Prof. Dr. Osman Bektaş açıkladı: Rize ve Trabzon'un deprem tehlikesi neden arttı?
Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'da kaydedilen 3.4 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yaptı. Bektaş, "Trabzon ve Rize'nin depremselliği AFAD tarafından sırasıyla 2 ve 3 kat artırılmıştır" dedi.
DUVAR - Kandilli Rasathanesi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Trabzon'da saat 07.02'de 3.4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Kandilli'ye göre 5.3 kilometre derinlikte meydana gelen depremle ilgili Prof. Dr. Osman Bektaş'tan da açıklama geldi. Prof. Dr. Bektaş'ın açıklamaları şöyle:
3,2 TRABZON DEPREMİ NE ANLATIYOR? Karadeniz Fayı levha sınırı olan Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu Faylarına paralel uzanan levha içi bir faydır. * M3,2 deprem, 2012 deki M5,6 depreminin gerilme artışı gösterdiği artçılarının uzandığı Trabzon Fay Sistemi üzerinde gelişti.
HAREKETİNİ SÜRDÜRÜYOR: Karadeniz fayı hareketini sürdüyor. Üç gün önce sahile paralel uzanan Karadeniz Fay segmenti üzerinde M3,2 depremi gelmemişti. Bugün aynı yerde 3,4 deprem yaşandı. İki deprem kuşağı arasındaki Trabzon ve Rize'nin depremselliği AFAD tarafından sırasıyla 2 ve 3 kat artırılmıştır.
RİZE VE TRABZON'UN DEPREM TEHLİKESİ NEDEN ARTTI ? 2012 de Batum açıklarında Trabzon fayı üzerinde gelişen 5,7 büyüklüğündeki depremin artçıları Rize ve Trabzon istikametlerinde yoğunlaşmış ve faylar üzerindeki gerilmeleri artırmıştır. Bölgede yeni depremler sürpriz sayılmaz.
TRABZON-RİZENİN DEPREM TEHLİKESİ NEDİR?
— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) January 9, 2025
2019 AFAD Deprem Yönetmeliğine göre Trabzon-Rize sahil kesiminin sağlam zemin için yer ivmesi g= 0,2-0,3 dir.
Bu ivme değeri Karadeniz Fayının 1968 de ürettiği yıkıcı M 6,6 Bartın depremi ve 2020 M 6,9 İzmir depremine karşılık gelir. pic.twitter.com/BIQsh23BzE
(SOSYAL MEDYA)