Pompeii’de ‘dünyanın en eski pizzası’ bulundu
Pompeii harabelerinde keşfedilen 2 bin yıllık freskin tarihteki en eski pizzanın varlığını işaret ettiği iddia edildi.
DUVAR - Arkeologlar, Pompeii Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan 2 bin yıllık bir freskin modern pizzanın "uzak bir atasını" gösterdiğini öne sürdü. Sanat eseri, bir kazı sırasında bitişiğinde fırın bulunan antik bir evin duvarında keşfedildi.
Kayıp Rıhtım'ın Sky News'ten aktardığına göre, çizimde domates ve mozzarella gibi pizza malzemelerinin yer almadığı görülüyor. Onların yerine yassı focaccia ekmeğinin baharatlarla terbiye edildiği belirtildi. Freskteki tasvirde ayrıca gümüş tepsiye yerleştirilmiş bir kadeh şarap ve yanında kuru meyveler de öne çıkan objeler arasında yer alıyor.
Pompeii’deki arkeolojik parkın müdürü Gabriel Zuchtriegel’e göre bu sanat eseri, insanlığa mütevazı yiyeceğin geldiği noktayı hatırlatıyor. Zuchtriegel, Güney İtalya’da ‘fakir’ sofralar için yapılan bir yemeğin; yıllar içerisinde yıldızlı restoranlarda servis edilen bir yiyeceğe nasıl dönüştüğünü işaret etti.
'HER ZAMAN YENİ HAZİNELER ORTAYA ÇIKARAN BİR TABUT'
Pompeii'de ocak ayından bu yana, yıllarca süren çürüme ve ihmali durdurmak için tasarlanmış bir dizi arkeolojik faaliyet gerçekleştirildi. Bu durum da bölgeden birbiri ardına yeni haberler gelmesine neden oldu. Geçen nisan ayında, Pompeii’nin komşu kenti Herkulaneum’dan da yıkımın gücünü gösteren çeşitli bulgulara rastlanmıştı.
İtalyan Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano yaptığı açıklamada, “Pompeii şaşırtmaktan asla vazgeçmiyor, her zaman yeni hazineler ortaya çıkaran bir tabut,” ifadelerini kullandı.