Prof. Tuğcu: Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği'ne öğrenci başı ayrılan bütçe 84 kuruş

Ülkenin en başarılı öğrencilerinin ilk tercihlerinden olan ve 'kayyım rektör' direnişiyle ülke gündeminin zirvesindeki Boğaziçi Üniversitesi'ne dair çok çarpıcı bir veriyi Prof. Tuna Tuğcu ortaya serdi: 2021 mali yılı bütçesine göre Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne bu yıl ayrılan pay bakım-onarım için 6 bin TL, kırtasiye ve temizlik için ise 2 bin 800 TL. Söz konusu bölümün öğrenci sayısı ise 870.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Boğaziçi Üniversitesi'nde 'Kayyım rektör' protestoları ve Cumhurbaşkanı kararıyla iletişim ve hukuk olmak üzere iki yeni fakültenin açılmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, okulda eğitimin ne şartlarda devam ettiğine dair çarpıcı bir veri ortaya çıktı. Twitter hesabından bir paylaşım yapan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Tuna Tuğcu, 2021 mali yılı bütçesine göre 870 öğrencisi bulunan fakültelerine 12 ay için ayrılan toplam bütçenin 6 bin TL 'bakım' ve 2 bin 800 TL kırtasiye ve temizlik olmak üzere 8 bin 800 TL olduğunu söyledi. Prof. Tuğcu'nun Tweetleri şöyle:                

ÖĞRENCİ BAŞI AYLIK 84 KURUŞ

- Birkaç gün önce 2021 mali yılı bütçemiz geldi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ne 12 ay için ayrılan toplam bütçe: * 6,000 TL bakım, onarım * 2,800 TL kırtasiye ve temizlik maddesi 870 öğrencimiz var. Öğrenci başına aylık 84 Kuruş bütçe demek.

- Gerçi bütçe kalemlerini söyledim ama yanlış anlama olmaması için tekrar belirteyim. Bu bütçeye maaşlar dahil değil.

- "Peki Boğaziçi Üniversitesi nasıl bu kadar başarılı oluyor?" derseniz: İyi bir değerlendirme süreciyle alınan hocaların üstün gayreti, en iyi öğrenciler, demokratik bir çalışma ortamı. Boğaziçililer terörist değil, akıllı ve çalışkan insanlar. Kendi rektörümüzü seçebiliriz.

-Konuyu rektör ataması ve isteğimiz dışında kurulan fakülteler konusundan saptırmak istemiyorum ama bütçe konusunda sorular gelmiş. Topluca yanıtlayayım. 

- Öğretim ve araştırma faaliyetlerimizi sürdürmemiz için gelen bütçeyi yazmıştım. Bunun ötesinde gelen para tamamen öğretim üyelerimizin projelerinden (AB, TÜBİTAK, DPT, Sanayi, vb.) gelir. Sistem bunlarla dönüyor. Hocalarımız çok yetkin ve çalışkan olduğu için ayakta kalıyoruz.

- Projelerin bütçesinin belli bir oranı üniversiteye kurum payı olarak kalır (ör: TÜBİTAK için %5 ama projeye göre değişir). Bu pay rektörlük, dekanlık ve bölüm arasında pay edilir (ör: %60, %20, %20). Yani tavandan 700,000 TL'lik TÜBİTAK projesi alırsanız bölüme 7,000 TL kalır.

-Hocalarımız çok proje aldığı için bu birim payları birikiyor. Ancak burada da bürokrasi devreye giriyor. Birim paylarını belli süre içinde kullanmanız gerekiyor, kullanımda kısıtlar var (ör: sadece araştırma amaçlı), vb. 

- Bu parçalanmış ve kullanımı kısıtlandırılmış bütçeyle birçok ihtiyacınızı karşılayamıyorsunuz. Örneğin lisans programlama labına bilgisayar almak, sunucu almak, sistem odasına UPS/klima almak, vb. Bölüm başkanı olarak akademisyenliği bırakıp kırk takla atmaya başlıyorsunuz.

BÜTÇE HEP BÖYLE DÜŞÜKTÜ

- "Bu bütçeler bu yıla özel olarak mı düşük?" diye sorulmuş. Hayır, hep böyleydi. Önceki yıllarda da yıllık bütçemiz 1,000 Dolar civarındaydı.

- Bu arada bütçenin ne zaman kapanıp ne zaman yeniden açılacağını bilmeyiz, bütçe açılır ama kullanım izinleri verilmez, vs.

- Yazacak çok şey var ama dikkati asıl konudan başka yere çekmeyeyim ve burada durayım." (HABER MERKEZİ)