CHP sosyal medya için AYM'ye gidecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sosyal medya teklifinin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne yasanın iptali istemiyle gideceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, AK Parti ve MHP tarafından Meclise sunulan sosyal medya teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya teklifinin kullanıcılara sansür getireceğini belirten Onursal Adıgüzel, “Bu hafta içinde yasalaşacak bu teklif ve dijital mecralarla ilgili yeni bir ihtisas komisyonu oluşacak. Türkiye'de neredeyse 50 milyondan fazla vatandaşımız sosyal medya mecralarını kullanıyor, bunları görmezden gelerek ben yaptım oldu yöntemiyle bir teklif Meclis Başkanlığı'na sunulmuştur. Türkiye'de sosyal medya platform firmalarına diz çöktürme çabası devam ediyor. Türkiye'deki milyonlarca genci her fırsatta özellikle seçim döneminde akıllarına getirip övgüler düzdükleri, özgürlük sundukları gençleri iktidarın unuttuğunu hatta sosyal medyaya bile giremeyecek hale getireceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

'SANSÜR SÜRECİNİN BAŞLANGICI OLACAK'

Sosyal medya sağlayıcılarının Türkiye’de temsilcilik açmasına ilişkin sunulan teklife değinen Adıgüzel, “Temsilcilik meselesi var ayrıca. Bir temsilcisinin olmasında bir sorun yok ama temsilciliğin yerinin tarif edilmesi Türkiye'de olacağının söylenmesi aslında sansür sürecinin bir başlangıcı olacak. Tarihte geriye gidip değerlendirme yaptığımızda bu mecraların medya kuruluşlarının defalarca böyle temsilciliklerin hedef olduğunu, can güvenliklerinin hiçbir zaman korunamadığını görüyoruz. Bununla birlikte Türkiye'de gazetelerin önüne AKP Gençlik Kolları Başkanlarının gidip camları çerçeveleri kırdığını gördük. Bant genişliğinin daraltılması var bir de. Wikipedia 2 buçuk yıl Türkiye'de tamamen kapatıldı. Ülkemizde en küçük davanın sonuçlanması 2 buçuk yılı buluyor” ifadelerine yer verdi.

CHP, SOSYAL MEDYA İÇİN DE ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEK

Hükümetin yasaya ilişkin salı günü kendileri ile görüşmek istediğini belirten Adıgüzel, “Uzman arkadaşlarla ve yöneticilerimizle yaptığımız değerlendirmede teklifin internet kullanıcılarına ciddi bir sansür getirdiğini gördük ve CHP olarak bu teklifi desteklemeyeceğimizi söyledik. Ciddi bir çalışma yapmak istiyorsanız; bütün muhalefet partilerinin, üniversitelerin, uzmanların, hizmet sağlayan firmaların katıldığı bir çalışmayla bu işi çözelim dedik” diye konuştu. Adıgüzel, teklifin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne yasanın iptali istemiyle gideceklerini kaydetti. (DUVAR)