Prof. Göral: Hava kirliliği, sindirim sistemini vuruyor
Prof. Dr. Vedat Göral, kış aylarında artan hava kirliliğinin sindirim sistemini olumsuz etkilediğini açıkladı. Göral, kışın gerekmedikçe dışarı çıkılmaması konusunda uyarıda bulundu.
DUVAR - Kışın artan hava kirliliğinin; obezite, diyabet ve diğer kronik hastalık riskini artıran bağırsak mikrobiyotasını değiştirdiğini belirten Prof. Dr. Vedat Göral, "Araştırmacılar özellikle vücudumuzda, hava kirliliği nedeni ile artan ozon maruziyetinden etkilenen, 128 çeşit bakteri türü belirlediler. Dünyada yılda yaklaşık 8,8 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Özellikle bağırsak hastalığı olanların, kışın ve kirli havalarda daha dikkatli olması ve ilaçlarını mutlaka düzenli kullanması gerekir" dedi.
Prof. Dr. Göral, hava kirleticilerin sağlık üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:
"Özellikle kışın artan hava kirliliğine maruz kalma, sadece akciğerde hastalıklara neden olmayıp, KOAH ve astım hastalarında zarara yol açtığı gibi, gastrointestinal bozukluklar, obezite, diyabet ve diğer kronik hastalık riskini artıran bağırsak mikrobiyotasının bileşimini değiştirir. Havadaki kirleticilerin çoğu, fosil yakıtların (örneğin, araba egzozundan) ve endüstriyel atıkların yanmasından elde edilir. Hava kirliliğinin ana bileşenleri; polen, sülfatlar, nitratlar, organik karbon, mineral tozu, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), metaller, iyonlar ve biyolojik bileşenlerdir.
Araştırmacılar özellikle vücudumuzda, hava kirliliği nedeni ile artan ozon maruziyetinden etkilenen, 128 çeşit bakteri türü belirlediler. Bu bakterilerin bazıları, insülin salınımını etkileyebilir ve şeker hastalığına neden olabilir. Diğer türler ise bağırsak bariyeri bütünlüğünü korumaya ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan yağ asitleri de dahil olmak üzere zararlı metabolitler üretebilir. Bunlar da bağırsak mikrobiyatasında değişikliğe ve bağırsakta geçirgenliğin artmasına, iltihabi bağırsak hastalıklarında artışa neden olabilir."
Sindirim sisteminin artan hava kirliliğinde yüksek miktarda kirleticilere maruz kaldığını aktaran Prof. Dr. Göral, sözlerine şöyle devam etti:
"Çalışmalar solunan partiküllerin mukosiliyer taşınmasının akciğerlerden bağırsağa hızla temizlendiğini gösterdi. Yani partiküller akciğerlerden bağırsaklara da ulaşıyor. Ayrıca kirletici partiküller, hem yiyecek hem de su kaynağımızı önemli miktarda kirletir ve bu nedenle ağız yolundan da hava kirliliğindeki maddeler bağırsağımıza girer. Tipik bir Batı diyeti uygulayan kişinin, günde ortalama milyonlarca küçük partikülü aldığı tahmin ediliyor. Bu nedenle kirli havadaki partiküller, Gastrointestinal hastalıkların son zamanlardaki artışına, özellikle iltihabi bağırsak hastalığı sıklığında artışa rol oynar.