Prof. Bektaş: Sümela’da kaya düşmesini önlemek mümkün değil
Prof. Osman Bektaş, Sümela Manastırı’nda kaya düşmesini önleme çalışmalarında yanlış strateji izlendiğini söyledi.
DUVAR - Trabzon'un Maçka ilçesi Karadağ eteklerindeki Sümela Manastırı'nda taş düşmesi sonucu 2 turist yaralandı. Olayın ardından 6 yıl süren ‘kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi’ yeniden gündeme geldi.
Kaya düşmesini önleme çalışmalarında yanlış strateji izlendiğini öne süren eski Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Restorasyon çalışmaları yapılmadan önce manastırda herhangi bir kaza, taş düşmesi veya birisinin yaralanması söz konusu değildi. Patlatma ve kaya düşürmeleri olmasaydı şimdi bu kadar tehlikeli olmayacaktı" dedi.
360 TONLUK KAYA KÜTLESİ TEHLİKESİ
DHA’dan aktarılana göre, ziyarete 1 Kasım'da 4'üncü kez kapatılan manastır girişinde tehlike oluşturan 360 tonluk kaya kütlesi, çelik ağ ile bohçalama yöntemiyle yerine sabitlendi ancak kaya blokunda süren risk nedeniyle yeni bir tedbirin alınması kararlaştırıldı. Bunun üzerine manastırın giriş kapısının üstünde yer alan kaya bloku, 16 metrelik çelik kazıklarla yamaca sabitlendi.
‘YANLIŞ STRATEJİ İZLENDİ'
Kaya düşmesini önleme çalışmalarında yanlış strateji izlendiğini öne süren Bektaş, "Manastırı daha güvenli hale getirmek için yapılan çalışmalarda yanlış strateji izlendi. Restorasyon çalışmaları yapılmadan önce manastırda herhangi bir kaza, taş düşmesi veya birisinin yaralanması söz konusu değildi.