Duvar Arkası: Cumhurbaşkanlığı, sistemini sorguluyor!

Cumhurbaşkanlığı yeni sistemin eksiklerini soruyormuş... CHP'de anahtar değil 'maymuncuk' liste hazırlanıyor... AK Parti'de sancı: Güvenlik soruşturması... Meclis'te Bulut'lar karışınca... Milliyetçi-muhafazakâr avukatların baro teklifi de iktidarınkinden farklı... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

CUMHURBAŞKANLIĞI HUKUKÇULARA SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNİ SORDU

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde 2 yıl doldu. Sistemin birinci yılında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında bir komisyon kurulmuş, bu komisyonun sistemin aksayan yönlerini tespit edip çözüm önerilerini sunacağı duyurulmuştu. Ancak geçen 1 yılda ne komisyonun çalışması ile ilgili bir rapor kamuoyuyla paylaşıldı ne de mevcut sistemde görünür bir değişiklik yapıldı. Buna karşın tartışmalar da arayışlar da bitmiş değil. İyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş isteyen bir siyasi partinin yöneticisi ise şunları anlattı: Sistem değişikliği için partisi adına anayasa değişikliği için bir çalışma yapan siyasetçi Ankara’da birçok üniversitenin hukuk fakültelerindeki profesörlerle görüşmeler, toplantılar yaptıklarını söyledi. İşte bu toplantılarda ortaya çıktı ki, bir değil, birden fazla hukukçu Cumhurbaşkanlığına görüşmeye davet edilmişti. Görüşmeye giden hukukçulara sistemin aksayan yönleri ve ne yapılması gerektiği sorulmuş, görüş ve önerileri alınmıştı. Hukukçuların aktardığına göre sadece sistemdeki aksaklıkları giderecek bazı tadilatlar değil, radikal değişiklik içeren öneriler de gündeme geldi. Cumhurbaşkanlığının bu yönde de önerileri not ettiği görüldü. MHP, siyasi partiler kanunu, seçim kanununda değişikliklerle sistemden bir çıkış ararken, görünen o ki Cumhurbaşkanlığı farklı seçenekleri de gündemine almış.

CHP KONGRESİNDE ANAHTAR LİSTEDE 'MAYMUNCUK' HAZIRLIĞI

CHP’nin korona virüsü salgını nedeniyle ertelediği 37. Olağan Kurultayın 25-26 Temmuz’da seyircisiz olarak Bilkent Odeon Gösteri Merkezi'nde yapılması kesinleşti. Kimi genel başkan aday adaylarının adı geçse de bir liderlik yarışı sürpriz olacak gibi görünüyor. Muhaliflerden de, “Tek adaylı il kongrelerinden çok adaylı kurultay çıkmaz” yorumları geliyor. Genel başkanlık yarışı beklenmeyen kurultayda Parti Meclisi içinse kıyasıya bir rekabet yaşanması şaşırtıcı olmayacak. Parti yönetimi önceki kurultaylarda olduğu gibi çarşaf listeden yana. Ancak gelenek olduğu gibi CHP liderinin bir anahtar liste çıkarması da şaşırtıcı olmayacak. Kulislerde daha kapsayıcı olması için 52 kişilik bir liste yerine 104 kişilik bir anahtar listenin hazırlanabileceği konuşuluyor. Ancak parti yönetimini yakından bilenler Kılıçdaroğlu’nun çalışmak istediği ekibi korumak ve seçtirmek için 104 kişilik anahtar listenin yanı sıra 'maymuncuk' (anahtar deliğindeki çıkıntılara uyum sağlayarak pek çok farklı kilidi açmaya yarayan özel anahtar) bir liste de çıkarabileceğini konuşuyor.

AK PARTİ’DE GÜVENLİK SORUŞTURMASI SANCISI

Meclis, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra 6 ay içinde ikinci kez güvenlik soruşturması konusunu görüşmeye başladı. Aralık 2019’da bir torba kanun içinde getirilen düzenleme, 28 Şubat sürecinde irticai faaliyetleri engellemek için çıkarılan bir yönetmelikle neredeyse birebir aynı olmakla eleştirilmiş tüm muhalefet partileri teklife şerh düşmüştü. Tepkiler sürünce söz konusu maddeler geri çekildi. Güvenlik soruşturması ile ilgili yeni bir düzenleme şimdi tek başına ayrı bir kanun teklifi olarak Meclis’e sunuldu. Teklifin Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak hazırlandığına vurgu yapılan AK Parti’de, bir önceki teklifin geri çekilme sürecine dair, “Muhalefet tepki gösterdi, geri çekildi deniliyor ama getirilen o düzenlemeden en çok AK Partililer rahatsız oldu. 28 Şubat’ı bir daha yaşamak istemiyoruz” değerlendirmeleri yapılması dikkat çekti. Görüşülmeye başlanan bu teklif de AK Parti’nin tümünün desteğini almış görünmüyor ama bir öncekine göre daha objektif ve hukuka uygun olduğu yorumları yapılıyor.

MECLİS’TE 'BULUT'LAR KARIŞTI: TAM ADAMINA BENZETTİN

Meclis Genel Kurulu’nda geçtiğimiz hafta Yassıada kararlarının hukuki dayanağını ortadan kaldıran teklif ve Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda değişiklik öngören 2. Yargı Paketi görüşmeleri yapıldı. Gruplar adına konuşmalar yapılırken Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, MHP Milletvekili Yücel Bulut’u, “Sayın Yiğit Bulut, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına, buyurun” diye kürsüye davet etti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Yücel Bulut” diye düzeltirken, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, “Tam adamına benzettin Başkan” diye seslendi. Bilgiç, “Yücel Bulut, pardon. Doğru söylüyorsunuz ama o benzetmek değil gözümüzün görmemesi. Yücel Bey, kusura bakmayın” dedi.

MİLLİYETÇİ-MUHAFAZAKAR AVUKATLARDAN MECLİS TURU

Siyasetin en sıcak gündem başlığı baroların yapısını değiştirecek kanun teklifi hazırlığı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla baro kurulmasını, Türkiye Barolar Birliği yönetiminin seçiminde bu 3 ilin etkisini azaltmayı hedefleyen düzenlemeye 80 baro, Barolar Birliği karşı. AK Parti’nin geçen hafta ziyaret ettiği CHP, HDP ve İYİ Parti de teklifi 'kabul edilemez' buldu. Bu arada barolarda örgütlü milliyetçi-muhafazakar grupların da çoklu baro yerine, her listenin aldığı oy oranında temsilini sağlayacak nispi seçim istediği konuşuluyor. Hatta söz konusu grupların da nispi seçim sistemi talebini bu hafta AK Parti ve MHP gruplarına iletmek için Meclis turuna çıkacağı ifade ediliyor. Baroların eylemlerini sürdüreceği tabloda AK Parti’nin ne yapacağı ise henüz belirsiz. Bu hafta yapılacak AK Parti MYK’da konunun tekrar ele alınıp karara bağlanması bekleniyor. MYK’dan “devam” kararı çıkarsa teklif bu hafta Meclis’e sunulacak.