme kurulu oluşturuluyor. Atamayla oluşacak kurula barolardan bir temsilcinin de alınması istendi. AK Parti’nin bu yönde bir önerge ile talebi karşılaması bekleniyor.
ARKA KAPI DİPLOMASİSİ SÜRÜYOR
Üç bölüm halinde ele alınacak infaz kanunu teklifi görüşmelerinde bugün 1. bölüm görüşmeleri yapılacak. Partiler arasında resmi görüşme yok ancak, arka planda temaslar sürüyor. Muhalefetin itiraz ettiği noktalarda atılacak adımların teklifin Meclis’ten geçme sürecini hızlandıracağı belirtiliyor.