'Yeşil top'u başlatan bitirdi
AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal tarafından başlatılan sosyal medya hesaplarına ‘yeşil top’ uygulaması, yine Mahir Ünal'ın bir açıklamasıyla sona erdirildi. Ünal, "40 gün süren ‘Etik farkındalık’ çalışmamızda küfür, hakaret ve dezenformasyonu görünür kılmak için kullandığımız ‘Yeşil Küre’ görevini başarıyla tamamlamıştır” dedi. Ünal’ın çağrısıyla ‘yerli ve milli hesapları’ niteleyen yeşil top simgesinin 24 kişilik AK Parti MYK’sında 10 üye tarafından da kullanılmaması dikkat çekti.
ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, partisinin açıkladığı 12 maddelik ‘Sosyal Medya Etik Kuralları’ kapsamında ‘yeşil top’ uygulamasını mayıs ayında başlattı. Twitter hesabı üzerinden çağrıda bulunan Ünal kullanıcılardan, “etik kurallara uyacakları” beyanının ifadesi olarak profillerine yeşil topu, milli hesap anlamında da Türk bayrağını yerleştirmelerini talep etti ve limiti dolana kadar bu ifadeleri kullanan hesapları takip edeceğini açıkladı.
Ünal öncülüğünde başlayan kampanyanın ardından çok sayıda kullanıcı profillerine ‘yeşil top’ ve Türk bayrağı simgelerini ekledi. Geride kalan yaklaşık bir buçuk aylık sürenin ardından kampanyanın tamamlandığını duyuran Ünal, “40 gün süren ‘Etik farkındalık’ çalışmamızda küfür, hakaret ve dezenformasyonu görünür kılmak için kullandığımız ‘Yeşil Küre’ görevini başarıyla tamamlamıştır” dedi.
1 Mayıs 2020 tarihinde başlattığımız “Etik Farkındalık” çalışması “Dijital Farkındalık” çalışmamızın 10 Haziran 2020’de başlaması ile sona ermiştir.
— Mahir Ünal 🇹🇷 (@mahirunal) June 17, 2020
YEŞİL TOP SİMGESİNİ KULLANAN VE KULLANMAYAN MYK ÜYELERİ
Kampanyanın amacına ilişkin, “Hakareti, küfürü, saldırganlığı, kısaca etik olmayan paylaşımları kamuoyu gündemine taşıyarak tartışılmasını sağlamış ve dezenformasyonla mücadelede turnusol etkisi oluşturmuştur” ifadelerini kaydeden Ünal’ın bu çağrısı AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri arasında da bazı isimlerden karşılık bulurken 10 MYK üyesi bu çağrıya kampanya sürecinde kayıtsız kaldı.
Partinin meclis grubu yöneticilerinin de katıldığı AK Parti MYK'sından 14 isim Ünal’ın çağrısının ardından profillerine ‘yeşil top’ simgesini eklerken, 10 isim ise profiline bu simgeyi eklemedi.
Ünal’ın çağrısının ardından profillerine simgeyi ekleyen MYK üyeleri arasında, Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Seçim İşleri Sorumlusu Ali İhsan Yavuz, Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, Sosyal Politikalar Sorumlusu Fatma Betül Sayan Kaya, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Mehmet Özhaseki, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Jülide Sarıeroğlu, İnsan Hakları Sorumlusu Leyla Şahin Usta, Çevre Şehir ve Kültür Sorumlusu Çiğdem Karaaslan, Ar-Ge Sorumlusu Hamza Dağ, Gençlik Kolları Sorumlusu Ahmet Büyükgümüş, TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı, TBMM Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Cahit Özkan ve Muhammet Emin Akbaşoğlu yer aldı.
PARTİ SÖZCÜSÜ KULLANMADI
Ünal’ın çağrısına kayıtsız kalan ve profillerine ‘yeşil top’ simgesini eklemeyen MYK üyeleri ise şu şekilde sıralandı: Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Siyasi ve Hukuk İşleri Sorumlusu Hayati Yazıcı, Teşkilat Sorumlusu Erkan Kandemir, Dış İlişkiler Sorumlusu Cevdet Yılmaz, Ekonomi İşleri Sorumlusu Nurettin Canikli, Mali ve İdari İşler Sorumlusu Vedat Demiröz, Genel Sekreterlik Sorumlusu Fatih Şahin, Kadın Kolları Sorumlusu Lütfiye Selva Çam, TBMM Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin ve Bülent Turan.
TAYYAR KAMPANYAYI ELEŞTİRMİŞTİ
‘Yeşil top’ simgelerinin olduğu hesapların sosyal medyada hakaret içerikli paylaşımlar yapmasının ardından uygulamaya dönük eleştiriler de dile getirildi. AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcılığı görevine atanan ve bir ayın ardından istifa eden Şamil Tayyar da ‘yeşil top’ simgelerine dair eleştirilerini dile getirerek AK Partili hesapların bu işaretten kurtulması gerektiğini belirtmişti.
CHP'den 'yeşil toplu troller' için suç duyurusu
AK Partili Mahir Ünal 'yeşil top'u savundu
Yeşil toplar, troller ve AKP’nin kültürel hegemonya serencamı