Prof. Dr. Gökçeoğlu, Ege depremlerinde 7 kilometre ayrıntısına dikkat çekti: Ciddi bir magmatik aktivite olabilir
Dr. Candan Gökçeoğlu, "Depremlerin çok büyük çoğunluğu 7 kilometre derinlikte oluyor. Böyle bir standart deprem aktivitesi yok" dedi ve magmatik aktiviteye dikkat çekti.
DUVAR - Ege Denizi'nde deprem fırtınası sürerken Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu'ndan sarsıntılarla ilgili önemli bir açıklama geldi.
AA'ya konuşan Gökçeoğlu, "En çok dikkatimi çeken şey depremlerin çok büyük çoğunluğu 7 kilometre derinlikte oluyor. Böyle bir standart deprem aktivitesi yok. Dolayısıyla bu orada kuvvetle muhtemel ciddi bir magmatik aktivitenin varlığına işaret ediyor" dedi.
YENİ BİR ŞEY SÖYLEMİYOR AMA ÖNEMLİ
Almanya'daki Göttingen Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada Türkiye'den İran'a uzanan 1500 kilometrelik yarık oluşumu çalışmasında Anadolu levhasının Arap levhasından yarıklar oluşturarak ayrıldığı bulgusuna yer verilmişti. Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu bu yarıklarla ilgili de "Gündelik hayatımızı etkileyecek, deprem tehlike analizlerimizi v değiştirecek yeni bir bilgi değil" dedi. Gökçeoğlu şu bilgileri aktardı: "Güneydoğu Anadolu bindirmesi dediğimiz Arap plakasının, Anadolu plakasıyla çakıştığı bölge. Yine Doğu Anadolu fay zonu, kuzeydeki Kuzey Anadolu Fay zonu ve Ege'deki Horst graben sistemlerimiz bunlar oldukça aktif ve deprem üreten faylar, dolayısıyla bunun dışında bizim gündelik hayatımızı etkileyecek, bizim deprem tehlike analizlerimizi, dolayısıyla mühendislik tasarımlarımızı değiştirecek ya da mühendislik yaklaşımlarına ilişkin paradigmalarımızı değiştirecek yeni bir bilgi değil. Ancak haksızlık da etmeyeyim bilimsel açıdan önemli çalışmalar."
(ANADOLU AJANSI)