Sosyal medya düzenlemesi komisyonda kabul edildi
9 maddelik sosyal medya teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, "Sizin bu zulmünüz varken Türkiye’nin itibarı daha çok yerlere düşer. İki buçuk yıl Wikipedia açılmadı. Bunları yaşadık. Olan milyonlarca vatandaşa oluyor. Bant genişliğini çoktan daralttınız. İdlib’te 33 şehit oldu, internete giremedik" dedi. Görüşmeler sırasında çıkan tartışmada AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin salonu terk etti.
DUVAR - AK Parti ve MHP'nin Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya düzenlemesi yapılması çağrısı üzerine hazırladığı 9 maddelik teklif TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
"İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP Grup başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammed Levent Bülbül ile bazı AK Parti ve MHP milletvekilleri imzaladı.
Kanun teklifi kapsamında kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanıyor. Düzenlemeyle sosyal ağlara beş aşamalı yaptırım geliyor.
Sosyal medya düzenlemelerin yer aldığı teklifi görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, “Burada asıl unutulmak istenen, iktidarın siyasi geçmişi, yolsuzluk ve usulsüzlüklerdir. 'FETÖ' diye arandığında birçok şey çıkabilir. Bu geçerse geriye hiçbir şey çıkmayacak” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ise “Siz bırakın internet medyasını yazılı ve görsel medyaya ne kadar müsamahalı olduğunuzu RTÜK Başkanınız özetledi. Bir büyük bürokrat gibi değil emir eli gibi davranan insanları bu kurumların başına getiriyorsunuz" diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, salonu terk etti.
‘Sosyal medya açık cezaevine dönüşecek’
HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise, "Teorik olarak kulağa doğru gelen amaçlar fakat tartışmalı başlıklar var. Düşünce özgürlüğünü biraz daha kısıtlayacak yeni düzenleme getirmeniz, ülkemiz açısından ciddi sıkıntılar getirecek. Raporlarda ne olacak, fişleme mi olacak?" diye sordu.
Türkiye'deki gençlerin yüzde 60'ının başlarına bir şey geleceğinden endişeli olduğunu ifade eden İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, "Sokağa çıkın ‘sosyal medyayla ilgili düzenleme yapıyoruz’ deyin, akla gelen ilk şey kısıtlama getirileceği. Gençlerin yüzde 60’ı da başlarına bir şey geleceği endişesi taşıyorlar. Sahte hesap diyorsunuz, bana göre bu endişeyi ortadan kaldırmak adına bu şekilde hareket ediyorlar. Özgür bir atmosfer olsa kimse kimliğini saklamaz. Bu düzenlemeyle hayat şartlarının yükseleceği yönünde hiçbir beklenti yok" diye konuştu.
AKP Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ise,"‘Veriler, bu dönemin petrolü’ derlerdi. İçine girdikçe ne kadar haklı olduğunu fark ettim. Bizim verilerimiz kullanılıyor. Arkada neler oluyor, bilmiyoruz. Ben takipçilerime küçük bir anket yaptım. ‘Özelinizi kiminle paylaşırsınız’ diye sordum. Aile, arkadaş, herkes, hiç kimse seçeneği koydum. 'Hiçkimse' çıktı. Ailenizle bile paylaşmadığınız özelinizi neden küresel şirketler biliyor? Ben bundan çok rahatsızım. Bu teklif, çözüm noktasında bir öneri sunuyor. İşlerliği noktasında soru işaretleri var. Bu kanun teklifini hazırlarken, dünya ne diyor irdeledik" diyerek teklifi savundu.
Sosyal medya teklifi Meclis'te: 5 aşamalı yaptırım geliyor
'YEŞİL BENEKLİYEN MAHİR ÜNAL'DAN HESAP SORUN'
Temsilcileri olmayan sosyal medya şirketlerinin hedefte olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de, "Ajansları şimdi tarayın. Emin olun bu hafta içinde onlarca genç, yaşlı bir paylaşımdan dolayı ifadeye çağrılmıştır. Facebook’ta Instagram’da bir sorun yok. Onların temsilcileri var. Siz, 7 bin 400 trolünüzü kapatana karşısınız -ki yeşil toplarla siz ortaya çıkardınız. Allah razı olsun o Mahir Ünal’dan. Bizim yapamadığımızı yaptı, köklerini kazıdı. Etik dediği yeşil toplar önce Başak Demirtaş’a sonra Canan Kaftancıoğlu’na ve Meral Akşener’e hareket edenler oldu. Bu yeşil benekliyen Mahir Ünal'dan gidin hesap sorun. Sizin bu zulmünüz varken Türkiye’nin itibarı daha çok yerlere düşer. İki buçuk yıl Wikipedia açılmadı. Bunları yaşadık. Olan milyonlarca vatandaşa oluyor. Bant genişliğini çoktan daralttınız. İdlib’te 33 şehit oldu, internete giremedik" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in konuşmaya girmesinin ardından CHP'li Aydoğan ile Zengin tartıştı. Zengin, “Kesip kesmeme meselesi değil. Ben her kelimeyi dinliyorum. Dinlemek için buradayım. Rahatsız olduğum bir şey var. Bir şey söylemeye ihtiyacım var. Birbirimizi küçültmeden iş yapmamız lazım. Küçültmeye hakkınız yok. İstediğinizi söyleyin” ifadelerini kullandı.
CHP'li Emre ise “Milletvekili arkadaşımız konudan bahsederken biz söz kesmeden ziyade sorularla önünü açmak istedik. Siz her seferinde kesmeyin dediniz. Onursal Bey konuşurken sözü kesildiğinde tepkisellik doğuyor” diye konuştu. Zengin, “Genç bir kadını küçümsüyorsunuz” diyerek salonu terk etti. (HABER MERKEZİ-ANKA)
Sosyal medyada sansüre yasal zemin hazırlayan düzenleme Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. #SosyalMedyamaDokunma https://t.co/SpW1chQfVx
— Ali ŞEKER (@draliseker) July 23, 2020