Prof. Dr. Osman Bektaş yanıt verdi: Büyük İstanbul depremi niçin gecikiyor?
Prof. Dr. Osman Bektaş, "Marmara'da 25 yıl içerisinde M 5,9 dan büyük deprem yaşanmaması fayların henüz rahatlama döneminden çıkamadığının kanıtıdır" dedi.
DUVAR - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye'nin deprem riski olan bölgeleri sık sık gündeme geldi. Olası Marmara depremi konusunda da uzmanlar yorumlarda bulundu, uyarılar yaptı. 'Eli kulağında' denilen depremle ilgili zaman zaman farklı görüşler de dile getirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş da sosyal medya platformu X hesabından bu konuyla ilgili bir paylaşım yaptı.
'Büyük İstanbul depremi niçin gecikiyor?' sorusunu gündeme getiren Prof. Dr. Bektaş'ın paylaşımı şöyle:
"1999 İzmit depreminden sonra '30 yıl içerisinde İstanbul'da yaşanabilecek 7 den büyük deprem görüşü 25 yıl geçmesine rağmen niçin gerçekleşmedi? Marmara 500 yıllık tarihsel döneminde ve 1906 M7,8 San Francisco depremi sonrasında olduğu gibi 75 yıllık bir sakinlik dönemine girmiştir.
1999 İzmit- Düzce depremlerinin stres transferi ve KAF nın 25 yıllık tektonik yüklenmesine karşın Marmara'da 25 yıl içerisinde M 5,9 dan büyük deprem yaşanmaması fayların henüz rahatlama döneminden çıkamadığının kanıtıdır."
(SOSYAL MEDYA)