Prof. Dr. Kara'dan Biontech açıklaması: Aşı olmadığımızda kalp kası iltihaplanması dahil riskler onlarca kat yüksek

Biontech ve Moderna aşılarıyla ilgili iddialar üzerine Prof. Dr. Ateş Kara "Aşı olmadığınızda ortaya çıkacak riskler ki buna kalp kası iltihaplanması da dahil bunun onlarca katı yükseklikte" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Biontech ve Moderna aşıları için bilgi formlarına nadir görülen kalp iltihabı vakaları hakkında uyarı eklenmesiyle ilgili tartışma üzerine, aşı olmamanın riskine dikkat çekti.

Gazeteci Candaş Tolga Işık, soru yönelttiği Kara'nın şu sözlerini aktardı:

"Biontech aşısının özellikle gençlerde çok çok düşük oranlarda da olsa kalp kası iltihaplanması yaptığına dair şüpheler var. Kaldı ki bu şüpheler ilerleyen dönemlerde çalışmalarda ispatlanabilir. Ancak burada şuna bakıyoruz. Bu genellikle çok ağır seyretmeyen ve ciddi sorun yaratması beklenmeyen çok çok nadir bir tablo. Aşı olmadığınızda ortaya çıkacak riskler ki buna kalp kası iltihaplanması da dahil bunun onlarca katı yükseklikte. Dolayısıyla şu an için bu verilerle Biontech aşısı hala en güvenli aşılardan biri."

AŞIYI TAKİBEN KALP İLTİHABI GÖRÜLEN HASTALAR İYİLEŞTİ

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın korona virüsü aşıları için bilgi formlarına, ergenlerde ve genç yetişkinlerde nadir görülen kalp iltihabı vakaları hakkında bir uyarı ekleyeceğini açıkladı. Aşılamadan sonra bildirilen kalp rahatsızlığı vakalarını tartışmak için bir araya gelen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tavsiye grupları, ergenlerde ve genç yetişkinlerde bu riskin aşılarla bağlantılı olduğunu ancak aşıların faydalarının riske ağır bastığını bildirdi. CDC, aşıyı takiben kalp iltihabı görülen hastaların genellikle semptomlardan kurtulduğuna ve iyileştiğine de dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)