Prof. Dr. Kemal Gözler yazdı: Türkiye yönetiminde karmaşa
Kemal Gözler, "Son bir iki yıldır, devlet yönetimimizin içinde bulunduğu durumu anlatmak için 'karmaşa' kelimesini kullanmak yetersiz kalıyor" diyerek bunu eğitim alanında üç örnekle açıkladı.
DUVAR - Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Kemal Gözler, devlet yönetiminde yaşanan kaosu, pandemi döneminde eğitimde alınan kararlar üzerinden yorumladı. Kemal Gözler, "Türkiye Yönetiminde Karmaşa, MEB’in Okulları Son Anda Açma ve Kapaması Hakkında Eleştiriler" başlıklı makalesinde bu duruma ilişkin üç örnek verdi.
Prof. Dr. Kemal Gözler'in anayasa.gen.tr sitesindeki yazınından bir bölümü şöyle:
“Türkiye Yönetiminde Karmaşa”, rahmetli Prof. Dr. Lütfü Duran’ın 1988 yılında o dönemki yönetim sistemimizi eleştirdiği kitabının başlığı (İstanbul, Çağdaş Yayınları, 1988). Profesör Duran, bugünleri görseydi, herhâlde içinde yaşadığımız karmaşaya isim vermekte zorlanırdı.
Son bir iki yıldır, devlet yönetimimizin içinde bulunduğu durumu anlatmak için “karmaşa” kelimesini kullanmak yetersiz kalıyor. Ama daha başka bir kelime bulamadığım için ben de içinde yaşadığımız bu durumu isimlendirmek için bu kelimeyi kullanıyorum.
Bu karmaşa devlet faaliyetlerinin pek çok alanında var. Burada sadece eğitim alanında yaşadığımız karmaşaya üç örnek vereceğim:
ÖRNEK 1
Millî Eğitim Bakanlığı, 14 Şubat 2021 tarihinde yaptığı bir “Basın Açıklaması” ile belli şartlar altında 1 Mart 2021 Pazartesi günü okullarda yüz yüze eğitime ve sınavlara başlanacağını duyurdu. Öğrenciler ve veliler buna göre hazırlık yaptılar. Muhtemelen başka şehirlerde okuyan yatılı lise öğrencileri 26 Şubat Cuma veya 27 Şubat Cumartesi günü okullarının bulundukları şehirlere doğru zaten yola çıkmışlardı. Ama Millî Eğitim Bakanlığı, 27 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’te, yani yüz yüze eğitimin ve sınavların başlamasından sadece bir buçuk gün önce, internet sitesinde yayınladığı bir “Basın Açıklaması” ile yüz yüze eğitimin ve sınavların 1 Mart Pazartesi değil, 2 Mart Salı günü başlayacağını duyurdu. En azından Sayın Millî Eğitim Bakanı, 28 Şubat 2021 günü saat 13:44’te attığı bir tweet ile “okulların açılma takviminde yaşanan 1 günlük erteleme için tüm vatandaşlarımızdan özür” diledi (Okullar, sınavları, bir gün değil, gerçekte bir hafta ertelemek zorunda kaldılar).
Bu karmaşadan Millî Eğitim Bakanlığı mı sorumlu? Hayır değil. Çünkü 1 Mart 2021’de başlaması gereken “kontrollü normalleşme dönemi” için İçişleri Bakanlığı'nın bir “genelge” çıkarması gerekiyordu ve genelge yeni dönemin başlamasına iki gün kalmış olmasına rağmen henüz çıkarılmamıştı. Peki bu genelgenin çıkarılmamasının sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'nın mı? Hayır değil. Çünkü İçişleri Bakanlığı, bu genelgeyi çıkarmak için önce “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi”nin toplanmasını bekliyordu ve “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi” hâlâ toplanmamıştı. Kabine, 1 Mart 2021 günü öğleden sonra, yani yeni dönem başladıktan sonra toplanabildi ve İçişleri Bakanlığı da ilgili Genelgeyi, 2 Mart 2021 günü çıkarabildi. Gördüğümüz gibi gecikmenin sebebi, “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi”nin zamanında toplanmaması. Bu arada belirtelim ki, 16 Mayıs 2021 tarihinde yayınladığımız makalemizde gösterdiğimiz gibi hukukumuzda “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi” diye bir şey de yok. Bu “Kabine”, anayasal, yasal ve hatta kararnamesel temelden yoksun.
ÖRNEK 2
26 Nisan 2021 tarihli “Cumhurbaşkanlığı Kabinesinden alınan kararlar” ve bu kararlara dayanarak çıkarılan aynı tarihli İçişleri Bakanlığının “Tam Kapanma Tedbirleri” konulu Genelgesine göre “Tam Kapanma Dönemi”, 17 Mayıs 2021 günü saat 05:00’te bitecek ve bu saatte “Kademeli Normalleşme Dönemi” başlayacaktı. Bu yeni dönemde ise okullarda yüz yüze eğitime kademeli bir geçiş bekleniyordu. Ancak bunun için öncelikle İçişleri Bakanlığı'nın “Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi”ni çıkarması gerekiyordu ki, bu Genelge birkaç gün kalmış olmasına rağmen henüz çıkarılamamıştı.
Muhtemelen bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın söz konusu genelgeyi çıkarmakta gecikeceğini tahmin ederek, yeni döneme beş gün kala, 12 Mayıs 2021 günü yaptığı “Basın Açıklaması” ile “17 Mayıs 2021 Pazartesi günü resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında uzaktan eğitim” yapılacağını duyurdu. MEB’in bu kararına göre, uzaktan eğitim, istisnasız, bütün gruplar ve sınıflar için geçerliydi.
Ne var ki, bu sefer, İçişleri Bakanlığı, 17 Mayıs’ı beklemeden 16 Mayıs 2021 Pazar günü “Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi”ni çıkardı.