Polonya Cumhurbaşkanı Duda, iktidarın tartışma yaratan medya yasasını veto etti

Polonya'da muhafazakâr iktidarın 2023 seçimleri öncesinde medya özgürlüğünün kısıtlanmasına olanak tanıyacak yasa girişimi Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'dan döndü. Duda yasayı veto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'da muhafazakâr ve popülist iktidar partisinin alelacele parlamentodan geçirdiği ve ifade özgürlüğünü kısıtlama potansiyeli nedeniyle önceki hafta kitlesel protestoları tetikleyen medya yasası Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'dan döndü. Duda, eski partisi tarafından hazırlanan yasayı veto etti. Duda, "Ulusal Yayın Konseyi'ne dair yasa değişikliğini imzalamayı reddediyorum" dedi.

Söz konusu değişiklik, Polonya'da yabancı medya faaliyetlerinin kısıtlanmasını öngörüyor ve özel olarak da hükümete muhalif yayın yapan Amerikan medya kuruluşu Discovery'nin TVN24 adlı haber kanalını hedef alıyordu. Otoriterleşmekle eleştirilen iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), yabancı medya gruplarının Polonya'da 'çok fazla güce sahip olduğunu ve kamusal tartışmayı çarpıttığını' savunuyordu.

Basın özgürlüğünün kısıtlandığını düşünen ve iktidarın bu tezine karşı çıkan binlerce kişiyse önceki hafta Duda'ya veto yönünde baskı yapmak için sokağa dökülmüştü. Varşova Belediye Başkanı ve birleşik muhalefetin başkan adayı olan Rafal Trzaskowski, bu eylemlerde yaptığı konuşmada "Konu sadece tek bir kanalla ilgili değil. Bir bakmışsınız bütün bağımsız bilgi kaynaklarını söndürme girişimiyle internet sansürlenmiş. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz" demişti. Söz konusu yasa, Polonya'nın üyesi olduğu Avrupa Birliği ve NATO müttefiki ABD'yle de gerilim yaratmıştı.

Polonya'da devlete bağlı petrol şirketi PKN Orlen'in geçtiğimiz sene, bölgesel gazeteler yayımlayan bir Alman yayıncı şirketini satın alacağını açıklaması da basın özgürlüğüne dair tartışmaları körüklemişti. (DIŞ HABERLER)