'Metin, Metin bir seçim sistemi bulduk'
Meclis Adalet Komisyonu’nda “Çoklu baro” teklifinin görüşmeleri devam ediyor. Çoklu baro önerisi, “Öz erkekler barosu”, “Pelikan Barosu” gibi örneklerle eleştirildi. HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki değiştirilmek istenen TBB delege sistemi için, “Metin, Metin bir seçim sistemi bulduk, avukatların yüzde 80’i bir araya gelse senin seçilmeni engelleyemez. İşte bu yasa tam olarak böyle bir yasa” dedi. TBB temsilcisi de “Çoklu baro sistemine tamamen karşıyız” derken kıyafet düzenlemesinin de sakıncalarına dikkat çekti.
ANKARA - AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla sunulan “çoklu baro” teklifinin Meclis Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri devam ediyor. Komisyonun ikinci gününde yaklaşık 12 saat süren görüşmelerin ardından 5 madde kabul edildi. Komisyonda “çoklu baro” ve Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu için barolara getirilen yeni delege sistemi çok sayıda tartışmaya neden oldu.
'ÖZ ERKEKLER BAROSU'
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran çoklu baro önerisini eleştirdiği konuşmasında, düzenlemenin bu yıl sonunda yapılacak seçim için aceleyle çıkarılmaya çalışıldığını söyledi, “Bu yılki seçime yetişsin ki Türkiye Barolar Birliği'nin seçiminde, belirleyici olabilin. Çünkü ulaşamadığınız alan o, şu ana kadar yönelemediğiniz alanlardan biri o, avukatlar” dedi. Çoklu baro sisteminde ideolojiye, kimliğe, cinsiyete göre baro kurulabileceğini söyleyen Başaran, “Şimdi kadınlar bir araya gelip bir baro kuramaz mı? Erkekler biz bir erkek barosu kuruyoruz, kadınları almayacağız, diyemez mi? Diyebilir. 2 bin kadın bulunur, 2 bin erkek… Erkekler toplandı dedi ki: Biz bir erkek barosu kuracağız, öz erkekler barosu. Şimdi kurulur” dedi. AK Partili vekiller bunun çok farazi bir yorum olduğunu söyledi.
'PELİKAN ÖRGÜTÜ BARO KURARSA'
İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, çoklu baro sisteminin avukatların parçalanması riskine yol açtığını söyledi. Pelikan örgütü kime dokunuyorsa, o yargılamada onun beraat ettirildiğini veya aklandığını söyleyen Çelik, “Şimdi bu Pelikan örgütü özellikle İstanbul’da kendi barosunu kurabilir mi? Sizin vicdanınıza bunu bırakıyorum. Pelikan örgütü Adalet Bakanını dahi yemek için birkaç hamle yaptı. Sayın Abdulhamit Gül’ün Pelikan örgütünün tehdidi altında Adalet Bakanlığı görevini yürüttüğünü ben biliyorum, sizlerin de duyduğunu ve bildiğini zannediyorum. Bu itibarla, egemen olan böyle bir örgütün yarın baro oluşumunu sağlayarak yargı üzerinde tasallutta bulunması hâlinde bunu nasıl tolere edebileceksiniz?” diye sordu. AK Parti Milletvekili Selami Altınok, “Böyle bir örgüt yok” dedi.
'METİN, BİR SEÇİM SİSTEMİ BULDUK, AVUKATLARIN YÜZDE 80’İ BİR ARAYA GELSE SEÇİLMENİ ENGELLEYEMEZ'
HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, teklifin “yandaş baro” oluşturmak amacıyla getirildiğini söyledi. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal için yıllar önce çizilmiş bir karikatürde, “Semra, Semra bir seçim sistemi buldum, sadece sen ve ben bizim partiye oy versek tek başımıza iktidar oluruz” denildiğini anlatan Tiryaki, “Şimdi, bu karikatürü bugün biri çizse aynen şöyle der: 'Metin, Metin bir seçim sistemi bulduk, avukatların yüzde 80’i bir araya gelse senin seçilmeni engelleyemez.' İşte bu yasa tam olarak böyle bir yasa” dedi.
Bu teklif yasalaşırsa bir bölünme olmazsa 80 baronun Türkiye Barolar Birliği için yaklaşık 340 delege seçeceğine dikkat çeken Tiryaki, “Avukatların yüzde 57’sini oluşturan İstanbul, İzmir ve Ankara baroları bu 340 delege içerisinde 25 avukatla temsil edilecek. Bu ne demek? Avukatların yüzde 57’si, üst kurul delegelerinin ancak yüzde 7,4’ü olacak. Neyle kıyas ederseniz edin, siz buna temsilde adalet diyebilir misiniz?” dedi.
TBB: ÇOKLU BARO SİSTEMİNE TAMAMEN KARŞIYIZ
Türkiye Barolar Birliği Temsilcisi Seray Şenfer, teklifin sadece birinci maddesinde söz alabildi. Şenfer, “Çoklu baro sistemine tamamen karşıyız. Delege sisteminde de 'temsilde adalet' ilkesine uygun düzenleme yapacağınızı umutla bekliyoruz” dedi. Avukat yargılamalarında temyiz yolu açılması ve 0-5 yaş kıdemli avukatlardan baro keseneklerinin yarısının alınmasını olumlu bulduklarını söyleyen Şenfer, kılık kıyafetle ilgili bir değişiklik yapılmamasını istedi. Şenfer, “Uygulamada kılık kıyafetle ilgili olan sorunlar zaten yine uygulamada çözülmekte ama bu madde bu şekilde getirilirse şortla ya da parmak arası terlikle de mahkeme huzuruna çıkma ya da adliyede görülme olasılığının itibarımızı düşüreceğini düşünüyoruz” dedi. Barolara ayrılan odaların Türkiye Barolar Birliğince tahsisi konusunun da meslek dayanışmasına zarar verici uygulamalara neden olacağını ifade eden Şenfer, 2020’de tüm baroların seçime gitmesini uygun görmediklerini söyledi.
'MAHKEMELERİ DE HSK’YI DA TBB’Yİ DE BÖLELİM'
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da teklifin “barolara hakim olmak, böl yönet taktiği uygulamak” amacı taşıdığını söyledi. Bunu “iktidara doymamak” olarak nitelendiren Tezcan, çoklu baronun “Rekabet olsun, kalite doğsun” şeklinde savunulmasını da eleştirdi. Tezcan, “E peki, hizmet kalitesi olacak, o zaman mahkemeleri de bölelim. Rekabet olsun hâkimler arasında, çabuk ve adaletli, iyi karar veren mahkemeler olsun. HSK’yi de bölelim. Barolar Birliği'nde de rekabet olsun. O zaman 15 baro bir araya gelince de ayrı birlik kursun, 5 tane de Barolar Birliği çıksın Türkiye’de. Bunun sonu var mı? Kamu hizmeti, meslek örgütü, avukatlık, adalet rekabetle olur mu?” dedi.
'48 ÜYELİ BARO İLE 4 BİN 950 ÜYELİ BARONUN DELEGE SAYISI AYNI OLACAK'
İstanbul, Ankara ve İzmir’in toplam milletvekili sayısının 162 olduğunu söyleyen Tezcan, “Türkiye’nin 3 ili, 600 sandalyeli Türkiye Büyük Millet Meclisinde 162 sandalyeyle temsil ediliyor, orada sorun yok, barolara gelince mi sorun var? Ardahan Barosu ile Antalya Barosu'nu bir tutuyorsunuz. Antalya Barosu’nun 4 bin 950, Ardahan Barosunun 48 üyesi var. İkisine de 4 delege. Adaletli temsilden kastettiğiniz bu mu?” diye sordu.