Akademisyenlerin ihracından 'terör propagandası' çıktı

AK Parti, “terör propagandası” gerekçe gösterilerek akademisyenlerin ihracına yol açacak düzenlemeden geri adım attı. Mevcut kanundaki, “Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek” kamu görevinden çıkarma suçu olarak aynen korunurken buna “kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütler için kullanmak ya da kullandırmak” ifadesi eklendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Kanunu başta olmak üzere 5 kanunda değişiklik öngören teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi.

Vakıf üniversiteleri, açık öğretim sistemi ile ilgili değişiklikler içeren teklif akademisyenlere yönelik disiplin suçlarında da yeni düzenlemeler öngörüyor. Mevcut yasada kamu görevinden çıkarma suçları arasında yer alan “Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek” maddesi getirilen bu teklifle genişletildi.

Teklifte, "Terör örgütlerinin propagandasını yapmak, bu örgütlerle eylem birliği içerisinde olmak veya yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak” suçlamasıyla akademisyenlerin ihracı öngörüldü.

Söz konusu madde muhalefetin tepkisini çekti. “Terör” tanımın genişliğine dikkat çeken muhalefet “terör propagandası” suçlamasının akademisyenlerin ifade, düşünce özgürlüğünü kısıtlamak anlamına geleceğine dikkat çekti. Somut çerçevesi olmayan, delillere dayanmayan soruşturmalara kaynaklık edebilecek bu ifadenin çıkarılması istendi.

AK Parti itirazlar üzerine söz konusu madde ile ilgili değişiklik önergesi vererek “terör propagandası” ifadesini çıkardı. “Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek” ifadelerini koruyan AK Parti mevcut yasaya, “kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütler için kullanmak ya da kullandırmak” cümlesini eklemiş oldu.

Değişiklikle kabul edilen yeni madde, “Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütler için kullanmak ya da kullandırmak” olarak düzenlendi. Bu maddeye dayanarak akademisyenlerin kamu görevinden çıkarılmasına karar verilebilecek. (DUVAR)

Etiketler TBMM kanun Akademi