Prigojin'in sağ kolu Utkin için cenaze töreni düzenlendi

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucu ortağı ve Yevgeniy Prigojin’in 'sağ kolu' Dmitry Utkin için Mytishchi kentinde cenaze töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin’in 'sağ kolu' olarak anılan ve uçak kazasında öldüğü açıklanan Dmitry Utkin için cenaze töreni düzenlendi. Wagner'in kurucu ortağı ve Prigojin’in yakın müttefiki Utkin'in cenazesinin Mytishchi kentinde düzenlendiği belirtildi.

Utkin'in, haziran ayında Wagner birliklerinin düzenlediği 'ayaklanmada' başkent Moskova'ya giden konvoya liderlik ettiği ileri sürülüyordu. Utkin en son, ayaklanmadan sonra Belarus’ta konuşlanan Wagner paralı askerlerine hitap ettikleri bir videoda görülmüştü. Utkin videoda, “Bu bir son değil, bu sadece çok yakında devam edecek olan dünyanın en büyük işinin başlangıcı. Cehenneme hoş geldiniz” diyordu. 

UTKİN KİMDİR?

Utkin'in Wagner içinde hangi rolü üstlendiği konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Paralı asker grubu, Nazi Almanyası'nın lideri Adolf Hitler'in favori müzisyeni Wagner'in ismini taşırken, Bellingcat araştırmacı gazetecilik platformu, 2020 yılında Dmitry Utkin'in Nazi dönemi ve Nazi tarihine karşı 'takıntılı bir hayranlık duyduğunu' yazmıştı. Utkin'le ilgili basına yansıyan diğer haberlerde de Utkin'in vücudunda 'gamalı haç, Nazi sembolü kartal ve SS işareti de dahil pek çok Nazi dövmesi olduğu' bilgisi paylaşılmıştı. Utkin'in, paralı asker şirketine adını verdiği iddia ediliyor.

1970 yılında doğan Utkin, Rusya'nın GRU askeri istihbarat servisinde çalışıyordu ve hem Çeçen savaşlarında hem de Suriye'de görev yapmıştı. Utkin, ayrıca diğer Wagner mensuplarıyla birlikte, Rusya'nın 2014 yılından bu yana Ukrayna topraklarında başlattığı operasyonlara katılmıştı. Hizmetleri dolayısıyla Kremlin'den ödüller aldığı da biliniyordu. 

Utkin, 2000'li yılların başlarında GRU'nun Estonya sınırındaki İkinci Spetsnaz Askeri Birliği'nde 10 yıl kadar komutanlık yapmış, ardından ordudan emekli olmuştu. Eski eşi ise Utkin'in 'savaş alanındaki hayatı özlediğini' anlatmıştı.

Ne olmuştu?

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 23 Ağustos Çarşamba akşamı ülkenin Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü bildirmişti. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), düşen uçakta ölenlerin arasında Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de bulunduğunu açıklamıştı. Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemlerince düşürüldüğü öne sürülmüştü.

Kremlin, Prigojin'in ölümünde dahli olduğu iddialarını reddederken, Rusya Soruşturma Komitesi, 27 Ağustos Pazar günü bir açıklama yaparak, düşen uçakta bulunan 10 kişi üzerinde yapılan genetik testlerin tamamlandığını, daha önce öldüğü açıklanan 10 kişinin kimliklerinin testler sonucunda teyit edildiğini duyurmuştu. Böylelikle Prigojin'in uçağın düşmesi sonucu öldüğü Rusya tarafından resmi olarak teyit edildi.

Kremlin, bazı Batılı siyasetçi ve yorumcuların Putin'in intikam için Prigojin'in öldürülmesini emrettiği yönündeki iddialarını 'yalan' olarak nitelendirerek reddediyor.

Prigojin, beraberindeki paralı savaşçılarla 24 Haziran'da Rus yönetimine karşı silahlı ayaklanma başlatmış, Prigojin 'vatana ihanet' ile suçlanmıştı. 'Ayaklanma', Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler wagner prigojin utkin