Prof. Dr. Sever: Arama kurtarma çalışmaları en az 14 gün devam etmeli
Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, "Çöken bir binanın altından 17 gün sonra çıkarılan bir yaralı olduğunu duyuyoruz. Arama kurtarma çalışmaları en az 14 gün devam etmeli" dedi.
DUVAR- Dünyada çok sayıda afet sahasında çalışan Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremde, rekor düzeyde hasta yükü meydana geldiğini kaydetti. Prof. Dr. Sever, "Afette değil ama çöken bir binanın altından 17 gün sonra çıkarılan bir yaralı olduğunu duyuyoruz. Arama kurtarma çalışmaları en az iki hafta devam etmeli" dedi.
1999 Marmara depremi ile afet tıbbı alanında çalışmaya başlayan Prof. Dr. Sever, 2003'te Bingöl, ardından aynı yıl İran'da meydana gelen büyük depremlerde sahada yer aldı. 2005 yılında Pakistan'da meydana gelen depremde Sınır Tanımayan Doktorlar grubunda takım lideri olarak görev yaptı. 2010'da Haiti, 2011'de Van-Erciş depremlerinde de sahada binlerce hastaya dokundu.
'EN AZ İKİ HAFTA DEVAM ETMELİ'
DHA'nın haberine göre, günler sonra canlı çıkarılan hastalarla mucizelere tanıklık edildiği ve arama kurtarma çalışmalarının halen sürdüğü bölgede en az iki hafta daha bu çalışmaların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Sever, “Tıp literatüründe şimdiye dek benim okuduğum kadarıyla enkazdan sağ çıkma süresi en uzun 13 gün olarak yer alıyor. Büyük Çin depreminde olan bir olay. Ama bunun dışında medyadan duyduğumuz haberler de var, afette değil ama çöken bir binanın altından 17 gün sonra çıkarılan bir yaralı olduğunu duyuyoruz. Bunlar tabii kanıtlanmış bilgi değil" diye konuştu.
Enkaz altında ne kadar süre canlı kalınabileceği konusunda çok değişken parametreler olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Sever, şu bilgileri verdi:
“Biyolojik olaylar çok değişkendir. Standart olarak tıbbi bilgide, bir insanın 3-4 gün kadar susuz kaldıktan sonra hayati riskleri başlar. Açlığa dayanıklılık daha yüksek bu anlamda. Ama genellikle ölümlerde ön planda olan susuzluktur. Burada süreyi tayin eden çok sayıda faktör var. Öncelikle hava şartları önemli. Çok sıcak, terlemenin fazla olduğu yaz aylarında deri yoluyla sıvı kaybı fazla olduğu için, erken dönemde susuzluğun zararlı etkilerinden dolayı ölüm riski ortaya çıkabilir. İkincisi hastanın yaralarının ağırlığı önemli. Ağır bir yaralanma söz konusu ise, kanamaları varsa, başka nedenle kanda volüm kaybı varsa, dayanma gücü daha azdır. Hastanın yaşı, altta yatan başka hastalıklarının olup olmaması da etkenlerden diğerleri. Örneğin 'Hasta 5 gün susuz kaldıktan sonra ölür', böyle bir şey söylenmesi kesinlikle söz konusu değil. Ama şöyle bir şey söyleyebilirim, 3-4 gün sonrasında hayati riski ortaya çıkmaya başlar"