Pandemide belediyecilik: Çalışanların maaşını zor ödedik
Dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgını öncesinde icra takipleriyle araçları haczedilen Adıyaman Kahta Belediyesi'nin ekonomik sorunları pandemi sürecinde daha da arttı. Salgın döneminde gelirlerinin azaldığını ve önceki dönemden kalan borçları ödemeye devam ettiklerini belirten Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı, “Belediyelerle diyaloglarımızı kesmeyeceğiz. Kredi kullanamadığınız, devletin projelerinden faydalanamadığınız zaman kaynak arayışını sürdürmenin gayreti içerisinde oluyorsunuz” dedi.
ANKARA - Covid-19 salgınından belediyeler de hem genel bütçe hem de gelir anlamında olumsuz etkilendi. Geçmişte AK Parti’den belediye başkanlığı yapan ve 31 Mart seçimlerinde Saadet Partisi’nden Adıyaman Kahta Belediye Başkanı seçilen İbrahim Yusuf Turanlı, İller Bankası’ndan gelen gelirlerinin salgın sürecinde düştüğünü ifade ederek, “Bu ay maaş ödeyemeyecek durumdaydık” dedi.
Pandemi öncesinde belediyenin taşınmazlarının haczedildiği Kahta’da alınan kararlar çerçevesinde haciz işlemi uygulanmıyor. Önceki dönemden kalan borçları salgın döneminde de ödemeye devam ettiklerini ifade eden Turanlı, “Şu an İller Bankası’ndan gelen paylarımız çok kötü. Bu ay maaş ödeyemeyecek durumdaydık. Önceki dönemden belediyenin yapmış olduğu borçlanma, hem de gelen paylarımızın çok düşük oluşu olumsuz etkiledi. Bu ay belediye çalışanlarının maaşları ödedik ama sıkıntı yaşayarak, zor ödedik. ‘Her şeye rağmen hizmete devam edeceğiz’, bu mesajı vermeye çalışıyoruz ama bütçemiz çok düşük” dedi.
İlçenin aylık personel giderinin 1 milyon 900 bin TL’ye yakın olduğunu, kaynak olarak İller Bankası’ndan gelen paranın ise 2 milyon 400 bin TL olduğunu belirten Turanlı, “Bu aradaki farkla hem borç ödüyoruz hem de belediyenin kendine mahsus giderlerini karşılamaya çalışıyoruz. Aylık 300 bine yakın akaryakıt masrafımız var örneğin. Borcu ödemediğin zaman da iş yapamazsın. Bizim belediyemizin talihsizliği ciddi anlamda borçlanmanın olması. İcra takipleri şu an salgın nedeniyle durdurulmuş durumda. Ama icra takiplerinin başlatılmasıyla birlikte tekrar devam edecek. Devam etmesi hizmetimizin önüne geçemeyecek. Bugüne kadar 6 milyon TL’ye yakın bir borç ödedik” ifadelerini kullandı.
‘İKTİDAR KANADINDAN DESTEK YOK’
Gelecek ay çalışanlara ödeme yapılıp yapılamayacağı düşüncesinin kaygılandırdığını fakat buna rağmen hizmet etmeye devam ettiklerini ifade eden Turanlı, “Vatandaşa seçim döneminde taahhüdünde bulunduğumuz hizmetleri başlattık. Çalışmalar çoğu yerde yapılamazken bir aydır aralıksız yol çalışması, park bahçe çalışması, semt pazarı çalışması yapıyoruz. Hedefimiz de üç ay içinde bunları tamamlamak” dedi.
Salgın öncesinde büyükşehir belediye başkanlarıyla ve milletvekilleriyle Kahta’ya destek olunması için yapılan görüşmelerden sonuç alıp alamadıklarını sorduğumuz Turanlı, “Mansur Başkanımla yapmış olduğum görüşmelerin ardından belediyemize park ve bahçeler konusunda bir katkısı oldu. Takdire şayan bir başkanımız. Kendileriyle yaptığımız görüşmenin ardından imkanlar dahilinde park bahçe, süs havuzları olmak üzere ilçe belediyemize ciddi anlamda bir katkı sundu. İktidar kanadından ise hiçbir destek yok. Karantina öncesinde vekillerimizi ziyaret ettim. Ama hiçbir şekilde bugüne kadar destek ya da katkı sunmadılar. İller Bankası’ndan gelen payımızın dışında bugüne kadar hiçbir katkı sunulmadı” diye konuştu.
Salgının sona ermesinin ardından belediyelerle tekrardan diyalog kurmaya devam edeceklerini de ifade eden Turanlı, “Belediyelerle diyaloglarımızı kesmeyeceğiz. Şu an kısıtlamalar var ve gidip gelmelerde rahat olunamıyor ve belediyelerin hepsi aynı sıkıntıları yaşıyor. Onun da farkındayız. Ama ilçemiz için arayışımız devam edecek. Çünkü biz hizmet vermek istiyoruz. Kredi kullanamadığınız, devletin projelerinden faydalanamadığınız zaman kaynak arayışını sürdürmenin gayreti içerisinde oluyorsunuz” dedi.
‘VAKA SAYISI TAHMİNLERİMİZİN ÜZERİNDE OLDU’
Salgının Kahta ilçesini yoğun bir şekilde etkilediğini, gün geçtikçe hasta sayısının arttığını ifade eden Turanlı pandeminin ilçedeki seyrine ilişkin şunları kaydetti:
“Salgınla ilgili ciddi mücadele verdik. Dezenfektandan tutun da şehir içi temizliğe kadar arkadaşlarımız öyle bir özveriyle çalıştı ki. İlçe merkezinin hem nüfusunun yoğunluğu, hem de ilçe merkezine dışarıdan gelenlerin çoğunluğu bizi etkiledi. İstanbul’da yaşayan hemşerimizin sayısı çok. Virüs ilçe merkezinde ciddi bir yayılım sağladı. Vaka sayısı tahminlerimizin üzerinde oldu. Birkaç cadde ve sokağımız karantina altına alındı. İlçemizde akrabalık bağları, dost komşu bağları güçlü olduğu için insanların birbirlerine bu hastalığı yayabilme durumu daha fazla oldu. Ama şu an çok şükür denetim altına alındığı ifade ediliyor.”
‘NE OLURSA OLSUN PARTİMLE DEVAM EDECEĞİM’
Salgın öncesinde, muhalefet partilerinden seçim yarışına giren ve kazanan belediye başkanları AK Parti’ye geçmişti. Borç ve ekonomik olumsuzluklara rağmen seçildiği Saadet Partisi ile devam edeceğini ifade eden Turanlı sözlerini şöyle noktaladı:
“Ne olursa olsun partimle yoluma devam edeceğim. Çünkü partiler bizim için birer araçtır. Aracı kullanma imkanı bize sunuldu ve halkımız da bizi orada seçti. Ama bizim orada amacımız partiye hizmet etmekten ziyade ilçemize hizmet etmek. Biz bulunduğumuz yerdeyiz.”