Sabahladılar ama sosyal medya yasası 1 Ekim’de yürürlüğe girecek

Meclis Twitter, Facebook gibi Türkiye’de temsilci bulundurmayan ağların yüzde 90 bant genişliğini daraltarak erişimi sınırlayacak düzenleme için sabahladı. Ancak AK Parti ve MHP son dakika verdiği değişiklik önergesi ile hızlıca çıkarılan düzenlemenin 1 Ekim’de yürürlüğe girmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye’de temsilci bulundurma ve bunu yerine getirmeyen ağlara 5 aşamalı yaptırım ve içerik çıkarmayla ilgili bireysel başvuru imkanı getiren düzenlemenin yürürlük tarihi değişti. Sosyal ağ sağlayıcıları ekim ayından itibaren bu kararları yerine getirmek zorunda olacak.

AK Parti ve MHP imzasıyla Meclis’e sunulan 9 maddelik sosyal medya düzenlemesi, iki partinin oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifinin görüşmeleri yaklaşık 12 saat sürdü, milletvekilleri Meclis Genel Kurulu’nda sabahladı. Teklifin ana çerçevesi değişmedi ama AK Parti ve MHP’nin ortak önergeleriyle 6 maddede küçük değişiklikler yapıldı. En önemli değişiklik sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getiren ve bunu sağlamayan ağlara kademeli yaptırım öngören ve içerik çıkarmayla ilgili bireysel başvuru sürecini düzenleyen 6 ve 7. maddelerle ilgili oldu. Bu iki maddenin yürürlüğü teklifte kanunun onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanması olarak planlanırken AK Parti ve MHP’nin ortak değişiklik önergesi ile bu tarih 1 Ekim 2020 olarak belirlendi. Teklifle getirilen “Sosyal ağ sağlayıcı” tanımı ise kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte yasaya girmiş olacak.

CHP Milletvekili Ali Fazıl Özkaya, görüşmelerin sonuna doğru yaptığı konuşmada, “Sabaha karşı çıkan kanunlardan ne bekliyorsunuz?” diye sordu, itirazların dikkate alınmamasını eleştirdi. İktidarı sipariş üzerine kanun çıkarmakla suçlayan Kasap, “Çıkarmak zorunda değiliz. Bu kanun teklifi 1 Ekim'de geçerli olacak. Bakın, bunu çok kısa zamanda veto edecekler, yine alkışlayacaksınız, yine alkışlayacaksınız, o günleri göreceğiz” dedi.

IP ADRESİNE PORT BİLGİSİ EKLENDİ

Teklif ilk kez “Sosyal ağ sağlayıcı” tanımını getiriyor. Bu maddede değişiklik önergesi ile “Taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini ifade eder” ifadesine “IP adresi”nden sonra gelmek üzere “port bilgisi” ifadesi eklendi. Gerekçede, “Aynı IP adresi, aynı zaman aralığında farklı kullanıcılara tahsis edilebilmektedir. Burada kullanıcıyı ayırt edilebilir kılan internete bağlantı sağlamış olduğu port numarasıdır. Önerge ile Kanunda yer alan trafik bilgisi tanımına port bilgisi ibaresinin eklenmesi suretiyle aynı IP adresini kullanan farklı kullanıcılar açısından yaşanabilecek mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır” denildi.

CEZA MİKTARI DÜŞÜRÜLDÜ

Teklifin 3. maddesi yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezasının “bir milyon liradan on milyon liraya” çıkarılmasını öngörüyordu. Verilen değişiklik önergesi ile bu miktar aşağı çekildi, ceza miktarı “100 bin liradan 1 milyon liraya” şeklinde yeniden düzenlendi.

Teklifin 6. maddesi yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına yaptırımları düzenliyor. Bu maddede, “Söz konusu ihlallerin bir yıl içerisinde her bir tekrarında cezalar bir kat artırılarak uygulanır” cümlesi, “Söz konusu idari para cezasını gerektiren ihlallerin bir yıl içinde her bir tekrarında cezalar bir kat artırılarak uygulanır” şeklinde değişti. İfade değişikliğinin gerekçesi adli para cezasının Türk Ceza Kanunu sistematiğine uyumu olarak açıklandı.

Teklifin 7. maddesinde ayrıca sosyal ağ sağlayıcılara getirilen raporlama gibi yükümlülüklerin başlama tarihi de değiştirilen yürürlük tarihine göre yeniden düzenlendi ve ekim ayı yapıldı.