AK Parti’den 3 teklif: Toplumun sinir uçlarıyla oynanacak
AK Parti kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olan CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devri, meslek örgütlerinin seçim sisteminin değiştirilmesi ve çocuğa cinsel istismar suçlarına affı haziranda çalışmaya başlayacak Meclis’in gündemine getirmeye hazırlanıyor. CHP’ye göre, “Toplumun sinir uçlarıyla oynama” amacı taşıyan bu üç teklifin amacı gündemi değiştirerek ekonomik çöküntüyü saklamak, tabanı konsolide etmek ve otoriter yönetimi yerleştirmek.
ANKARA - Korona virüsü salgını nedeniyle çalışmalarına bir süre ara veren Meclis’i sıcak bir yaz bekliyor. Haziran ayı başında çalışmaya başlayacak Meclis’in gündemine Barolar ve TMMOB seçim yönteminde değişiklik, İş Bankası’nda CHP’nin temsil ettiği hisselerin Hazine’ye devri ve çocuğa cinsel istismar suçlarına af gibi kamuoyunda tartışmalara yol açacak düzenlemelerin getirilmesi planlanıyor. Muhalefet gündeme gelen bu üç değişiklik teklifini “Çöküntüyü gizlemek için toplumun sinir uçlarıyla oynamak” olarak nitelendiriyor.
16 Nisan’da 45 gün sürecek “korona” tatiline giren Meclis’in 2 Haziran Salı günü grup toplantılarıyla mesaisine başlaması bekleniyor. Meclis’in gündeminde şimdilik Komisyon çalışmaları tamamlanan Bekçiler Kanunu Teklifi var. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda değişiklik öngören 2. Yargı Paketi de Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Ancak Meclis açılmadan önce AK Parti’de yeni kanun teklifleri için de düğmeye basıldı.
İlk tartışmaya açılan değişiklik teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En kısa sürede Meclis'in takdirine sunmalıyız” dediği meslek örgütlerinin seçim yönteminin değiştirilmesi oldu. Erdoğan’ın talimatı üzerine AK Parti’nin çalışmaya başladığı teklif kapsamında TMMOB ve Baro seçimlerine nispi seçim yönteminin getirilmesi planlanıyor. Henüz tamamlanmayan çalışma kapsamında alternatif baro kurulması da masada. Değişiklik önerisinin Meclis’in açılışıyla birlikte bir teklife dönüşmesi sürpriz olmayacak.
İŞ BANKASI HİSSELERİNİN HAZİNE’YE DEVRİ YİNE GÜNDEMDE
AK Parti’de barolar ve TMMOB ile ilgili çalışma devam ederken AK Parti’nin son MYK toplantısında daha önce de gündeme gelen CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devri konusu yeniden tartışmaya açıldı. Bir süredir bu devir için formül arayan AK Parti’nin Siyasi Partiler Yasası'nda partilere ticaret yasağını düzenleyen 67. maddeye "Siyasi partiler sahip oldukları hisseleri Hazine'ye devreder" hükmünü ekleyebileceği konuşuluyor. Yansıyan haberlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyla ilgili teklifin de Meclis’in çalışmaya başlayacağı haziran ayına hazır hale getirilmesini istedi.
CİNSEL İSTİSMAR SUÇLARINA AF İÇİN BAYRAM SONRASINA RANDEVU
AK Parti’nin gündemindeki konulardan bir diğerinin de kamuoyunda “erken evlilik” olarak bilinen çocuğa cinsel istismar suçlarına af getirilmesi olduğu biliniyor. İnfaz Kanunu Teklifi görüşülürken gündeme gelen ama muhalefetin destek vermemesi üzerine rafa kalkan düzenleme için bayram sonrası adım atılabileceği konuşuluyor. AK Parti MKYK Üyesi Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar da konuyla ilgili daha önce yaptığı paylaşımda bayram sonrası için randevu vermiş, “Son infaz paketinde yer alsın diye çabaladık. Ancak bazı sebeplerden ötürü yetişmedi. Bayramdan sonraki ilk genel kurul çalışmalarında en öncelikli konularımızdan olduğunu bilmenizi isterim” demişti.
'GÜNDEM DEĞİŞTİRME, EKONOMİK FELAKETİ SAKLAMA'
AK Parti iktidarının farklı dönemlerinde gündeme gelen ancak bugüne kadar adım atılmayan bu üç konunun aynı dönemde yeniden tartışmaya açılması soru işaretlerine yol açtı. Muhalefet partileri söz konusu değişiklik önerilerini “Gündem değiştirme” olarak nitelendiriyor ve tartışmaya girmeme tutumunun daha doğru olacağını savunuyor. CHP’li bir yönetici söz konusu 3 değişiklik teklifi hazırlığı için “toplumun sinir uçlarına dokunuyorlar” yorumu yaptı, bunun hedeflerini şöyle sıraladı:
“İktidar açısından çok ciddi bir savrulma ve yönetememe hali var. Toplumun sinir uçlarıyla oynayarak yaşanan çöküntüyü, gerçek ekonomik felaketi saklamak istiyorlar. Bir tür cambaza bak oyunu. Oyları eriyor. Buna karşı kendi tabanlarını konsolide etmek istiyorlar. Bir diğer hedefleri de getirecekleri düzenlemeler ile otoriter yönetimi yerleştirmek, zorbalığı arttırmak.”