Meclis'te yumruklu saldırı günü yaşananlar: Konuşma hakkına engel
CHP ve HDP’li milletvekilleri ile ilgili karar Meclis’teki tansiyonu yükseltti. CHP, tepki olarak Meclis çalışmalarını uzatmak için eylem yapınca, AK Parti’den muhalefetin önergeler üzerinde konuşma hakkını elinden alan bir adım geldi. Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş’un da tutumu tartışma konusu oldu. MHP’den gelen, “Bugün yaptığınız işlemin artık haddi aştı. Yeter artık” tepkilerinin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel saldırıya maruz kaldı. İşte 10 saat süren Meclis Genel Kurulu’nda yaşananlar…
ANKARA - CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın haklarında kesinleşmiş yargı kararları gerekçe gösterilerek milletvekilliklerinin düşürülmesi yönündeki işlemin Meclis’teki gerilimi devam ediyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in yumruklu saldırıya uğradığı gün yaşananlar gerilimin düzeyini ortaya koyuyor.
CHP ve HDP grubu iki ayrı araştırma önergesiyle konuyu, kararın ardından toplanan Meclis gündemine taşıdı. İlk tartışma HDP’nin "Milletvekillerinin demokratik siyasetten dışlanması ve demokrasi dışı müdahalelere maruz kalmasının araştırılması” amacıyla verdiği önerge üzerinde, ikinci tartışma “milletvekilliği düşürülme süreçleriyle ilgili ve üyelerin saygınlığını koruyacak adımların atılabilmesi” amacıyla verdiği genel görüşme önergesi üzerinde yaşandı. Muhalefet atılan adımları “millet iradesine darbe” olarak nitelendirirken, AK Partili yetkililer “Usuli işlem” açıklamalarını sürdürdü. FETÖ, Saray rejimi tartışmaları yapandı, karşılıklı birçok suçlamada bulunuldu.
CHP, BERBEROĞLU İÇİN SAYIŞTAY SEÇİMİ OYLAMASINI UZATTI
Uzun süren tartışmaların ardından Sayıştay’da boş bulunan 5 üyelik için seçime geçildi. CHP’li milletvekilleri, Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine tepki olarak “pasif bir eylem” olarak nitelendirdikleri “yavaşlatma” eylemi yaptı. Oy kabinine giren milletvekilleri uzun süre çıkmadı, böylece 45 dakika, 1 saatte sonuçlanması beklenen oylama yaklaşık 3 saat sürdü. Bu durum AK Parti’nin tepkisine yol açtı. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bu yapılanın suiistimal olduğunu söylerken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Siz Anayasa'yı, İç Tüzüğü tanımayacaksınız, Anayasa'yı açıkça ihlal edeceksiniz, daha sonra bir hakkın suiistimalinden bahsedeceksiniz. Burada yapılan iş, geçen haftaki Anayasa ihlaline toplum önünde dikkat çekmektir” dedi. Milletvekilleri arasında da devam eden tartışma tutanaklara şöyle yansıdı:
SOSYAL MESAFE 15-20 METRE OLMAZ
Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş: Bakınız "sosyal mesafe" dediniz ama grubunuzun şu andaki mevcut durumu ile oylamanın yapıldığı bölge arasında bir tezat var. Sosyal mesafe de herhâlde 15-20 metre olmaz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Siz yine birer metre, birer buçuk metre arayla bu sosyal mesafeye de riayet ederek lütfen oylarını kullanmayan son vekillerimize de Sayın Grup Başkan Vekilimiz de yardımcı olsun, ikaz etsin ve bu işlemimizi bu şekilde tamamlamış olalım.
AK Parti Milletvekili Semiha Ekinci: Milletin Meclisini çalıştırmamak için her şeyi yapıyorsunuz. Kabinlerde telefonla görüşüyorlar.
Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş: Oyunu kullanmayan arkadaşlarımız da oylarını bir kullansınlar lütfen.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Var efendim, sırayla gelip kullanıyorlar, kabinler dolu. Geçen hafta Enis'e yapılanı biz içimize sindireceğiz, siz bunu sindirmeyeceksiniz, öyle mi?
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş: Rahat ol, kaldırıyorken de konuşacaksınız onları. Dokunulmazlıklara "hodri meydan" diyorken konuşacaksınız. Sayın Başkan, yetki ve görev sizdedir efendim. Ben Meclis Başkanlığı olarak sizleri göreve davet ediyorum.
'OY KABİNLERİ TELEFON KULÜBESİ Mİ?'
Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş: Kabinde oy kullanmayan arkadaşlarımın biraz daha bu işi artık sonuçlandırmalarını istirham ediyorum.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Geliyorlar efendim, geliyorlar. Kabinler boşaldıkça kullanıyorlar.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş: İçeride telefonla konuşuyorlar Sayın Başkan. Onlar telefon kulübesi mi? Oralar telefon konuşma yeri değil Sayın Başkan. Sayın Başkan, kabinlerde telefonla konuşuyorlar.
AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci: 5 dakikada 5 kişiyi oylayamayanlara memleket teslim edilmez.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Ya, siz her gün insanları içeri atıyorsunuz görünmüyor da biz oy kullanırken bunları mı görüyorsunuz. Dışarıda gazeteci koymadınız hakkınızda yazı yazan. İsmail gibi adamı içeri attınız. EYT'yle ilgili oylama olsun hemen bir dakikada bitirelim.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş: Sayın Başkan, bu ne kadar sürecek böyle? Arkadaşlar içeriden çıkmıyorlar, kabinleri şu an işgal ediyorlar. Böyle şey olmaz Sayın Başkan, lütfen İç Tüzük'ten kaynaklanan iradenizi kullanın Sayın Başkan. Eğer oy kullanma kabiliyeti yoksa oy kullanmaya gitmesinler.
MUHALEFETE ÖNERGELERDE KONUŞMA HAKKI VERİLMEDİ
CHP’nin yavaşlatma taktiği nedeniyle Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi’ne ancak saat 22.40’ta geçilebildi. Torba kanun teklifi görüşmelerinde maddeler üzerinde konuşma hakkı bulunmuyor. O nedenle gruplar değişiklik önergesi vererek kısa bir konuşma hakkı elde ediyor. Ancak komisyonun tavrı nedeniyle bu uygulamada bir farklılığa gidildi. Normalde AK Partili Komisyon başkan ve üyelerinin “katılmıyoruz” dediği önerge için “Salt çoğunluğumuzla katılıyoruz” yanıtı verildi. Bunun üzerine değişiklik önergesi veren milletvekillerine konuşma hakkı verilmedi, direkt oylama yapıldı. Bu tutum teklifin iki maddesinde de aynı şekilde uygulanmaya devam edince CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel itiraz etti. Hem Komisyon’un hem de Komisyon’un bu tavrı nedeniyle uygulama değişikliğine giden Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş’un tutumunu eleştiren Özel, “Gruplar bölüm üzerinde on dakika konuşacak, maddeler üzerinde müzakere imkânı yok. Sayın Başkan toplam 2 önerge hakkı var, grupların önerge hakkı saklı. Bakın, bir darbeye daha kalkışıyorsunuz. Bu yaptığınız iş doğru değil” diye tepki gösterdi.
'BUGÜN YAPTIĞINIZ İŞLEMİN HADDİ AŞTI'
MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, Özel’e, “Bugün yaptığınız işlemin artık haddi aştı. Sayın Başkan, konuya matuf süreyi belirleyin, kendisi, konuşması kifayet ettiği yerde bitirsin. Yeter artık!” derken MHP Milletvekili Olcay Kılavuz da, “Meclisi çalıştırmamak için elinden gelen her şeyi yaptın, ayıp yahu!” diye seslendi.
'MUHALEFETİN 5 DAKİKA KONUŞMA HAKKINI ALMAYIN'
Tekrar söz alan Özel, maddeler üzerinde önerge dışında konuşma şansı olmadığını hatırlattı, Erdoğmuş’a seslenerek şunları söyledi:
“Geçen hafta bu Meclisin milletvekillerinin Anayasa'ya aykırı olarak vekillikleri düşürüldü, hakları ellerinden alındı. Demokrasi, tepki ve protesto rejimidir. Şimdi bir önerge üzerinde muhalefetin konuşma hakkını elinden alıyorsunuz. Sayın Başkan, muhalefetin bu beş dakikalık hakkının elinden alınmasına sessiz kalmamalısınız, bu doğru bir tutum değildir” dedi. Özel’in açıklamalarına MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, “Suistimal… Allah'ım… Bugünü mahvettiniz” diye karşılık verirken, MHP’li Kılavuz da “Ayıp ya!” diye seslendi.
ARADA ÖZEL’E SALDIRI
Bu arada Meclis Başkanvekili Erdoğmuş itirazlara karşın uygulamayı sürdürdü, bunun üzerine CHP Milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Erdoğmuş ara verdi.
Verilen arada Grup Başkanvekilleri değerlendirme için Başkanlık Divanı arkasındaki odaya davet edildi. Bu arada CHP Grup Başkanvekili Özel, MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un yumruklu saldırısına maruz kaldı. Yaşanan gerilim nedeniyle 10 dakikalık ara 1 saate uzadı. Genel Kurul açıldıktan sonra da tartışmalar devam edince Genel Kurul kapatıldı. Bu arada CHP Milletvekilleri Erdoğmuş’un tutumuna tepki göstermeyi sürdürdü.