Polonya'da eski adalet bakan yardımcısına gözaltı

Polonya'da bir önceki sağ popülist PiS koalisyon hükümetinde küçük ortak olan Egemen Polonya partisi mensubu, eski adalet bakan yardımcısı Romanowski gözaltına alındı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'nın eski adalet bakan yardımcılarından Marcin Romanowski, bugün gözaltına alındı. Avukatı, konuya ilişkin açıklama yaparak, müvekkilinin, hakkında yürütülen 'siyasi kampanya da dahil olmak üzere kamu kaynaklarını kötüye kullanma' iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından İç Güvenlik Kurumu tarafından gözaltına alındığı bilgisini verdi.

Reuters'ın aktardığına göre, savcılık, Polonya'da Ekim 2023'teki genel seçime kadar iktidarda olan sağ popülist Hukuk ve Adalet (PiS) hükümetinin küçük ortaklarından Egemen Polonya partisi üyelerinin, suç mağduru kişilere yardım etmek için kurulan Adalet Fonu'ndaki paraları kötüye kullandığını ileri sürdü. Aralık 2023'te sona eren PiS hükümeti, iktidarda kaldığı 8 yılda ülke içinde ve uluslararası alanda demokratik kaidelerin altını oymak, devlet basınını hükümet yanlısı hale getirmek ve ülkeye muhafazakar değerlere göre yeniden şekil vermeye çalışmak gibi bir dizi konuda eleştiriliyordu. 

'PEGASUS YAZILIMI İÇİN FONDAN 6,4 MİLYON DOLAR HARCANMIŞ'

Savcılar, gözaltına alındığı açıklanan eski adalet bakan yardımcısı Romanowski'nin, aralarında yetki aşımı ve hazinenin zarara uğratılması da olmak üzere 11 suç işlediğine ilişkin kanıt olduğunu açıkladı. Savcılık sözcüsü, eski bakan yardımcısının hakkında resmi olarak suçlama yöneltilmek ve şüpheli olarak sorgulanmak üzere Ulusal Savcılık makamına getirileceği bilgisini verdi. Romanowski ise kendisine yöneltilen bu iddiaları reddederek gözaltına alınmasının siyasi saiklere dayandığını savundu. 

Yerel basına yansıyan haberler ise söz konusu fona ait olan paranın, Egemen Polonya partisine oy kazandırmak için kırsal bölgelerdeki seçmenlere itfaiye araçlarından 'ev hanımı dernekleri' gibi kurumlara ekipman alınmasına kadar bir dizi şekilde kullanılmış olduğunu aktardı. Savcılığın iddiasına göre, Adalet Fonu'na ait 6,41 milyon dolarlık meblağ ise Pegasus telefon hackleme yazılımının satın alınması için kullanılmıştı. 

'PEGASUS YAZILIMI SUÇLA MÜCADELE İÇİN KULLANILDI'

Öte yandan, Egemen Polonya milletvekili Michal Wos da cuma günü dokunulmazlığını kaybetmişti. Savcılar, Wos'un da Adalet Fonu'daki parayı Pegasus yazılımı satın almak üzere kötüye kullandığını belirtti. Wos ise hakkındaki iddiaları reddederek Pegasus yazılımının 'suçla mücadele' amacıyla kullanıldığını iddia etti. Avrupa Birliği (AB) yanlısı Başbakan Donald Tusk'ın koalisyon hükümeti ise daha önce üzeri örtülen olası suç ve kabahatlerin ortaya çıkarılabilmesi için soruşturma izni verildiğini belirtti. Adalet Bakanı Adam Bodnar da bugün yaptığı açıklamada, bir önceki hükümetle bağlantılı olan başka isimlere de suçlama yöneltilebileceğini ama henüz bu kararın alınmadığını belirtti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)