Prof. Sarı'dan 'müsilaj' uyarısı: Tehlike geçmedi
Müsilajın önümüzdeki yıllarda tekrar görülebileceğini ifade eden Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Sarı, tehlikenin devam ettiğini belirtti.
DUVAR - Marmara Denizi'nde nisan ayında görülmeye başlayan ve yaz boyunca etkili olan müsilaj (deniz salyası) gündemdeki yerini koruyor.
Balıkesir'inn Bandırma İlçesinde yapılan, 'müsilaj' konulu toplantıda konuşan Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Sarı, müsilajın, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de görülebileceğine dikkat çekti. Sarı, Karadeniz, Ege ve Akdeniz için de eylem planı yapılması gerektiğini söyledi.
'SUDA AŞIRI ALG ÇOĞALMASI VAR'
Müsilajın, geçen yıl nisan ayında yüzeye çıkmış olsa da aslında kasım ayından itibaren Marmara Denizi'nin her tarafında etkili olduğunu açıklayan Prof. Sarı,"Şu an için söyleyebiliriz ki, henüz su kolonunda kitlesel anlamda oluşmuş bir müsilajdan bahsetmiyoruz. Dipte geçen yıl oluşmuş, dibe çökmüş, parçalanması devam eden müsilaj çamuru, ince müsilaj çamuru devam ediyor.
Lakin suda aşırı alg çoğalması var. 8-22 metre aralığında görüş çok düştü. İzliyoruz, izlemeye devam edeceğiz. Ümit ediyoruz ki iklim şartları da biraz daha soğuk giderse, denizdeki sirkülasyonlar artabilirse müsilaj oluşumunda negatif bir etkiye sahip olacak. Müsilaj oluşumu Marmara'yı yoğun bir şekilde esir almadan belki bu yılı atlatabiliriz. Lakin tehlike geçmedi, tehlike büyük ve bu tehlikeyi izlemeye, yakından takip etmeye bilimsel olarak devam ediyoruz. Kamuoyunun müsilaj konusundaki hassasiyetini biliyorum" dedi.