Prof. Dr. Görür: Yenileme çalışmaları sadece inşaat projesi değildir

Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgelerindeki yenileme planları ile ilgili endişeli olduğunu dile getirerek "Tamir ve yenileme çalışmaları sadece bir inşaat projesi değildir" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile deprem bölgelerinde yeni yapılacak yenileme çalışmaları ile ilgili endişelerini dile getirdi. Prof. Dr. Okan Tüysüz ile görüştüklerini ifade eden Prof. Dr. Görür, çalışmaların inşaat faaliyeti olarak ele alınmaması gerektiği konusunda uyardı. 

Prof. Dr. Görür, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Bu günlerde harıl harıl deprem bölgesinde yerleşim bölgelerini yenileme, ayağa kaldırma çalışmaları yapılıyor. Okan Tüysüz ile görüştük, duyduğumuz endişeleri bir kez daha duyuralım dedik: Deprem kentlerini tamir ve yenileme çalışmaları sadece bir inşaat projesi değildir.

Her yerleşim alanının yüzey jeolojisini, yeraltı jeolojisini, jeomorfolojisini, jeofiziğini, sismolojisini, zeminini, vb ayrıntılı olarak bilecek ve yenilediğiniz bölgenin depremselliğini, aktif faylarını, çökme alanlarını, sıvılaşma yörelerini, kütle hareketlerinin olabileceği yerleri, deprem etkisinin büyütüleceği yöreleri, deprem dalgalarının bir nevi kapana kısılıp yıkıcı etkilerinin artacağı alanları, vb belirleyip inşaatına giriştiğiniz yerlerin yerleşime uygun olup olmadığına karar vermeniz, sonra da yenileme ve imar çalışmalarına girişmeniz lazım.

Ne olur alelacale deprem bölgelerinde yenileme çalışmaları yapıp 6 Şubat gibi bir afeti aynı bölgedeki gelecek nesillerimize ihale etmeyelim. Sevgiyle." (HABER MERKEZİ)