Prof. Tecer: Trakya'da yer altı sularının yüzde 85'i tükendi
Trakya'da yer altı sularının azaldığına ve durumun sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Prof. Lokman Hakan Tecer, tarım ve endüstride üretim biçimlerinin değişmesi gerektiğini vurguladı.
DUVAR - Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya Bölgesi'nin yer altı suları bakımından tehlikeli durumda olduğuna dikkat çekerek uyardı. Bölgedeki yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini belirten Tecer, "Kalıcı bir çözüm, sularla ilgili kalıcı bir netice alabileceğimiz konusunda kaygılıyız. Bölgede özellikle sulama suyunda kullandığımız ve endüstriyel faaliyetlerde tükettiğimiz suyun miktarını mutlaka azaltmalıyız" dedi.
'YAĞIŞ ÇOK, SU YOK'
Türkiye'nin yılda ortalama 500 milyar metreküp yağış aldığını, buharlaşmalar sonrasında geriye 110 milyar metreküplük su potansiyelinin kaldığını söyleyen Prof. Tecer, ülkedeki yağışların 3'te 1'ini Trakya'nın aldığını ifade etti. Tecer bölgenin su miktarını ve tüketim tarzını şöyle anlattı:
"Trakya'ya baktığımız zaman bu oran, Türkiye ortalamasından çok daha fazla yağış almakla birlikte Trakya, kişi başına düşen su miktarına baktığımız zaman Türkiye ortalamasının sadece 3'te 1'i mertebesinde. Bu ne demek? Bu şu demek, evet Türkiye ortalamasına göre iyi bir yağış alıyoruz ama buradan beslenim oranından daha fazla kullanım oranı var demektir. Bu baskıyı kimler oluşturuyor, detaylarla bakalım. Tarımsal sulama. Sularımızın yüzde 75'i tarımsal sulamalarda kullanılıyor. Yüzde 15'i sanayi üretiminde kullanılıyor. Yüzde 10'luk kısmı ise evsel içme ve kullanma amacıyla tükettiğimiz sulardan oluşuyor. Bunları ayrı ayrı değerlendirdiğimiz zaman şu karşımıza çıkıyor. Tarımsal sulamanın da yüzde 20'ye yakınlık bir kısmı yer altı sularından çekiliyor. Çiftçilerimizin, tarımla uğraşan insanlarımızın kuyulardan çektikleri su. Endüstriyel faaliyetlere baktığımız zaman neredeyse Trakya bölgesinde tamamı yer altı sularından tüketim yapıyorlar ki bu gerçekten sürdürülebilir bir durum değil."
'BU DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL'
Prof. Tecer, Trakya'da Türkiye nüfusunun yüzde 28'inin ama su potansiyelinin yüzde 3'ünün bulunduğunu söyledi. Su kaynaklarının dengesiz dağıldığını aktaran Tecer, bireysel tasarruftan ziyade, tarım ve endüstrideki su tüketim biçiminin değişmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de 25 havza olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tecer, yer altı suları üzerindeki en büyük baskıyı bölgedeki Ergene Havzası olduğunu vurguladı.