AK Parti’de transfer yasağı için 'İstanbul seçimi gibi olur' endişesi

MHP’nin yeni partilere milletvekili geçişini engellemek için transfer yasağı önerisine AK Parti siyasi sonuçlarına dikkat çekerek mesafeli yaklaşıyor. Kanunla engellemenin sonuçları için yenilenen İstanbul seçimlerinin örnek gösterildiği partide Cumhurbaşkanlığı sistemine uyumu getirecek, milletvekillerini güçlendirecek kapsamlı bir seçim kanunu düzenlemesinin daha doğru olacağı tartışılıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yeni kurulan partilere milletvekili geçişini önlemek için gündeme getirdiği transfer yasağı erken seçim tartışmalarını alevlendirirken, AK Parti içinde de farklı görüşlere, bazı siyasi çekincelere neden oldu.

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Bahçeli’nin gündeme getirdiği öneriye ilişkin hukuki çalışma başlattıklarını açıklarken Grup Başkanvekili Bülent Turan “siyasi ahlak” ile ilgili bir konunun kanunla düzenlenemeyeceğini söyledi. Çalışma henüz bir teklife dönüşmedi ama AK Parti kulislerinde, YSK kararıyla yenilenen İstanbul seçim sonuçlarına dikkat çekilerek siyasi sakıncaları konusunda uyarılar yapılıyor. Düzenlemeye sıcak bakmayan birçok AK Partili yeni sisteme uygun bir seçim yasası oluşturulmasına ise “hayır” demiyor.

TRANSFER YASAĞI FORMÜLLERİNİN DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda değişiklik tartışması CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni partilere gerektiğinde milletvekili verilebileceği açıklaması ile başladı. Bunu “Millet iradesine suikast niteliği taşıyan ahlaksız bir teklif” olarak nitelendiren Bahçeli, başta siyasi partiler ve seçim kanunu olmak üzere Meclis İçtüzüğünün değişmesini, siyasi etik yasası çıkarılmasını, milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili beklentilerin karşılanmasını istedi.

AK Parti yöneticileri Bahçeli’nin bu açıklamasına bir hafta yanıt vermedi. Bu durum soru işaretlerine yol açınca AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, MHP ile birlikte bu konuda hukuki bir çalışma yürüteceklerini duyurdu. Bu açıklamanın ardından iki parti heyetler oluşturarak çalışmaya başladı. Hem dünya parlamentoları hem de Türkiye’nin geçmiş tecrübeleri ve uygulamaları incelenmeye başlandı. MHP transfer yasağı için sınırlama ve yasak içeren çeşitli formüller geliştirirken AK Parti’nin dünya parlamentoları incelemesinden şimdilik Türkiye’de uygulanabilecek bir örnek bulunamadı. AK Partili bir siyasetçi tartışılan öneriler içinse “Dünyada örneği yok” derken bir yasak getirilse dahi bunu aşmanın birçok yolu olacağına dikkat çekti.

'KANUNLA ENGELİN EN BÜYÜK BEDELİ İSTANBUL'

Transfer yasağını aşmanın çeşitli yollarının bulunabileceğine işaret eden partililer siyasi sonuçları açısından bakıldığında da bu tür müdahalelerin ters tepeceğine vurgu yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk milletvekili seçilme sürecinde yaşananlar hatırlatılarak, “Erdoğan’ın milletvekili seçilmesi engellendi. Meclis’e sokulmadı. Peki sonra ne oldu?” diye soruluyor. Yine konuşulan bir başka örnek ise İstanbul seçimleri. 31 Mart seçimlerinin ardından YSK kararıyla yenilenmesine karar verilen İstanbul seçim sonuçları hatırlatılarak, “Kanunla engel olmanın en büyük bedeli İstanbul, bu ters teper” yorumu yapılıyor.

EKİM’DE DAHA GENİŞ BİR ÇALIŞMA YAPILMALI

AK Parti kulislerine göre MHP’nin önerisi üzerine başlayan çalışma Cumhur İttifakı ortaklığının gereği olarak ele alındı, ancak sakıncaları görülerek yasalaşma ihtimalinin düşük olduğu ifade ediliyor. Dengeler yasanın çıkmasını gerektirse de bunun amaçlanan hedef açısından bir sonuç yaratmayacağı konuşuluyor. Milletvekili transfer yasağına sıcak bakmayan çok sayıda AK Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum sağlayacak bir seçim sistemi değişikliğine ise “hayır” demiyor. Erken seçim olasılığını, “Milletvekilleri istemiyor. Olağanüstü bir yönetim krizi yok. Uluslararası konjonktür uygun değil. Korona gündemiyle ağırlaşan ekonomik sorunlar yaşanırken vatandaşın seçim gündemi yok. Bu durumda seçimi niye yapalım?” sözleriyle reddeden bir siyasetçi, olağan takvim olan 2023’te yapılacak seçim öncesi kapsamlı bir değişikliğin gündeme alınabileceğini söylüyor. Bunun için de yeni yasama yılının başlayacağı ekim ayı işaret ediliyor.