TBMM'ye hayvana işkenceye hapis teklifi
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, sadece ocak ayında hayvanların yaşam hakkı gaspına ilişkin tespit edilen vaka sayısının 50 binlere yaklaştığını söyledi. Emre, hayvanlara işkence ve kötü muamele yapanlara hapis cezası verilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
ANKARA - Dersim'de 17 dağ keçisi avı için açılan ihale tepkiler üzerine iptal edilirken, hayvanlara yönelik şiddet artarak devam ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise bu tabloya karşı harekete geçti.
Emre, hayvanlara işkence ve kötü muamele yapanlara hapis cezası verilmesi için kanun teklifi hazırladı. Emre’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi, Hayvanları Koruma Kanunu’nun cezalara ilişkin 28’inci maddesinde değişiklik öngörmekte. Kanun teklifine göre sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanları, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu'nda öngörülen durumlar dışında öldürenler ile 'hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek' suçunu işleyenler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapse mahkûm edilecek. Bu iki suça, şu anda para cezası uygulanmakta. Teklif ayrıca, hayvanlara yönelik daha basit diğer suçlamalara ilişkin para cezalarının miktarlarında da artış getirilmesini içermekte...
SOSYO-EKONOMİK TEMELDE ÇÖZÜMLER...
CHP’li Emre kanun teklifinin gerekçesinde, hayvanlara yönelik şiddetin, sosyo-ekonomik temelde çözümlere dayandırılması gerektiğini işaret ederken, cezaların artırılmasındaki amacı, ‘farkındalık’ ve ‘caydırıcılık’ olarak ifade etti. Teklifin gerekçesinde şöyle denildi:
“Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HÂKİM), hayvanlara yönelik hak ihlallerine dair hazırladığı ve sadece bu yılın ocak ayını kapsayan rapora göre en az 48 bin 348 yaşam hakkı gaspı, 47 işkence vakası, 29 bin 804 özgürlüğü kısıtlama, 2 cinsel şiddet, belediye çalışanları ve kamu görevlileri eliyle yaşanan 4 ihlal vakası gerçekleşti. Yakın zamanlarda kamuoyunda infial uyandıran olaylardan biri hatırlanacağı üzere Ankara’nın Batıkent semtinde yaşanmış; üç kişi, mahalledeki köpekleri toplu olarak zehirlerken, köpeklerden 13’ü kurtarılamamıştı. Hayvanlara yönelik şiddete ilişkin kamuoyuna yansıyan en yakın zamanlı olay ise geçen ay (Haziran 2020) içinde yaşanmış ve İstanbul’da bir sokak köpeğine, bir ay boyunca tekel bayi işleten kişi tarafından işkence ve tecavüz edildiği ortaya çıkmıştı.”
MEVCUT CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
Hayvanlara yönelik şiddetin önüne geçilmesi için yasa düzeyinde atılacak adımlara ihtiyaç olduğunu belirten Emre, “Hayvanlara yönelik şiddet olaylarına her geçen gün yenileri eklenirken, konuyla ilgili sorumluluk sahibi makamlar, tam bir aymazlık içindedir. Bu nedenle de hayvanlara yönelik şiddeti caydırıcı nitelikte önlemler alınamamakta, hatta var olan yaptırımlar (ağırlıkla para cezası) da gittikçe etkisini yitirmektedir. Atılacak ilk adımlardan biri, hayvanlara şiddet uygulayanlara hapis cezası öngörülmesi ile suçun vasfına göre hükmedilen para cezalarının artırılmasıdır” ifadelerine yer verdi.